Vikipedi tartışma:Telif hakları: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Tehonk tarafından 2 yıl önce Lisans başlığına
İçerik silindi İçerik eklendi
Abecesel (mesaj | katkılar)
Tehonk (mesaj | katkılar)
→‎Lisans: Yanıt
19. satır: 19. satır:
::::<i>Wikipedia</i>'nın içeriklerinin kullanım lisansı farklı bir konu, <i>Wikipedia</i>'nın kullanımına yönelik lisans farklı bir konu.
::::<i>Wikipedia</i>'nın içeriklerinin kullanım lisansı farklı bir konu, <i>Wikipedia</i>'nın kullanımına yönelik lisans farklı bir konu.
::::Bu başlığı bırakabiliriz öyleyse ve yukarıda geçtiği şekilde belirsiz olan bir konuda Vakıf'ın ticari olabileceğini varsaydığını genel bir not olması için [[Vikipedi tartışma:Telif hakları|telif hakları]] sayfasına aktarıyorum. [[kullanıcı mesaj:abecesel|<span style="font-weight: bold; font-size: 92%; margin: -0.4em 0 0 0; vertical-align: -50%; letter-spacing: -0.3em; writing-mode: vertical-lr; text-orientation: upright; color: #202122;">abc</span>]] 08.51, 4 Mayıs 2022 (UTC)
::::Bu başlığı bırakabiliriz öyleyse ve yukarıda geçtiği şekilde belirsiz olan bir konuda Vakıf'ın ticari olabileceğini varsaydığını genel bir not olması için [[Vikipedi tartışma:Telif hakları|telif hakları]] sayfasına aktarıyorum. [[kullanıcı mesaj:abecesel|<span style="font-weight: bold; font-size: 92%; margin: -0.4em 0 0 0; vertical-align: -50%; letter-spacing: -0.3em; writing-mode: vertical-lr; text-orientation: upright; color: #202122;">abc</span>]] 08.51, 4 Mayıs 2022 (UTC)
:::::Olay tamamen Wikipedia'nın içeriklerinin kullanım lisansı ile ilgili. Belirsiz olduğunu söylediğiniz şey bambaşka bir konu. Buradaki durumla, yani Wikipedia'nın kopyalayıp kopyalamayacağı ile ilgili bir şey değil.
:::::Yani şöyle açıklamak gerekirse:
:::::Birisi diyor ki bakın ben bu çalışmayı yayınlıyorum, bununla nerdeyse her şeyi yapabilirsiniz ama bir tek şu X eylemini yapamazsın, ona izin vermiyorum.
:::::Wikipedia da yayınladığı her içerik için diyor ki "burada yayınlanan her içerikle X eylemini özgürce yapabilirsiniz"
:::::Böyle bir durumda Wikipedia "X eylemini yapamazsın" diye özellikle belirtilmiş şeyi alıp da "X eylemini de özgürce yapabilirsiniz" diyemez. Uyumsuzluk denen şey bu işte. Wikipedia başkasının "yapamazsın" dediği şeyi yeniden lisanslayıp "yapabilirsin" diyemez. Böyle bir hakkı yok. Bu yüzden ortada belirsiz bir durum yok, çünkü tamamen somut lisans şartları ve arasındaki uyumsuzlukla ilgili bir konu. [[Kullanıcı:Tehonk|Tehonk]] ([[Kullanıcı mesaj:Tehonk|mesaj]]) 09.04, 4 Mayıs 2022 (UTC)

Sayfanın 09.04, 4 Mayıs 2022 tarihindeki hâli

"Tanınmış kişilerin fotoğrafları" başlığı

Bu alt başlık altında yazanlar oldukça muğlak ve yanıltıcı. Sayfa 2005 yılında İngilizce wiki'nin politika metninden çevrilmiş. O yüzden genel olarak bir elden geçirilme ihtiyacında zaten ama bu alt başlık oldukça anlamsız olduğu için kaldırıyorum. Ne, ne anlattığı ve amacı belli, ne de bir temeli var. Keza 2007 yılında kaynak yer olan İngilizce Vikipedi'de de aynı benim gibi düşünmüşler ve kaldırmışlar.

