Özel Din Adamları Mahkemesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özel Din Adamları Mahkemesi (Farsça: دادگاه ویژه روحانیت, dādgāh-i vije-ye ruhāniyat), İslâmî din adamları ve alimler tarafından işlenen hem sıradan hem de siyasi suçların kovuşturulmasına yönelik özel bir mahkemedir. Mahkeme, İslam hukukçularını görevden alabilir ve meslekten uzaklaştırabilir, hapis, bedensel ceza, infaz vb. cezalar verebilir. Mahkeme, kendi güvenlik ve hapishane sistemleri,[1] "genel olarak kapalı görülen" davalar, işlemler ve prosedürlerle[2] İran'ın olağan yargı çerçevesinden bağımsız olarak çalışır ve İran Yüce Lideri Ali Hamaney'e karşı sorumludur.[3] İran Devrimi'nden bu yana yargılanan ve hapis cezasına çarptırılan en üst düzey İslamcı politikacı, 1999 yılında mahkeme tarafından siyasi ve dini muhalefet nedeniyle beş yıl hapis cezasına çarptırılan Abdullah Nuri'ydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mirjam Künkler (24 Mayıs 2010). The Special Courts of the Clergy and the Repression of Dissident Clergy in Iran. SSRN. Erişim tarihi: 4 Şubat 2023. 
  2. ^ Divsalar, Mahtab (8 Kasım 2019). "Iran's Special Clerical Court: Where the Clergy Meet "Justice"". Zameneh Media. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  3. ^ "Structure of power in Iran". 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2023.