İçeriğe atla

Rasyon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Volkanozobut (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
k Ulam eklendi
1. satır: 1. satır:
'''Rasyon''' bir [[evcil hayvan]]ın 24 [[saat]] içinde tüm besin madde ihtiyaçlarını kaşılayan tüm yemler ve bunlara ait karışım [[oran]]larını ifade eder.
'''Rasyon''' bir [[evcil hayvan]]ın 24 saat içinde tüm [[besin]] ihtiyaçlarını kaşılayan tüm [[yem]]ler ve bunlara ait karışım [[oran]]larını ifade eder.

Evcil kanatlı hayvanlar için hazırlanan rasyonlarda dane yemler ve küspeler ağırlıklı olarak yer alırken, dört gözlü mideye sahip (ruminantlar) sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda dane yemler ve küspelerin yanında yonca, kuru çayır otları ve silaj gibi kaba yemlerde rasyonda yer alır. Rasyon tabiri genellikle fabrikalarda üretilen "karma" yem tabiri ile karıştırılır. Rasyon hem karma yem ve hemde kaba yemi kapsayan bir anlam taşır. Karma yemin özellikle ruminantlarda tüm fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçları karşılması mümkün değildir, beraberinde kaba yemler de kullanılmaıdır. Çiftlik hayvanlarının çeşitli faktörlerden etkilenen besin madde gereksinimi yemlerin kuru maddesi üzerinden hesaplanır. Böylece rasyonu tüketen hayvanın sindirim sistemi büyükülüğüne uygun miktarda tüketeceği yem karışımı kuru madde bazlı olarak hesaplanmış olur ve bu miktar yeme hayvanın tüm ihtiyaçları sığdırılır. Rasyon hesaplanması, doğru yemleme yapmayı sağlar. Aksi takdirde ya yem srafı olur veya hayvanlar gerekli besin maddeleri tüketemedikleri için beklenen verimi sağlayamazlar.
Evcil kanatlı hayvanlar için hazırlanan rasyonlarda dane yemler ve [[küspe]]ler ağırlıklı olarak yer alırken, dört gözlü mideye sahip hayvanlarda (ruminantlar) dane yemler ve küspelerin yanında [[yonca]], kuru çayır otları ve [[silaj]] gibi kaba yemler de rasyonda yer alır. Rasyon tabiri genellikle fabrikalarda üretilen "karma" yem tabiri ile karıştırılır. Rasyon hem karma yem hem de kaba yemi kapsayan bir anlam taşır. Karma yemin özellikle ruminantlarda tüm fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçları karşılaması mümkün değildir.

[[Çiftlik hayvanları]]nın çeşitli faktörlerden etkilenen besin gereksinimi yemlerin kuru maddesi üzerinden hesaplanır. Böylece, rasyonu tüketen hayvanın [[sindirim sistemi]] büyükülüğüne uygun miktarda tüketeceği yem karışımı kuru madde bazlı olarak hesaplanmış olur ve bu miktar yeme hayvanın tüm ihtiyaçları sığdırılır. Rasyon hesaplanması doğru yemleme yapmayı sağlar. Aksi taktirde ya yem israfı olur ya da hayvanlar gerekli besin maddelerini tüketemedikleri için beklenen verimi sağlayamazlar.

[[Kategori:Hayvancılık]]

Sayfanın 20.05, 2 Eylül 2014 tarihindeki hâli

Rasyon bir evcil hayvanın 24 saat içinde tüm besin ihtiyaçlarını kaşılayan tüm yemler ve bunlara ait karışım oranlarını ifade eder.

Evcil kanatlı hayvanlar için hazırlanan rasyonlarda dane yemler ve küspeler ağırlıklı olarak yer alırken, dört gözlü mideye sahip hayvanlarda (ruminantlar) dane yemler ve küspelerin yanında yonca, kuru çayır otları ve silaj gibi kaba yemler de rasyonda yer alır. Rasyon tabiri genellikle fabrikalarda üretilen "karma" yem tabiri ile karıştırılır. Rasyon hem karma yem hem de kaba yemi kapsayan bir anlam taşır. Karma yemin özellikle ruminantlarda tüm fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçları karşılaması mümkün değildir.

Çiftlik hayvanlarının çeşitli faktörlerden etkilenen besin gereksinimi yemlerin kuru maddesi üzerinden hesaplanır. Böylece, rasyonu tüketen hayvanın sindirim sistemi büyükülüğüne uygun miktarda tüketeceği yem karışımı kuru madde bazlı olarak hesaplanmış olur ve bu miktar yeme hayvanın tüm ihtiyaçları sığdırılır. Rasyon hesaplanması doğru yemleme yapmayı sağlar. Aksi taktirde ya yem israfı olur ya da hayvanlar gerekli besin maddelerini tüketemedikleri için beklenen verimi sağlayamazlar.