Serigrafi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
KadirTaptı (mesaj | katkılar)
Tüm sayfa bilgi verdim hayrıma :)
Etiketler: Geri alındı tanım değiştirme Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
4. satır: 4. satır:
[[Dosya:PrintLayers500px.gif|küçükresim|Basılı görüntülerden örnekler]]
[[Dosya:PrintLayers500px.gif|küçükresim|Basılı görüntülerden örnekler]]


Serigrafi baskı, çok eski tarihlerden süre gelen bir baskı tekniğidir. Eskiden insan gücünün büyük bir öneme sahip olduğu bu teknik, sanayinin gelişmesi ile birlikte endüstriyel makineleşme yoluna girdi. Baskı sektörü içerisinde eski önemini koruyamasa da, hala endüstriyel markalama sektörü için çok önemli bir konuma sahiptir. Genelde [[Transfer baskı]] tekniği ile karıştırılır ama ikisi birbirinden farklı baskı yöntemleridir.
'''Serigrafi''', bir seri [[baskı]] yapma şeklidir. Geçmişi çok eskilere uzanan bu sanat dalı son zamanlarda [[sanayi]]nin de gelişmesi ile endüstriyel ürünlerin [[marka]]lanmasında büyük önem kazanmıştır. [[Ahşap]] ya da [[metal]] bir çerçeveye gerilen değişik türdeki [[polyester]] [[ipek]] kumaşının [[fotofilm]] [[emülsiyon]] denilen bir [[film]] tabakasıyla kaplanıp ışıkta [[poz]]landıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir [[ragle]] (ağzı keskin bir [[kauçuk]]) yardımı ile baskı yapılır.


Serigrafi baskı tekniği hala matbaa ve dijital baskı sektörünün baskı yapamadığı [[metal]], seramik, [[kumaş]] ve cam gibi önemli faaliyet materyallerinin baskıları için yoğun bir şekilde kullanılır. Özellikle [[elektronik]] sektörü için hala olmazsa olmaz bir ticari faaliyet koludur. Özellikle devre kartları için kullanılan bu teknik sayesinde, bir çok uyarı ve ikaz butonu hazırlanır. Ayrıca makine kimliğini ve diğer bilgilerini belirten panolara net baskı olanağı tanımaktadır. Birden çok renk seçeneğinin aynı anda baskıya uygulanması için tercih edilen bir teknik değildir. Daha çok tek (1) renk baskı uygulaması için kolay bir tekniktir. Tecrübeye dayalı bazen iki, üç veya dört renk baskı yapılabilmektedir.
Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir. Yuvarlak baskılar yapılabilir. Aynı zamanda matbaanın baskı yapamadığı metal, [[seramik]], kumaş ve [[cam]] gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır. Elektroniğin bel kemiğidir. Serigrafi sayesinde [[devre kartları]] daha net ve temiz olarak yapılmaktadır. Son yıllarda serigrafi endüstrinin olmazsa olmazları arasına girmiştir.


Serigrafi baskı, [[endüstriyel]] makinelerin çoğalması ile daha az kullanılmaktadır. Bu nedenle [https://tapreklam.com/serigrafi-baski/ Serigrafi baskı firmaları] ve meslek ustaları da büyük ölçüde azalmıştır. Geriye kalan firmalar özellikle İstanbul'da faaliyet yürütürken, hafif ölçekli sanayileşme yoluna gidilmiştir.
{{Otorite kontrolü}}

İpek, ahşap veya metal kalıp/çerçeve, ragle, emülsiyon, boya ve pozlama gereçleri gibi temel malzemeler gerekir. Uzun yıllardır usta, çırak ilişkisi içerisinde yürütülmektedir. Bir çok eğitim kurumu tarafından teorik ve uygulamalı eğitimleri verilmektedir. [[İstanbul Üniversitesi|Bknz]].


[[Kategori:Baskıcılık]]
[[Kategori:Baskıcılık]]

Sayfanın 03.51, 18 Nisan 2021 tarihindeki hâli

A. Mürekkep. B. Çekçek. C. Görüntü. D. İpek kumaşta foto emülsiyon. E. Çerçeve. F. Basılan görüntü.
Tek renk baskının uygulanışı
Çoklu tabakalarla çok renkli CMYK baskı
Basılı görüntülerden örnekler

Serigrafi baskı, çok eski tarihlerden süre gelen bir baskı tekniğidir. Eskiden insan gücünün büyük bir öneme sahip olduğu bu teknik, sanayinin gelişmesi ile birlikte endüstriyel makineleşme yoluna girdi. Baskı sektörü içerisinde eski önemini koruyamasa da, hala endüstriyel markalama sektörü için çok önemli bir konuma sahiptir. Genelde Transfer baskı tekniği ile karıştırılır ama ikisi birbirinden farklı baskı yöntemleridir.

Serigrafi baskı tekniği hala matbaa ve dijital baskı sektörünün baskı yapamadığı metal, seramik, kumaş ve cam gibi önemli faaliyet materyallerinin baskıları için yoğun bir şekilde kullanılır. Özellikle elektronik sektörü için hala olmazsa olmaz bir ticari faaliyet koludur. Özellikle devre kartları için kullanılan bu teknik sayesinde, bir çok uyarı ve ikaz butonu hazırlanır. Ayrıca makine kimliğini ve diğer bilgilerini belirten panolara net baskı olanağı tanımaktadır. Birden çok renk seçeneğinin aynı anda baskıya uygulanması için tercih edilen bir teknik değildir. Daha çok tek (1) renk baskı uygulaması için kolay bir tekniktir. Tecrübeye dayalı bazen iki, üç veya dört renk baskı yapılabilmektedir.

Serigrafi baskı, endüstriyel makinelerin çoğalması ile daha az kullanılmaktadır. Bu nedenle Serigrafi baskı firmaları ve meslek ustaları da büyük ölçüde azalmıştır. Geriye kalan firmalar özellikle İstanbul'da faaliyet yürütürken, hafif ölçekli sanayileşme yoluna gidilmiştir.

İpek, ahşap veya metal kalıp/çerçeve, ragle, emülsiyon, boya ve pozlama gereçleri gibi temel malzemeler gerekir. Uzun yıllardır usta, çırak ilişkisi içerisinde yürütülmektedir. Bir çok eğitim kurumu tarafından teorik ve uygulamalı eğitimleri verilmektedir. Bknz.