Arşimet'in vidası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
[[Dosya:Archimedes-screw one-screw-threads with-ball 3D-view animated small.gif|thumb|Arşimet'in vidası]]
{{düzenle|Ağustos 2016}}
'''Arşimet'in vidası''', suyu yükseltmek için kullanılan bir tip pompa ve makinedir. Yapısı silindirin içine iyice sıkıştırılmış vida şeklindedir. Üst kısmında vidayı döndürmeye yarayan bir kol bulunur. Suyun içindeki alt kısmından çevirilen kolun bulunduğu üst kısma su taşır. Kol makine, el ya da rüzgar gülü tarafından döndürülebilir. Vida sıklıkla su kuyusundan su çekmek için kullanılır.
'''Arşimet'in vidası''', [[su]]yu yükseltmek için kullanılan bir tip [[pompa]]dır. [[Silindir]]in içine iyice sıkıştırılmış [[vida]] şeklindedir. Üst kısmında vidayı döndürmeye yarayan bir kol bulunur ve suyun içindeki alt kısımdan çevrilen kolun bulunduğu üst kısma su taşır. Kol makine, el ya da [[rüzgâr gülü]] tarafından döndürülebilir. Vida sıklıkla su kuyusundan su çekmek için kullanılır.


Arşimet İskenderiye'deyken bunun hakkında yazı yazmıştır. İcadın Arşimet'e ait olduğu kesin değildir ancak her zaman ona atfedilir. Arşimet'in vidası hala Dünya'nın her tarafında çok kullanılmaktadır.
Arşimet [[İskenderiye]]'deyken bunun hakkında yazı yazmıştır. İcadın Arşimet'e ait olduğu kesin değildir, ancak her zaman ona atfedilir.


Ayrıca Arşimet'in vidasının ters çevrilmiş türüde vardır. Su vidadan aşağı dökülür ve dökülürken kolu çevirir. Alet elektrik jeneratörüne bağlıdır ve elektrik jeneratörü dönme kinetik enerjisini kullanarak elektrik üretir. Bu alet küçük çaplı nehirler için iyidir.
Arşimet'in vidasının ters çevrilmiş türü de vardır. Su vidadan aşağı dökülür ve dökülürken kolu çevirir. Alet [[elektrik jeneratörü]]ne bağlıdır ve elektrik jeneratörü dönme [[kinetik enerji]]sini kullanarak elektrik üretir. Bu alet küçük çaplı [[nehir]]ler için kullanışlıdır.
{{mühendislik-taslak}}


[[Kategori:Pompalar]]
[[Kategori:Pompalar]]
13. satır: 12. satır:
[[Kategori:Madencilik tarihi]]
[[Kategori:Madencilik tarihi]]
[[Kategori:Yunan icatları]]
[[Kategori:Yunan icatları]]
[[Kategori:Antik buluşlar]]
[[Kategori:Mısırlı icatları]]

Sayfanın 17.56, 11 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Arşimet'in vidası

Arşimet'in vidası, suyu yükseltmek için kullanılan bir tip pompadır. Silindirin içine iyice sıkıştırılmış vida şeklindedir. Üst kısmında vidayı döndürmeye yarayan bir kol bulunur ve suyun içindeki alt kısımdan çevrilen kolun bulunduğu üst kısma su taşır. Kol makine, el ya da rüzgâr gülü tarafından döndürülebilir. Vida sıklıkla su kuyusundan su çekmek için kullanılır.

Arşimet İskenderiye'deyken bunun hakkında yazı yazmıştır. İcadın Arşimet'e ait olduğu kesin değildir, ancak her zaman ona atfedilir.

Arşimet'in vidasının ters çevrilmiş türü de vardır. Su vidadan aşağı dökülür ve dökülürken kolu çevirir. Alet elektrik jeneratörüne bağlıdır ve elektrik jeneratörü dönme kinetik enerjisini kullanarak elektrik üretir. Bu alet küçük çaplı nehirler için kullanışlıdır.