İçeriğe atla

Milne Hattı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Eş hedef-bağlantı metni hatası düzeltildi
BSRF (mesaj | katkılar)
k yazım hatası
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
'''Milne Hattı''', [[Kurtuluş Savaşı]]’nın başlarında, [[Türk]] kuvvetleri ile [[Yunan]] kuvvetleri arasında belirlenen hat.
'''Milne Hattı''', [[Kurtuluş Savaşı]]’nın başlarında, [[Türk]] kuvvetleri ile [[Yunan]] kuvvetleri arasında belirlenen hat.


[[Mondros Mütarekesi]]'nden sonra [[İstanbul]]’daki işgal kuvvetleri komutanlarından biri olan İngiliz General Milne, İstanbul hükümetlerinin çalışmalarını yönlendirmeye yönelik çabalarıyla tanıyordu. Milne, Anadolu’nun batısında [[Türkler]] ile [[Yunanlılar]] arasında çatışmaları önlemek için bir sınır belirledi ve 3 Kasım 1919’da [[Harbiye Nezareti]]’ne bildirdi. Bu hat, [[Ayvalık]]’ın kuzeyindeki Aymazdağı’ndan güneye doğru Tatarköy, Keşelli, Sart, Bademlik, [[Umurlu]] ve [[Selçuk]]’tan geçiyordu. Bu sınır büyük tepki gördü ve çeşitli yerlerde gösteri ve mitinglerle protesto edildi. Öte yandan Yunanlılar da Milne Hattı’nı aşmak amacıyla 18 Ocak 1920’de Soma ve Salihli cephelerinden saldırıya geçtiler, ama geri çekilmek zorunda kaldılar. 22 Haziran 1920’de başlayan Yunan saldırısı, Milne Hattı’ndan başladı ve bu yapay sınır bu saldırıyla birlikte ortadan kalktı.
[[Mondros Mütarekesi]]'nden sonra [[İstanbul]]’daki işgal kuvvetleri komutanlarından biri olan İngiliz General Milne, İstanbul hükümetlerinin çalışmalarını yönlendirmeye yönelik çabalarıyla tanıyordu. Milne, Anadolu’nun batısında [[Türkler]] ile [[Yunanlar]] arasında çatışmaları önlemek için bir sınır belirledi ve 3 Kasım 1919’da [[Harbiye Nezareti]]’ne bildirdi. Bu hat, [[Ayvalık]]’ın kuzeyindeki Aymazdağı’ndan güneye doğru Tatarköy, Keşelli, Sart, Bademlik, [[Umurlu]] ve [[Selçuk]]’tan geçiyordu. Bu sınır büyük tepki gördü ve çeşitli yerlerde gösteri ve mitinglerle protesto edildi. Öte yandan Yunanlar da Milne Hattı’nı aşmak amacıyla 18 Ocak 1920’de Soma ve Salihli cephelerinden saldırıya geçtiler, ama geri çekilmek zorunda kaldılar. 22 Haziran 1920’de başlayan Yunan saldırısı, Milne Hattı’ndan başladı ve bu yapay sınır bu saldırıyla birlikte ortadan kalktı.


{{savaş-taslak}}
{{savaş-taslak}}

Sayfanın 06.39, 5 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Milne Hattı, Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, Türk kuvvetleri ile Yunan kuvvetleri arasında belirlenen hat.

Mondros Mütarekesi'nden sonra İstanbul’daki işgal kuvvetleri komutanlarından biri olan İngiliz General Milne, İstanbul hükümetlerinin çalışmalarını yönlendirmeye yönelik çabalarıyla tanıyordu. Milne, Anadolu’nun batısında Türkler ile Yunanlar arasında çatışmaları önlemek için bir sınır belirledi ve 3 Kasım 1919’da Harbiye Nezareti’ne bildirdi. Bu hat, Ayvalık’ın kuzeyindeki Aymazdağı’ndan güneye doğru Tatarköy, Keşelli, Sart, Bademlik, Umurlu ve Selçuk’tan geçiyordu. Bu sınır büyük tepki gördü ve çeşitli yerlerde gösteri ve mitinglerle protesto edildi. Öte yandan Yunanlar da Milne Hattı’nı aşmak amacıyla 18 Ocak 1920’de Soma ve Salihli cephelerinden saldırıya geçtiler, ama geri çekilmek zorunda kaldılar. 22 Haziran 1920’de başlayan Yunan saldırısı, Milne Hattı’ndan başladı ve bu yapay sınır bu saldırıyla birlikte ortadan kalktı.