Alazani: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Macahel (mesaj | katkılar)
Alazani sayfasının yeni adı: Alazan
 
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Resim:Alazaniriver.jpg|thumb|380px|right|Alazani ırmağı.]]
#REDIRECT [[Alazan]]
'''Alazani''' ([[Gürcüce]]: ალაზანი, [[Azerice]]: Qanıx), [[Kafkas]]lar’dan doğan [[akarsu]]lardan biridir. [[Gürcüstan]]’ın doğu kesiminde [[Kura]] ırmağına katılır. Uzunluğu 351 km’dir. Bir bölümü, Gürcüstan-Azerbaycan sınırını oluşturur.
Kafkas Dağlarından doğan Alazani, iki akarsuyun birleşmesiyle oluşur. [[Ahmeta]] kenti, Alazani kıyısında kuruludur. [[Kaheti]] bölgesinde Alazani vadisi meyve yetiştiriciliğinin önemli alanlarından biridir. Gürcü şarap sanayisinin merkezi de Alazani vadisinde bulunmaktadır. Bu vadi, yüzyıllar boyunca İran tarafından istila edilmiştir.
Düzensiz bir debisi buluna Alazani ırmağından içme suyu da sağlanır. Akarsu üzerinde 1990’larda Çinli yatırımcılar küçük çaplı birkaç [[hidroelektrik santralı]] kurdular. Alazani, [[rafting]] açısından turistlerin gözde yerlerinden biridir.

[[Kategori:Gürcistan'daki akarsular]]

[[ca:Alazani]]
[[cs:Alazani]]
[[de:Alasani]]
[[en:Alazani]]
[[et:Qanıx]]
[[fi:Alazani]]
[[he:אלזני (נהר)]]
[[hu:Alazani]]
[[ka:ალაზანი]]
[[lt:Alazanis]]
[[nl:Alazani]]
[[nn:Alazani]]
[[pl:Alazani]]
[[ru:Алазани]]
[[uk:Алазані]]

Sayfanın 13.53, 3 Şubat 2008 tarihindeki hâli

Alazani ırmağı.

Alazani (Gürcüce: ალაზანი, Azerice: Qanıx), Kafkaslar’dan doğan akarsulardan biridir. Gürcüstan’ın doğu kesiminde Kura ırmağına katılır. Uzunluğu 351 km’dir. Bir bölümü, Gürcüstan-Azerbaycan sınırını oluşturur. Kafkas Dağlarından doğan Alazani, iki akarsuyun birleşmesiyle oluşur. Ahmeta kenti, Alazani kıyısında kuruludur. Kaheti bölgesinde Alazani vadisi meyve yetiştiriciliğinin önemli alanlarından biridir. Gürcü şarap sanayisinin merkezi de Alazani vadisinde bulunmaktadır. Bu vadi, yüzyıllar boyunca İran tarafından istila edilmiştir. Düzensiz bir debisi buluna Alazani ırmağından içme suyu da sağlanır. Akarsu üzerinde 1990’larda Çinli yatırımcılar küçük çaplı birkaç hidroelektrik santralı kurdular. Alazani, rafting açısından turistlerin gözde yerlerinden biridir.