İçeriğe atla

Yeniköy, Söğütlü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Pofuduk1adam (mesaj | katkılar)
→‎İklim: Gereksiz yere kullanılan smiley ifade simgeleri kaldırıldı.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
78. satır: 78. satır:
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Söğütlü belde ve köyleri}} Erdoğan Kuşcuoğlu
{{Söğütlü belde ve köyleri}} Erdoğan Kuşcuoğlu
[[Kategori:Söğütlü'nün mahalleleri]]

Sayfanın 00.53, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Yeniköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Sakarya
Sakarya
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeSöğütlü
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
742
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264694
Posta kodu54160
Resmî site
[2]

Yeniköy, Sakarya ilinin Söğütlü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin eski adı Cedit olup, köye 1850li yıllardan itibaren özellikle Bulgaristan göçmenleri gelerek, mahallenin bugünkü halini kurmuşlardır (bu tarihlerden sonra mahallede doğmuş Türk kimlikli kişiler nüfus kayıtlarında görülebilir). 1915 öncesinde mahallenin şimdiki oturumuna yakın bir alanda Ermenilerin yaşadığı bir yerleşim vardı, işgalçi yunan ordusunun ilerleyişini sevinçle karşılamaları ve sonrasında çetecilik faaliyetlerinde bulunmaları üzerine ihanetlerinin bedelini çekilen Yunan ordusuyla birlikte mahallesi terkederek ödemişlerdir. Şimdiki köy bu eski yerleşim üzerine değil eski köye yakın bölgede göçmenlerce yeniden kurulmuş ve adı bu yüzden Yeniköy olmuştur. 1930larda yukarı mahalle denilen civara bir kısım yörük nüfus ve daha yakın dönemlerde, Ordu ilinden de bir kısım göçmen yerleşmiştir.

Şu anda hala gelişmekte olan mahallesi ile komşu Soğucak mahallesi arasında 3.organize sanayii bölgesi kurulmuştur.

Kültür

Mahallede genel olarak Türk muhacir kültürü yaşanır. Düğünlerinde danışık yapar/düzenler (misafir ağırlama ve düğün düzeni ile ilgili köy eşrafının düğün öncesi organizasyon toplantısı denebilir) ve fener alayı ile kız almaya gidilir. Düğünlerinde davul zurna çalınır, çiftetelli oynanır ve kasap halayı çekilir.

Cenazelere tüm köy katılır, cenaze evine yemek getirir ve meftanın arkasından 3 veya 7 gece dua okunur, ayrıca 40 ve 52'si adıyla da dua yapılır. 2000'lerde değişmekle beraber köy kadınları eskiden ferace giyerlerdi (genellikle ferece şeklinde söylerler). Yine yakın zamanlara kadar köy içinde çiftçilik faaliyetleri zaman zaman imece usulüyle (köy halkı meci şeklinde söyler) yapılmaktaydı.

Dini bayramlarda arefe günü, cami cemaatinin ikindi namazı sonrası topluca mezarlık ziyareti yapar. Yine bu bayramlarda yakın zamanlara kadar, mahallede bayram yeri kurulur, büyük çınara kurulan salıncak ve çeşitli oyunlarla mahallenin kız-erkek gençleri, hem tanışma hem eğlenme imkanı bulurdu.

Konuşulan Türkçe ağzı genel olarak iç anadolu/balkan kökenlidir. Örneğin geçen yıla -bıldır-, havluya -peşkir-, yaşlı teyzeye (bazen komşu teyzeye) -tete-, genelde evin önünde geniş sofasına -hayat- (alafrangası veranda), ahıra -dam-, bahçe çitine (bazen bahçe kapısına) -tokat-, mahallenin çayırına/merasına -örü-, çocuklara -kızan-, ağabeye -aga- denir, damatlara ise -güvey- (güvey; güvee veya falancanın güveesi şeklinde) söylenebilir. Arkadaşlar arasında -Adaş, -Bre diye seslenmeye, bir büyüğün küçüğüne -Agası diye konuşmaya başmalasına sık rastlanır.

Coğrafya

Sakarya iline 17 km, Söğütlü ilçesine 6 km uzaklıktadır. yeşillikler üzerine kurulu olan mahallesi ayrıca birçok mahallesinde merkezidir.fakat mahallesinde bulunan fabrikalar şimdi bizi çok etkilemesede ilerde coğrafyamızı değiştirebilir

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 742
1997 857

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köye kurulan fabrikalar sayesinde birçok vatandaşa iş imkânı verilmiştir. Ancak tüm bölge köylerin halkında olduğu gibi sanayileşme ile birlikte sanayileşmenin çevresel etkileri konusunda endişeler bulunmaktadır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Söğütlü belde ve köyleri Erdoğan Kuşcuoğlu