İçeriğe atla

Üç bant bilardo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Üç-Bant Bilardo sayfasından yönlendirildi)
3 bant bilardo
Bir 3 bant bilardo masası ve toplar
BirlikDünya Bilardo Birliği
İlk oynanış18. yüzyıl, Fransa
Özellikleri
Takım üyeleriHer bir maç iki kişi arasında, toplamda ise tekil, çift veya takım olarak
KategoriIsteka sporu, masa sporu, salon sporu
EkipmanBilardo masası, topları ve ısteka

Üç bant bilardo üç topla oynanan bir karambol bilardo türüdür. Oyunun amacı, oyuncunun kendi topunu diğer iki topa çarptırması ve ikinci topa çarpmadan önce topun masanın en az 3 bantına çarpmasını sağlamaktır. Topun üç farklı banta çarpması gerekmez, tek banta üç defa çarpması halinde de puan kazanılır.

Oyunun kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, tarihi 1870'lere kadar uzanır. Üç bant bilardo tek bant bilardodan, tek bant bilardo da serbest stil karambol bilardodan evrimleşmiştir. Serbest stil karambol bilardoda topun herhangi bir banta çarpması gerekmez. Serbest stilde oynayan yeteneği yüksek olan oyuncuların oyunu daha zorlu, daha az tekrarlı ve hem seyirciler hem de oyuncular için daha ilgi çekici hale getirmek istemesi sonucu üç bant bilardo ortaya çıkmıştır.

Amerikalı vergi tahsildarı Wayman C. McCreery, üç bant bilardoyu geniş kitlelere tanıtan ve popülerlik kazandıran isimdir. Bazılarına göre oyunun mucidi de kendisidir.[2][1]

İlk üç bant bilardo turnuvası 14-31 Ocak 1878'de St. Louis'de gerçekleşti. Turnuvada en yüksek koşusu sadece 6 puandı. Oyun 1907'den önce nadiren oynanıyordu ve dönemin en iyi karambol oyuncularının çoğu bu oyundan hoşlanmadıklarını dile getiriyordu. Ancak 1907'de Lambert Trophy'nin tanıtılmasının ardından oyun hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de uluslararası alanda giderek daha popüler hale geldi.

George Sutton 1911'de bilardo oynarken.

Bu bilardo disiplininde sporcunun topu en az üç bandı tamamlamasından sonra sayı oluşabilmektedir. Bilardo masası üzerindeki elmasların hesap tekniği olarak kullanıldığı bu disiplinde karot, sota, brikol, falso, sırt, kleps, amorti vuruş ve plase vuruş teknikleri kullanılır.

Bu disiplinde sporcular ya 50 sayı üzerinden maraton tabir edilen sistemde ya da 2 galibiyet ve 3 galibiyet seti olarak yarışırlar. 15 sayılık set sistemi ile turnuva düzenlenir.[2]

  1. ^ Thomas, Augustus (1922). The Print of My Remembrance. New York, London: C. Scribner's Sons. p. 117.
  2. ^ "ÜÇBANT". Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. [ölü/kırık bağlantı]