Ülke riski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Euromoney'e göre Mart 2000 ile Mart 2011 arasındaki ortalama ülke riski.

Ülke riski, bir ülkedeki yatırım ve finansmanın doğasında var olan herhangi bir risktir. Kredi riskinde ülke riskini dikkate almanın önemi, dış ticaret, çokuluslu şirketler ve her şeyden önce uluslararası bankacılık operasyonlarının gelişmesiyle hızla artmıştır. Bankacılar kısa süre sonra diğer ülkelerdeki müşterileri finanse etmenin bir dizi yeni ve farklı sorunla karşılaşmak anlamına geldiğini keşfetti. Bunu yapmak için, ilişki kurmaya çalıştıkları ülkelerin siyasi, ekonomik, sosyal ve hatta psikolojik özelliklerini incelemek zorundadırlar. Ayrıca, diğer ülkelerde var olan yasal ve mali yönleri de incelemelidirler.

Uluslararası kredi operasyonlarının en yaygın tehlikesi, yabancı borçlunun, işlemlerin vadesi geldiğinde, denetiminin veya sorumluluğunun ötesinde düzenleyici veya diğer nedenlerle, karşılık gelen fonları borç verene devredememesinden kaynaklanmaktadır. Buna göre, terim bazen transfer riskiyle eş anlamlı olarak kabul edilir. Ancak, ikincisi ülke riskinin sadece bir yönüne atıfta bulunmaktadır. Genel konsept, kamulaştırma ve kamulaştırma gibi diğer riskleri de içerir. [kaynak belirtilmeli]

Ülke riski, yalnızca belirli bir ülkeye özgü ve ortak faktörler nedeniyle ekonomik yatırım riskidir. Belli bir ülkede yapılan ortalama yatırım riski olarak anlaşılabilir. Politik, ekonomik, kamu güvenliği tonunu vb. Ölçer. (Savaş varsa, güvenlik varsa, vergi türleri vb.)

Ülke riskinin, egemen bir devletin, herhangi bir kredi ilişkisinden kaynaklanan olağan risklerin dışındaki nedenlerle, herhangi bir yabancı temsilciye olan yükümlülüklerini yerine getirememesi veya yapamaması ihtimaliyle ilişkili olduğu anlaşılmaktadır.

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ülke, ekonomik, sosyal, politik veya hatta doğal ve coğrafi koşullarına göre, yapılan yatırımlar için belirli bir risk seviyesi oluşturmaktadır. Bu risk, bu koşul grubuna özgüdür ve her yatırımcının söz konusu koşullara sahip olduğu bilgisine göre değerlendirilen "Ülke Riski" olarak bilinir.

Herhangi bir risk değerlendirmesi, zarar görme olasılığını ifade eder, bundan önce bu tür kayıpların sonuçlarını azaltmak veya önlemek için daha fazla veya daha az ihtiyaç olacaktır.

Risk bir ülkeyi ifade ettiğinde ve bunu ölçen ülke, parasını finansal yatırım (krediler) veya üretken bir yatırım olarak oraya koymayı amaçlayan bir varlık olduğunda, söz konusu işletme, kârlılık yoluyla, o ülke. Yatırımdan elde etmeyi beklediğiniz getiri, yatırımınızı geri kazanamama riskini üstlenme ödülünü aşmazsa, işletme yatırım için başka bir alternatif arayacaktır.

Hesaplama Mekanizması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yatırımcılar genellikle aranacak minimum getiriyi belirlemek için JP Morgan Chase [2] (bir ABD yatırım bankası) tarafından hesaplanan EMBI'yi (Gelişmekte Olan Piyasalar Tahvil Endeksi) kullanırlar. Her ülke tarafından ihraç edilen dış borcun davranışına göre. Ülkenin yükümlülüklerini yerine getireceği kesinliği ne kadar az olursa, ülkenin EMBI'si de o kadar yüksek olacaktır ve bunun tersi de geçerlidir.

Bu gösterge sığ bir ekonomik analiz aracıdır, ancak temel noktalarda (yüzde noktasının yüzde biri) ifade edilen ve dikkate alınan bir yatırımın karlılığı arasındaki farkı ifade eden hesaplama pratikliği nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. 30 yıllık Federal Rezerv Hazine bonosu (FED) gibi risksiz ve göstergenin karşılık geldiği ülkedeki yatırımlar için gereken oran; bunun gibi:

Örneğin, 8 Temmuz 2004 tarihinde FED tahvillerinin yıllık% 5.22 faiz ve Ekvador EMBI 931 puan (% 9.31'e eşdeğer) elde ederse, bir yatırımcının yatırım yapması gereken minimum oran Bu ülke% 14,53 olmalıdır, aksi takdirde alternatif yatırımları tercih eder.

EMBI'ye göre hesaplanan ülke riski, Birleşik Devletler tahvillerinin faiz oranının yalnızca bekleme priminden oluştuğu fikrine dayanmaktadır, çünkü Birleşik Devletler Hükümetinin yükümlülüğünüzü ödemeyin çok düşüktür (diğerlerinden daha az) ve bu nedenle tahvillerinizdeki zımni risk pratikte mevcut değildir (diğerlerinden daha az). Bekleyen prim tüm ülkelerde aynıysa, oranlar arasındaki fark analiz edilen ülkenin risk bileşeni olacaktır.

