Tonisite: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Kibele (mesaj | katkılar)
çeviri etiketi çıktı+düzenle
1. satır: 1. satır:
{{düzenle|ağustos 2012}}
{{Çeviri}}
'''Tonisite''' ''efektif osmolarite'' veya ''efektif osmolalite'' nin bir ölçüsüdür. Osmolalite ve osmolarite partiküler bir solüsyonun membrandan bağımsız özellikleridir.
'''Tonisite''' ''efektif osmolarite'' veya ''efektif osmolalite''nin bir ölçüsüdür. Osmolalite ve osmolarite partiküler bir solüsyonun membrandan bağımsız özellikleridir.


[[Hipertonik]], [[hipotonik]] ve [[izotonik]] çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile dışardaki ortamın tonisitesinin farkı veya aynı olmasına göre ortaya çıkan terimlerdir.
[[Hipertonik]], [[hipotonik]] ve [[izotonik]] çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile dışardaki ortamın tonisitesinin farkı veya aynı olmasına göre ortaya çıkan terimlerdir.
* Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az),hücre dışındaki su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece [[osmoz]] ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum hücre duvarı olmayan hayvan hücrelerinde patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip bitki hücrelerinde şişmeye yol açar.
* Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az), hücre dışındaki su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece [[osmoz]] ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum hücre duvarı olmayan hayvan hücrelerinde patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip bitki hücrelerinde şişmeye yol açar.
* Ortam ''izotonik''ise , hücre membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.
* Ortam ''izotonik''ise, hücre membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.
* If the medium is ''hypertonic'', the water concentration inside the cell is greater. This leads to net movement of water out of the cell. Animal cells shrivel up; plant cells become ''plasmolysed'' (the cell membrane pulls away from the cell wall in places as the cytoplasm shrinks).

Tonisitenin [[hayvan]] ve [[bitki]] [[hücre]]si üzerindeki etkisi farklıdır.Çünkü bitki hücresinde asla şekil değiştirmeyen bir [[hücre duvarı]] vardır.
''Tonicity'' is also applied to the elastic tension of living muscles, arteries, etc. that facilitates response to stimuli. Clinically, this is referred to as ''tonus'' (See ''[[muscle tone]]'').

Tonicity refers to the total concentration of '''non-permeating''' solute particles in a solution.
eg. a 300mmol/l solution of urea is '''isoosmotic''' to red blood cells because its osmolarity is the same as that of red blood cells, but it is '''hypotonic''' to red blood cells because urea is able to cross the cell membrane and so the total concentration of non-permeating particles = 0


== Referanslar ==
== Referanslar ==
* [http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e22/22c.htm Osmoz]
* [http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e22/22c.htm Osmoz]
* [http://www.anaesthesiamcq.com/FluidBook/fl2_3.php Sıvı Fiziği]
* [http://www.anaesthesiamcq.com/FluidBook/fl2_3.php Sıvı Fiziği]



== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 08.38, 30 Ağustos 2012 tarihindeki hâli

Tonisite efektif osmolarite veya efektif osmolalitenin bir ölçüsüdür. Osmolalite ve osmolarite partiküler bir solüsyonun membrandan bağımsız özellikleridir.

Hipertonik, hipotonik ve izotonik çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile dışardaki ortamın tonisitesinin farkı veya aynı olmasına göre ortaya çıkan terimlerdir.

  • Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az), hücre dışındaki su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece osmoz ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum hücre duvarı olmayan hayvan hücrelerinde patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip bitki hücrelerinde şişmeye yol açar.
  • Ortam izotonikise, hücre membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.

Referanslar

Ayrıca bakınız