İçeriğe atla

Gümüşoluk, Pursaklar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme, AWB ile
öksüz değil
1. satır: 1. satır:
{{Öksüz|tarih=Haziran 2017}}

{{Türkiye köy bilgi kutusu
{{Türkiye köy bilgi kutusu
|ad = Gümüşoluk
|ad = Gümüşoluk
61. satır: 59. satır:
* [http://www.yerelnet.org.tr/ Yerelnet]
* [http://www.yerelnet.org.tr/ Yerelnet]


{{Pursaklar mahalleleri}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}

Sayfanın 20.18, 5 Mart 2019 tarihindeki hâli

Gümüşoluk
Harita
Ankara
Ankara
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAnkara
İlçePursaklar
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.276
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06145
Resmî site
[1]

Gümüşoluk, Ankara ilinin Pursaklar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Gümüşoluk Mahallesi'nin bilinen ilk ismi, resmi kaynaklara göre (Başbakanlık Arşivleri) Osmanlı döneminde "Ülümbis" olarak geçmekte olup, o zamanki adıyla "Çubuk Bazarı" diye bilinen Çubuk ilçesine bağlı bir köydür.[kaynak belirtilmeli] Daha sonra köy "Ülümbüş" adıyla Bağlum Nahiyesine ve Altındağ ilçesine bağlanmıştır. 1960'lı yıllarda köy isimleri değiştirilirken, Ülümbüş olan adı "Gümüşoluk" olarak değiştirilmiş ve bu kez de Keçiören İlçesine bağlanmıştır. Saray köyünün Belde Belediyesi yapılmasıyla da bu beldeye bir Mahalle olarak bağlanmıştır. 2009 yılı yerel seçimlerinde Pursaklar'ın ilçe yapılmasıyla Saray Beldesi Belediyeliğinden alınarak yine Saray'ın bir Mahallesi olarak bu defa da Pursaklar İlçesine bağlanmıştır. Pursaklar İlçesine bağlanması sonucunda bir Mahalle olarak Semt ve Sokak isimleri verilmeye başlanmış ve güncel haritalarda Gümüşoluk bu isimlerle tanımlanmaya ve gösterilmeye başlanmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Ankara iline 15 km, Keçiören ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1276
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi genelde az da olsa tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Gümüşoluk Mahallesi Ankara'ya yakın olması nedeniyle halkının bir kısmı Siteler'de mobilyacılık sektöründe bir kısmı da Atasanayi ve Büyüksanayi gibi otomobil üzerine faaliyet gösteren yerlerde çalışmışlar/çalışmaktadırlar. Ayrıca Esenboğa hava limanın yakın olması ve Devlet Su İşleri Araştırma sitesinin bu bölgede bulunması nedeniyle halktan bazıları da bu kurumlarda istihdam olanağı bulmuştur. Yakın zamanda hobi bahçeciliğinin yaygınlaşması üzerine yerel halktan bir kısmı bu alanda ekonomik faaliyet yürütmektedir. Yine 2012 yılında yapılan imar çalışmaları nedeniyle emlakçılık sektöründe de bölge halkı yerini almaya başlamıştır. Keza bazı civar ilerden Gümüşoluk'a gelen vatandaşlarda yumurtacılık, suni mantar ve besicilk alanlarında üretim yapmaktadır. Az da olsa salatalık, kıvırcık yetiştirilmesi gibi sebzecilik üzerinde çalışan gruplarda vardır. Yaygın olmamakla birlikte süt üretimi (süt ürünleri yoktur) ve özellikle Kurban Bayramı'na yönelik olarak küçük ölçekte besicilikte yapılmaktadır. Doğal olarak tarım faaliyetleri (buğday, arpa vb) de sürdürülmektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal