İçeriğe atla

Akpınar, Haliliye: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Justinianus (mesaj | katkılar)
k dz. + düzenlenmeli + kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{düzenle|Ocak 2020}}
{{kaynaksız}}
{{Türkiye mahalle bilgi kutusu
{{Türkiye mahalle bilgi kutusu
|ad = Akpınar
|ad = Akpınar
31. satır: 33. satır:
'''Akpınar Mahallesi ''', [[Şanlıurfa]] ilinin [[Haliliye]] ilçesine bağlı bir [[mahalle]]dir.
'''Akpınar Mahallesi ''', [[Şanlıurfa]] ilinin [[Haliliye]] ilçesine bağlı bir [[mahalle]]dir.


'''Akpınar''' Mahallesi 1978 yılında kuruldu. İlk olarak Sırrın Mahallesine bağlı bir mezra idi. Nüfusunun çoğalmasıyla 1999 yılında '''Şanlıurfa''' Merkeze bağlı '''Akpınar''' Mahallesi olarak resmiyete kazandı. Şuanda '''Haliliye''' ilçesine bağlı Merkez Mahallesidir. Mahalle Muhtar '''Ali Ay'''
Mahalle 1978 yılında kuruldu. İlk olarak Sırrın Mahallesine bağlı bir mezra idi. Nüfusunun çoğalmasıyla 1999 yılında [[Şanlıurfa (merkez)|merkeze]] bağlı Akpınar Mahallesi olarak resmiyete kazandı. Şuanda [[Haliliye]] ilçesine bağlı merkez mahallesidir.


== Kültür ==
== Kültür ==
76. satır: 78. satır:
== Altyapı bilgileri ==
== Altyapı bilgileri ==


Mahalle'de [[ilköğretim]] okulu yoktur. Mahalle'nin[[içme suyu]] şebekesi vardır. [[kanalizasyon]] şebekesi Vardır. [[PTT]] şubesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] yoktur. Mahalle ayrıca ulaşımı sağlayan yol [[asfalt]] olup Mahalle [[Türkiye'de elektrik dağıtımı|elektrik]] sabit [[telefon]] ve [[camisi]] vardır.
Mahalle'de [[ilköğretim]] okulu yoktur. Mahalle'nin[[içme suyu]] şebekesi vardır. [[kanalizasyon]] şebekesi Vardır. [[PTT]] şubesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] yoktur. Mahalle ayrıca ulaşımı sağlayan yol [[asfalt]] olup Mahalle [[Türkiye'de elektrik dağıtımı|elektrik]] sabit [[telefon]] ve [[cami]] vardır.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 14.20, 30 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Akpınar
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Urfa şehir merkezi
Urfa şehir merkezi
Ülke Türkiye
İlŞanlıurfa
İlçeHaliliye
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu6300

Akpınar Mahallesi , Şanlıurfa ilinin Haliliye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahalle 1978 yılında kuruldu. İlk olarak Sırrın Mahallesine bağlı bir mezra idi. Nüfusunun çoğalmasıyla 1999 yılında merkeze bağlı Akpınar Mahallesi olarak resmiyete kazandı. Şuanda Haliliye ilçesine bağlı merkez mahallesidir.

Kültür

Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri

Düğünün tarafların tespit ettiği gün ve yerde yapılmasına karar verilir. Urfa’da evlenme düğünü denince akla iki düğün gelir. ayrıca sünnet düğünü yapılır

  • Avrat Düğünü
  • Erkek Düğünü
  • Sünnet Düğünü

Gerçekte bu iki düğünü ayrı ayrı incelememizin sebebi, avrat düğünü; kız evinin hanımları ile oğlan evinin hanımları arasında yapılır. Erkek düğünü ise sadece oğlan tarafının akraba ve tanıdıklarının katılmasıyla yapılır. Kız tarafından bir erkeğin yapılacak düğüne katılması ayıp sayılır.

Kına Gecesi-Asbap Gecesi

“Gelin” Perşembe günü gidecekse, Çarşamba akşamı; Pazar günü gidecekse, cumartesi akşamı (yani damadın elbise giydiği günün akşamı) yapılır.

'Sünnet Düğünü

Çocuğun sünnet edilmesi münasebetiyle yapılan düğün ve eğlenceler yapılır

Süpha Yemeği

Gelin, damat evine getirildiği günün sabahı, gelin evinden başka bir yerde süpha yemeği merasimi düzenlenir. ya da sünnet düğünü merasiminde süpha yemeği yapılır. Yemekte; kuzu içi, Üzlemeli pilav, Etli pilav, tatlı olarak da zerde ikram edilir. Süpha yemeğine istisnasız herkes davet edilir.

Coğrafya

Akpınar mahalesi harran ovasını bir parcası olarak düz bir yapıya sahiptir. fırat suyunun harran kavuşmasıyla akan baraj suyun muhteşem görüntüsü ve elektrik santırali olması, yanı başında meyve üretim istasyonu olması, yeşiliğin artmasına neden olmuş

Nüfus

Yıllara göre Mahalle nüfus verileri
2020 2000
1999 500

Altyapı bilgileri

Mahalle'de ilköğretim okulu yoktur. Mahalle'niniçme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi Vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Mahalle ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup Mahalle elektrik sabit telefon ve cami vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal