İçeriğe atla

Terahertz radyasyonu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
değişiklik yapma amacım sayfanın basit işlerden bozulup bozulmadığını denemek oldu
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Terahertz bandı''' [[elektromanyetik tayf]]ta [[mikrodalga]] ile [[optik bölge]] arasında yer alır. '''T-ışınları''', '''T-dalgaları''', '''T-ışık''', '''T-lux''', '''THz''' olarak da adlandırılmaktadır.
{{Düzenle|Eylül 2010}}
== Terahertz ==


. Alt ve üst limitlerinin kesin değerleri olmamakla birlikte 300 [[gigahertz]] ile 3 [[terahertz]] arasında dalgaboyuna sahip elektromanyetik ışınımı tanımlamak için kullanılır.
Alt ve üst limitlerinin kesin değerleri olmamakla birlikte, 300 [[gigahertz]] ile 3 [[terahertz]] arasında [[dalga boyu]]na sahip elektromanyetik ışınımı tanımlamak için kullanılır. Dalga boylarında, bu aralık 1,0 mm mikrodalga, [[kızılötesi]] 0,1 mm'ye (veya 100 um) karşılık gelir. THz bant, elektromanyetik fiziği iyi olan dalga benzeri özellikleri (mikrodalga) ve [[Parçacık fiziği|parçacık]] benzeri özellikler (kızılötesi) tarafından tarif edilebilir.


Fizikte, Terahertz radyasyo Terahertz aralığındaki frekanslarda yayılan elektromanyetik dalgaları ifade emilimetreden rdyasyon, Terahertz dalgaları, Terahertz ışık, T-ışınları, T-dalgaları, T-ışık, T-lux, THz denir.Terimi genellikle mikrodalga bant yüksek frekanslı kenarı arasındaki frekansları, 300 gigahertz (3 × 1011 Hzarkasının görünebileceği rivayet edilir.
{{Fizik-taslak}}
{{Fizik-taslak}}

[[Kategori:Elektromanyetik tayf]]

Sayfanın 19.28, 9 Mart 2015 tarihindeki hâli

Terahertz bandı elektromanyetik tayfta mikrodalga ile optik bölge arasında yer alır. T-ışınları, T-dalgaları, T-ışık, T-lux, THz olarak da adlandırılmaktadır.

Alt ve üst limitlerinin kesin değerleri olmamakla birlikte, 300 gigahertz ile 3 terahertz arasında dalga boyuna sahip elektromanyetik ışınımı tanımlamak için kullanılır. Dalga boylarında, bu aralık 1,0 mm mikrodalga, kızılötesi 0,1 mm'ye (veya 100 um) karşılık gelir. THz bant, elektromanyetik fiziği iyi olan dalga benzeri özellikleri (mikrodalga) ve parçacık benzeri özellikler (kızılötesi) tarafından tarif edilebilir.