Derecelendirme kuruluşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın en büyük ve en tanınmış risk derecelendirme kuruluşları FitchRatings, Moody's Investor Service ve Standard & Poor's. Bu ajanslar periyodik olarak uzun vadeli bir görüş, kısa vadeli bir görüş ve bu derecelendirmeyle ilgili gelecekteki beklentileri içeren derecelendirmelerini yayınlarlar. Her kalifikasyon genellikle "+" veya "-" işaretleriyle veya konunun kategorideki göreceli konumlarını belirtmek için 1 ila 3 arasındaki sayılarla değiştirilir.

Ülke riski sınıflandırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke riskinde ilk 1500 bozulma, 100'ün üzerinde puan [kaynak belirtilmeli] Kaynak: Euromoney, Eylül 2011'den itibaren ülke riski çalışması [1]
Sınıflandırma Ülke Skor



Kriz öncesi
Puanı



Eylül 2011
1 Endonezya 73.2 58,2
2 Yunanistan 82.7 40.6
3 Malezya 84.5 66.6
4 Rusya 50,7 56,9
5 İrlanda 92.4 60.8
6 Arjantin 53.8 43.7
7 Tayland 82.1 61.7
8 Güney Kore 85.0 73.3
9 Portekiz 83.0 55.9
10 İspanya 86.6 66.0

İmza riski[değiştir | kaynağı değiştir]

Bankaların müşterilerine veya kendileri adına üçüncü taraflara ödeme yapmayan müşterilerine verdiği her türlü kredi. Çoğu bankanın koşullu yükümlülükleri genellikle müşterileri ile bu tür riskleri almasına karşılık gelir. Belgesel krediler, bekleme kredileri ve garantiler, diğerlerinin yanı sıra, imza yoluyla risk olarak kabul edilir. Diğer bir deyişle, bankalar, müşterileri için nakit ödeme içermeyen, ancak imzalı taahhütlerin verildiği kredi hatları verildiğinde bu tür riskleri üstlenirler.

Egemen risk[değiştir | kaynağı değiştir]

Egemen risk, belirli bir ülkede bulunan bireylere, şirketlere ve kamu idarelerine uygulanan borçların ödenmemesi riskinin tahmini bir ölçüsüdür; bu önlem, ekonomik etmenler.

Finansal kurumlar ve yatırımcıların paralarını ödünç vermeden veya yatırım yapmadan önce bu kaynakları geri kazanma şansının ne olduğunu bilmeleri gerekir. Borçluları geri ödeme yeteneğini ve istekliliğini belirlemek için en yaygın mekanizmalardan biri, genellikle "A" ile başlayan ve borçlu ve borç kategorilerini tanımlayan harflere dayanan derecelendirmeler atamaktır.

Her borç, geri ödenme şekline göre derecelendirilir ve bunlardan sorumlu borçlu, genellikle borçlarının derecelendirmesinin ağırlıklandırılmasıyla derecelendirilir. Konu ne kadar iyi ödenirse o kadar iyi puan alır. Bu sistem, hem bireyler hem de şirketler ve ülkeler için geçerlidir, çünkü her biri borçlanmakla yükümlüdür. Derecelendirme, potansiyel kredi verenlere veya yatırımcılara, kaynaklarını belirli bir konuya iletirken ortaya koydukları risk seviyesini gösterir.

Örneğin, Ekvador'da en iyi bilinen referanslar, Risk Kuruluşlarının görüşüne göre finansal kuruluşların Central de Riesgos'a rapor ettikleri borçlu derecelendirmeleri ve aynı kurumların elde ettikleri derecelendirmelerdir.

Ülke riskine asimile edilen egemen risk, bir Egemen Devlete verilen risk derecelendirmesine atıfta bulunan olağan terimdir. Bu derecelendirme, bir Devletin finansal yükümlülüklerini yeterli bir şekilde yerine getirmesi olasılığına ilişkin olarak, risklerin değerlendirilmesinde uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından verilen görüştür. Bunu yapmak için, ödeme geçmişi, siyasi istikrar, ekonomik koşullar ve borçları geri ödeme istekliliği gibi faktörlere güvenirler.

Ülke riskini etkileyebilecek faktörlerden biri de mali risklerdir. Birleştirilmiş bir tanım olmamasına rağmen, mali riskler “yerleşik mali çerçeveyi olumsuz etkileyen beklenmedik olaylar” (OECD, 2008) veya “mali değişkenlerin etkin verilerini değiştirme potansiyeli olan faktörler” olarak anlaşılabilir. öngörülen değerlerine göre ”(Cebotari ve ark., 2009). Mali risklerin gerçekleşmesi, beklenen sonuçlara göre daha yüksek giderler veya daha düşük kamu gelirleri ve bunun sonucunda finansman ihtiyaçları üzerindeki etki yoluyla mali sonuç üzerinde, yani kamu kesiminin fazlası veya açığı üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 14 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Estudio que monitoriza la estabilidad política y económica de 185 países soberanos, con la colaboración de agencias de calificación y expertos del mercado. La información es recogida mediante analistas de Riesgo; encuestas de proyecciones económicas; mediante GNI; World Bank’s Global Development Finance data; Moody’s Investor Service; Standard & Poor’s y Fitch IBCA; grupos de consensos de OECD (fuente: ECGD); el US Exim Bank y Atradius UK; alto mando de sindicatos de deuda y de préstamo; Atradius, London Forfaiting, Mezra Forfaiting y WestLB.