İçeriğe atla

Üç Harika Dilencinin Hikayesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Üç Harika Dilencinin Hikâyesi" bir Sırp masalıdır.[1] Alexander Afanasyev tarafından Narodnye russkie skazki'de toplanan Rusça haliyle Şanssız Vasilii olarak da bilinir.

Andrew Lang, Üç Harika Dilencinin Hikâyesi'ni The Violet Fairy Book'a dâhil etmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok zengin ve katı yürekli bir tüccar olan Mark ya da Marko'nun Anastasya adında bir kızı vardı. Bir gün üç dilencinin üzerine köpeklerini salmak üzereyken Anastasya ona yalvarmış. Onların ahırın çatı katında kalmalarına izin vermiş. Anastasya onları görmeye gitmiş. Rus versiyonunda, o zaman görkemli bir şekilde giyinmişlerdi; her ikisinde de, Marko'nun servetini yakındaki bir köydeki fakir bir köylünün yedinci oğlu olan Vasilii adında yeni doğmuş bir çocuğa vermeye karar verdiler. Kız babasına söylemiş. Babası gitmiş ve böyle bir çocuğun doğduğunu görmüş. Vaftiz babası olmayı ve çocuğu büyütmeyi teklif etmiş, fakir babaya da bir miktar para vermiş. Baba kabul edince, tüccar bebeği bir uçurumdan aşağı atmış.

Diğer tüccarlar çocuğu alıp Marko'ya getirmişler ve Marko da onları çocuğu kendilerine bırakmaya ikna etmiş. Çocuğu bir fıçıya ya da açık bir kayığa koyup denize atmış. Tekne bir manastıra kadar yüzmüş ve başrahip çocuğu yanına almış. Yıllar sonra Marko oradan geçmiş ve hikâyeyi duymuş. Başrahibi onu yanına almak istediğine ve bunun için manastıra büyük bir meblağ vereceğine ikna etti. Başrahip ve rahipler kabul ettiler ve Marko onu bir an önce sabun kazanına atılmasını emreden bir mektupla karısına gönderdi.

Vasilii yolda mektubu üfleyen üç dilenciyle karşılaştı. Oraya vardığında, mektupta Anastasya'yla hemen evlenmesi isteniyordu. Karısı itaat etti ve Marko geldiğinde kendi el yazısıyla yazılmış bir mektup buldu. Böylece damadını Çar Zmey'den (Yılan İmparator) kira almaya gönderdi.

Sırp versiyonunda, neden düşemediğini keşfedip keşfedemeyeceğini soran yaşlı bir meşe ile tanıştı. Her ikisinde de, insanları neden ileri geri götürmek zorunda olduğunu keşfedip keşfedemeyeceğini soran bir kayıkçı ve bu göreve ne kadar bağlı kalacağını keşfedip keşfedemeyeceğini soran köprü olarak kullanılan bir balina ile tanıştı.

Kalede, onu saklayan ve Yılan Kral'a ya da yılan formundaki Çar Zmey'e gördüğü bir rüyayı soran bir kızla karşılaştı. Kıza meşenin devrilmesi gerektiğini, bunun hazineyi ortaya çıkaracağını, kayıkçının içinde başka biri olan kayığı itmesi gerektiğini ve balinanın izinsiz yuttuğu on iki gemiyi kusması gerektiğini söylemiş. Geri dönmüş, karşıya geçene kadar balinaya ve feribotçuya haber vermemeye özen göstermiş. Rus versiyonunda balinadan mücevherler aldı; Sırp versiyonunda ise meşenin altında altın ve gümüş buldu. Bir dahaki sefere Vasilii'nin kaçamayacağından emin olmak için yola çıkan Marko'ya geri döndü, ancak feribotçu tekneyi itti ve Marko hala insanları taşıyor. Bundan sonra Vasilii'ye hiçbir zarar gelmedi ve Zengin Marko'nun tüm topraklarını ve hazinelerini miras alan Anastasia ile barış içinde yaşadı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]