Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aybeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Assis (mesaj | katkılar)
k →‎Dış bağlantılar: fakulte sayfasi yenilenmis link de yenilendi..
20. satır: 20. satır:


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* [http://www.dtcf.ankara.edu.tr/akademik_birim.php?tiyatro-bolumu&icerik=bolum_hakkinda&bid=37&b=bolum#breadcrumb dtcf.ankara.edu.tr, Tiyatro Bölümü]
* [http://www.dtcf.ankara.edu.tr/?page_id=2009]


[[Kategori:Tiyatro eğitimi veren yerler]]
[[Kategori:Tiyatro eğitimi veren yerler]]

Sayfanın 00.44, 8 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Dosya:DTCF Tiyatro HOCALAR.JPG
DTCF Tiyatro Bölümü Öğretim Kadrosu, 1993-94

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü, DTCF'nin tiyatroculuk üzerine eğitim veren bir bölümüdür.

Tarihi

Türkiye'de akademik düzeyde tiyatro eğitimi veren ilk kuruluş olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünün temeli 1958 yılında bir Tiyatro Enstitüsünün kurulması ile atılır. O yıllarda Muhsin Ertuğrul üniversitede tiyatro eğitiminin gereği üzerinde duran yazıları ile kamuoyuna böyle bir girişime hazırlamıştı. Prof. Dr. İrfan Şahinbaş'ın girişimleri ile tiyatroyu bir bilim dalı olarak ele alan, bu konuda araştırmalar yapan ve eğitim veren bir Tiyatro Enstitüsü kuruldu. Enstitünün başkanı Prof. Dr. Bedrettin Tuncel, yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şahinbaş oldu. Enstitünün ilk asistanları olarak önce Sevda Şener, çok kısa bir süre sonra Özdemir Nutku kadroya alındı. Enstitü 1962 ders yılı sonunda, bir enstitü kapsamı içinde ders verilemeyeceği gerekçesiyle kapatıldı.

İki yıl süren hazırlık evresinden sonra 1964 yılında Tiyatro Kürsüsü adı altında eğitime başlandığında, dört yıllık bir program uygulanıyor ve mezunlara üniversite diploması veriliyordu. Kürsü Başkanlığına Prof. Dr. Melahat Özgü getirildi.

Tiyatro Kürsüsü 1981 yılında yapılan yeni düzenlemeyle Tiyatro Bölümü adını aldı.

Eğitim biçimi - dalları

Sahne uygulamalarında görülen gelişim ve ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda, Tiyatro Bölümünde 1987-1988 ders yılından başlayarak yeni bir uygulamaya geçildi. Tiyatro Bölümü, Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı ve Oyunculuk Anasanat Dalı olmak üzere üç dala ayrıldı. Bölüme 1987-1988 öğretim yılından başlayarak özel yetenek sınavıyla öğrenci alınmakta, lisans, yüksek lisans ve doktora aşamalarında eğitim yapılmaktadır.

Eğitim anlayışı

DTCF Tiyatro Bölümü, Türk Tiyatro eğitiminde usta-çırak ilişkisine dayalı geleneksel ekolde oyuncu yetiştiren konservatuar eğitimine alternatif oluşturmuştur. Tiyatro alanında akademisyenliği tam zamanlı bir meslek olarak seçen tiyatro akademisyenlerini yetiştiren ocak niteliğindeki DTCF Tiyatro Bölümü, hocaların hocası olarak bilinen Sevda Şener, Metin And, Turgut Özakman, Sevinç Sokullu, Nurhan Karadağ, Selda Öndül gibi tiyatro düşün dünyasını biçimlendiren isimleri bünyesinde barındırmıştır.

Akademik kadrosu

Prof.Dr. Selda Öndül yönetimindeki Tiyatro Bölümü'nde Prof. Dr. Tülin Sağlam, Prof.Dr. Beliz Güçbilmez, Doç.Dr. Süreyya Karacabey, Yrd.Doç.Dr. Nedim Yıldız, Yrd.Doç.Dr. A. Kadir Çevik, Yrd. Doç. Dr. Gülayşe Temeltaş, öğretim elemanları Erkan Ergin, Dr. M.Elif Çongur ve Araş.Gör. Şamil Yılmaz ders vermektedir.

Dış bağlantılar