İçeriğe atla

Oksalik asit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Vikiseckin (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Oksalik asit''' H<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O<sub>4</sub> formülüne sahip bir [[organik asit]]tir. İsmini ilk defa bulunduğu [[yonca]]dan almıştır. [[Zayıf asit]] özellii gösterir. Sadece birbirine bağlı iki [[karboksil]] kökünden oluşur. Birçok bitkisel kaynakta ([[kuzukulağı]], [[domates]], [[ıspanak]], vb.) içerik olarak bu organik asit bulunur.
{{düzenle|Temmuz 2008}}


Bir organik asittir.İsmini ilk defa bulunduğu yoncadan almıştır ki ''Oxalis'' türü içindeki yonca bunu açıkça göstermektedir.Zayıf asit olması her organik asit olan doğal bir özellik olup bu asitte de aynıdır.Sadece birbirine bağlı iki karboksil kökünden oluşur.Birçok bitkisel kaynakta içerik olarak bu organik asit bulunur.Bunlar kuzukulağı,domates,ıspanak saymak mümkündür.Asit olması ortamdaki mevcut bir iyonla tuz oluşturmasını beraberinde getirir.Vücuda ya da biyolojik canlı sisteme girmiş oksalit asit bu iyonlarla tuz oluşturur.Kalsiyum oksalat en çok karşıya çıkan tuzu olup vücutta özellikle üriner sistemde böbrekte birikmelere yol açarak böbrektaşı oluşmasında baş rolü üstlenebilir.
Asit olması ortamdaki mevcut bir [[iyon]]la tuz oluşturmasını beraberinde getirir. [[Kalsiyum oksalat]] en çok karşılaşılan [[Tuz (kimya)|tuz]]u olup vücutta özellikle [[böbrek]]te birikmelere yol açarak böbrek taşı oluşmasında başrolü üstlenebilir.

{{kimya-taslak}}

[[Kategori:Ev kimyasalları]]
[[Kategori:Dikarboksilik asitler]]

Sayfanın 14.02, 1 Mart 2014 tarihindeki hâli

Oksalik asit H2C2O4 formülüne sahip bir organik asittir. İsmini ilk defa bulunduğu yoncadan almıştır. Zayıf asit özellii gösterir. Sadece birbirine bağlı iki karboksil kökünden oluşur. Birçok bitkisel kaynakta (kuzukulağı, domates, ıspanak, vb.) içerik olarak bu organik asit bulunur.

Asit olması ortamdaki mevcut bir iyonla tuz oluşturmasını beraberinde getirir. Kalsiyum oksalat en çok karşılaşılan tuzu olup vücutta özellikle böbrekte birikmelere yol açarak böbrek taşı oluşmasında başrolü üstlenebilir.