Sokak sanatı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Dr. Coal (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi
92. satır: 92. satır:
*{{Commons category inline|street art}}
*{{Commons category inline|street art}}
*{{dmoz|Arts/Visual_Arts/Public_Art/Street_Art|Street Art}}
*{{dmoz|Arts/Visual_Arts/Public_Art/Street_Art|Street Art}}
*[https://www.youtube.com/watch?v=nEJHy4US_5E] Sokak Sanatından Dünya Çapında Örnekler


{{Sokak Sanatı}}
{{Sokak Sanatı}}

Sayfanın 22.26, 12 Ocak 2016 tarihindeki hâli

Graffiti by Banksy (Bristol, 2000s)
John Fekner: Broken Promises/Falsas Promesas, South Bronx, 1980.

Sokak sanatı toplumsal alanlarda yaratılan ve içerik olarak sanat çevresinin dışında yer alan bir görsel sanat türüdür. Bu tanım seksenlerin başlarında popülerlik kazanmıştır. Sokak sanatının günümüzde birçok farklı uygulaması vardır. Dünyaya hızla yayılmasıyla birlikte Türkiye'de de oldukça popülerdir.

Geleneksel sprey boyamalar sokak sanatını temelini oluştururken, çokları tarafından vandalism olarak nitelendirilmektedir.

Günümüzde artık sokak sanatı da galerilerde yerini bulmaya başlamıştır. Özellikle başlangıç noktasını düşündüğümüzde, geleneksel sanat anlayışına ve endüstriyel sanata karşı bir duruş olan sokak sanatı artık ticari sanatın içinde yer bulmaya başlamıştır. Ana akım sanat içinde bulduğu yer, bilinirliliğini arttırdığı gibi içerik olarak zarar vermiştir. Sokak sanatı birçok kültürün karışımını içerir. Aynı zamanda modern şehirlerin birçoğunda sokak sanatına rastlayabiliriz. Farklı kültürlere rağmen bu kültürlerin içinde yer bularak, şehirli gençlerin sesi haline gelmiştir.

Sokak sanatçıların birçoğu gezerek sanatını özgür alanlara taşır. Son dönemdeki en popüler sokak sanatçısı Banksy'dir. Birçok ülkede yaptığı onlarca eser ile tanınır.

Türkiye'de de sokak sanatı gün geçtikçe daha çok uygulanmaktadır. Son dönemde Leo öne çıkan sokak sanatçıları arasında gösterilebilir.

Sokak sanatı sprey boyamalar, çıkartmalar, yazılarla oluşturulduğu gibi, görsel yerleştirmeler, heykeller, ses yerleştirmeleri ile de yapılmaktadır.

Belgesel Filmler

Dosya:Graffiti Panorama rome.jpg
Spray-paint graffiti wall mural; Rome, Italy.

Bunlara da bakınız

Yabancı dilde okumalar

Dış bağlantılar

Şablon:Sokak Sanatı