İlgili tartışmayı buradan görebilirsiniz: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_talk:Copyrights/Archive_10#Celebrity_photographs_section

Kaldırıldığı düzenleme de burada: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3ACopyrights&diff=prev&oldid=148869619

İtirazı olan varsa sebepleriyle buraya yazabilir. Tehonk (mesaj) 06.46, 1 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

Lisans

Belleten'deki metin Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası lisansındadır: kâr amacı gütmeyen kuruluşun gayriticari .org alan adlı platformunda kullanılabilmesi için uygun. Bu, creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr kaynağıyla da bağlantılanmış. Ek olarak; Özel:Fark/27700501 sürümünde geçen dışında kaynaklar verilmeli kabulün bu yönde olduğunu destekleyen, aynı sürümde gösterilen metnin devamında The non-commercial licenses have also been criticized for being too vague about which uses count as "commercial" and "non-commercial" cümlesi de geçmekte. abc 08.06, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla

NC lisansları Wikipedia'da kullanmaya uygun değil. Bunu ilk Commons'ta öğrenmiştim, orada NC lisanslı bir resim import etmeye kalkarsanız bu lisansın uygun olmadığı ve kullanılmayacağını söyleyen hata mesajı verir. Wikipedia'nın kendisi commercial olmasa da içeriklerini commercial kullanıma da izin verecek şekilde lisansladığı için non-commercial lisanslı bir içerik kopyalanamaz. Tehonk (mesaj) 08.16, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla
Bağlantılanan kaynakta da creativecommons.org/faq/ başlığıyla kabul edilmekte. ...there will always be uses that are challenging to categorize as commercial or noncommercial. CC cannot advise you on what is and is not commercial use. ve ...CC’s official interpretation of what is and is not commercial use under our licenses, and the results should not be relied upon as such. cümleleri geçmekte.
Öyleyse şu çıkarım yapılabilir; yukarıda alıntıladığım üç metinde de geçtiği şekilde belirsizlik olan konuda Vakıf, ticari olduğunu varsayıyor. abc 08.31, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla
Neyin commercial kabul edilip neyin kabul edilmeyeceğinin muğlaklığı tartışması buradaki durumla alakasız. Wikipedia'nın içeriklerini commercial kullanıma izin verecek şekilde lisansladığı muğlak bir durum değil. Katı bir gerçek. Wikipedia içerikleri commercial kullanıma da izin verecek şekilde lisanslanıyor. Bunun muğlak bir tarafı yok, lisans ortada. Bu yüzden non-commercial lisanslı içeriği alıp kopyalayamaz. Tehonk (mesaj) 08.37, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla
Wikipedia'nın içeriklerinin kullanım lisansı farklı bir konu, Wikipedia'nın kullanımına yönelik lisans farklı bir konu.
Bu başlığı bırakabiliriz öyleyse ve yukarıda geçtiği şekilde belirsiz olan bir konuda Vakıf'ın ticari olabileceğini varsaydığını genel bir not olması için telif hakları sayfasına aktarıyorum. abc 08.51, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla
Olay tamamen Wikipedia'nın içeriklerinin kullanım lisansı ile ilgili. Belirsiz olduğunu söylediğiniz şey bambaşka bir konu. Buradaki durumla, yani Wikipedia'nın kopyalayıp kopyalamayacağı ile ilgili bir şey değil.
Yani şöyle açıklamak gerekirse:
Birisi diyor ki bakın ben bu çalışmayı yayınlıyorum, bununla nerdeyse her şeyi yapabilirsiniz ama bir tek şu X eylemini yapamazsın, ona izin vermiyorum.
Wikipedia da yayınladığı her içerik için diyor ki "burada yayınlanan her içerikle X eylemini özgürce yapabilirsiniz"
Böyle bir durumda Wikipedia "X eylemini yapamazsın" diye özellikle belirtilmiş şeyi alıp da "X eylemini de özgürce yapabilirsiniz" diyemez. Uyumsuzluk denen şey bu işte. Wikipedia başkasının "yapamazsın" dediği şeyi yeniden lisanslayıp "yapabilirsin" diyemez. Böyle bir hakkı yok. Bu yüzden ortada belirsiz bir durum yok, çünkü tamamen somut lisans şartları ve arasındaki uyumsuzlukla ilgili bir konu. Tehonk (mesaj) 09.04, 4 Mayıs 2022 (UTC)Yanıtla