İçeriğe atla

Kiyazma: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
LostMyMind (mesaj | katkılar)
{{Çıkmaz sokak|tarih=Aralık 2023}}
Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
'''Kiyazma'''; [[genetik]]te, [[mayoz]]da meydana gelen [[Çaprazlama (genetik)|çaprazlama]] sürecinde iki [[kromatid]]in genetik materyallerini takas ederken birbirlerine temas ettikleri noktadır. Kiazma kardeş kromatidlerde de oluşur, ancak genetik materyalleri aynı olduğu için [[Gamet|eşey hücrelerinde]] (kız hücreler) herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
{{Kaynaksız|tarih=Kasım 2021}}
{{Çıkmaz sokak|tarih=Aralık 2023}}
'''Kiyazma''', genetikte, mayozda meydana gelen çaprazlama sürecinde iki kromatidin genetik materyallerini takas ederken birbirlerine temas ettikleri noktadır. Kiazma kardeş kromatidlerde de oluşur ancak genetik materyalleri aynı olduğu için eşey hücrelerinde (kız hücreler) herhangi bir değişikliğe neden olmaz.


Bu genetik fenomen 1909'da Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nde profesör olan Franz Alphonse Jansens tarafından keşfedildi.
Bu genetik fenomen 1909'da [[Belçika]]'daki [[Leuven Üniversitesi]]nde profesör olan [[Franz Alphonse Jansens]] tarafından keşfedildi.

{{genetik-taslak}}


[[Kategori:Hücre bölünmesi]]
[[Kategori:Hücre bölünmesi]]

Sayfanın 17.53, 8 Aralık 2023 tarihindeki hâli

Kiyazma; genetikte, mayozda meydana gelen çaprazlama sürecinde iki kromatidin genetik materyallerini takas ederken birbirlerine temas ettikleri noktadır. Kiazma kardeş kromatidlerde de oluşur, ancak genetik materyalleri aynı olduğu için eşey hücrelerinde (kız hücreler) herhangi bir değişikliğe neden olmaz.

Bu genetik fenomen 1909'da Belçika'daki Leuven Üniversitesinde profesör olan Franz Alphonse Jansens tarafından keşfedildi.