Tucumán (eyalet): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Rapsar, Tucumán eyaleti sayfasını Tucumán (eyalet) sayfasına taşıdı: standart
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
düzen+kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}

{{Yerleşim bilgi kutusu
{{Yerleşim bilgi kutusu
| ad = Tucumán Eyaleti<br>Provincia de Tucumán
| ad = Tucumán Eyaleti<br>Provincia de Tucumán
181. satır: 181. satır:
| dipnotlar =
| dipnotlar =
}}
}}
'''Tucumán Eyaleti''' ([[İspanyolca]]: ''Provincia de Tucumán''), Arjantin'in kuzeybatısında eyalet. 22.524 km², başkenti [[San Miguel de Tucumán]]'dır.
'''Tucumán''', [[Arjantin]]'in kuzeybatısında yer alan eyalet.


Eyalet toprakları batıda [[And Dağları]]nın kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dış sıralarını (2.500-5.500 m) kapsar. Bu yükseltilerin doğu eteklerinde uzanan düzlüklerin, özellikle dağlardan inen akarsularla sulanan kesimleri son derece verimlidir.

Tucumán 15. yüzyılın sonlarıyla 16. yüzyılın başlarında [[İnka İmparatorluğu]]'nun sınırları içindeydi. 1500'lerin sonlarında bölgeyi sömürgeleştiren [[İspanyol İmparatorluğu|İspanyollar]], 800 km kuzeydeki Potosí [[gümüş]] madenciliği merkezinin gereksinimlerini karşılamak üzere dağların eteklerinde uzanan düzlükleri tarıma açtılar. Bölge sonradan güneydoğudaki [[Pampa]]'da yetiştirilen katırların alım satım merkezi oldu. Katırlar [[Peru]] ve [[Bolivya]]'dan Avrupa malları ve gümüş getiren tüccarların başlıca ulaşım aracıydı. 1776'da [[Río de la Plata Genel Valiliği]]'nin kurulmasından ve [[Buenos Aires]]'in Avrupa'dan gelen ürünlerin ülkeye girdiği başlıca liman durumuna gelmesinden sonra Tucumán'ın önemi azaldı.

9 Temmuz 1816'da, Tucumán (bugün [[San Miguel de Tucumán]]) kentinde toplanan [[Tucumán Kongresi]] Arjantin'in [[İspanya]]'dan bağımsızlığını ilan etti.

Eyaletin sulu tarım yapılan kesimlerinde yetiştirilen başlıca ürün, 19. yüzyıl başlarında bölgeye getirilen şekerkamışıdır; ayrıca fasulye, limon, patates ve tütün de yetiştirilir. Batıdaki dağlar arasında uzanan Tafí Vadisinde çok sayıda [[menhir]] bulunmuştur.


Yüzölçümü 22.524 km² olup, başkenti [[San Miguel de Tucumán]]'dır. Eyalet toprakları, batıda [[And Dağları]]nın kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dış sıralarını (2.500-5.500 m) kapsar. Bu yükseltilerin doğu eteklerinde uzanan düzlüklerin, özellikle dağlardan inen akarsularla sulanan kesimleri verimlidir.


{{Arjantin-Eyaletler}}
{{Arjantin-Eyaletler}}

Sayfanın 23.53, 18 Mayıs 2017 tarihindeki hâli

Tucumán Eyaleti
Provincia de Tucumán
Eyalet
Tucumán Eyaleti Provincia de Tucumán bayrağı
Bayrak
Tucumán Eyaleti Provincia de Tucumán arması
Arma
ÜlkeArjantin Arjantin
BaşkentSan Miguel de Tucumán
Yüzölçümü
 • Toplam22524 km²
Nüfus
 (2014)
 • Toplam1.572.205
Resmî site
tucuman.gov.ar

Tucumán, Arjantin'in kuzeybatısında yer alan eyalet.

Yüzölçümü 22.524 km² olup, başkenti San Miguel de Tucumán'dır. Eyalet toprakları, batıda And Dağlarının kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dış sıralarını (2.500-5.500 m) kapsar. Bu yükseltilerin doğu eteklerinde uzanan düzlüklerin, özellikle dağlardan inen akarsularla sulanan kesimleri verimlidir.