İçeriğe atla

Ürobilinojen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ürobilinojen bilirubin redüksiyonunun renksiz bir yan ürünüdür. Bağırsaklarda bilirubin üzerindeki bakteriyel etki sonucu oluşur. Oluşan ürobilinojenin yaklaşık yarısı yeniden emilir ve portal ven yoluyla karaciğere alınır, dolaşıma girer ve böbrek tarafından atılır.

Hemoliz sırasında artan miktarda bilirubin oluşur ve bu da bağırsakta ürobilinojenin artmasına neden olur. Karaciğer hastalığında (hepatit gibi), intrahepatik ürobilinojen döngüsü inhibe edilir ve ürobilinojen seviyeleri artar. Ürobilinojen, idrarda görülen sarı pigmentli ürobilin'e dönüştürülür.

Bağırsaktaki ürobilinojen doğrudan dışkıya karakteristik rengini veren kahverengimsi renkli sterkobiline indirgenir. Ayrıca sterkobilinojene indirgenebilir ve bu daha sonra sterkobiline oksitlenebilir.

Safra yolu tıkanıklığında, normalin altında miktardaki konjuge bilirubin, ürobilinojene dönüşmek üzere bağırsağa ulaşır. Yeniden emilim ve atılım için sınırlı ürobilinojen mevcut olduğundan, idrarda bulunan ürobilin miktarı düşüktür. Yüksek miktarda çözünebilir konjuge bilirubin dolaşıma girer ve böbrekler yoluyla atılır. Bu mekanizmalar safra yolu tıkanıklığında gözlenen koyu renkli idrar ve soluk renkli dışkılardan sorumludur.

Düşük idrar ürobilinojen seviyeleri, konjenital enzimatik sarılıktan (hiperbilirubinemi sendromları) veya amonyum klorür veya askorbik asit gibi idrarı asitleştiren ilaçlarla tedaviden kaynaklanabilir.-