İçeriğe atla

Ölüm Sessizliği (film, 1989)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölüm Sessizliği (film, 1989)
Dead Calm
YönetmenPhillip Noyce
Yapımcı
SenaristTerry Hayes
Oyuncular
MüzikGraeme Revell
Görüntü yönetmeniDean Semler
KurguRichard Francis-Bruce
StüdyoKennedy Miller
DağıtıcıWarner Bros. (through Roadshow Distributors)
Çıkış tarih(ler)i7 Nisan 1989 (1989-04-07)
Süre95 dakika[1]
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce
BütçeA$10 milyon[2]
HasılatA$10.2 milyon[3][4]

Dead Calm, Phillip Noyce tarafından yönetilen ve Sam Neill, Nicole Kidman ve Billy Zane'in başrollerini paylaştığı 1989 yapımı bir Avustralya psikolojik gerilim filmidir. Terry Hayes tarafından yazılan senaryo, Charles Williams'ın 1963 tarihli aynı adlı romanına dayanmaktadır. Büyük Set Resifi çevresinde çekilen film, trajik bir şekilde oğullarını kaybettikten sonra denizde izole bir şekilde zaman geçiren evli bir çiftin, batmakta olan bir gemiyi terk eden bir yabancıyla karşılaşmalarına odaklanır.

Özellikle, film, romanın ilk başarılı film uyarlamasıdır; Orson Welles, romanı temel alan The Deep adlı kendi filmini birkaç yıl boyunca tamamlamak için çalıştı, ancak bu film sonuçta yayınlanmadı ve tamamlanmadı. Dead Calm, genellikle iyi karşılandı ve eleştirmenler Neill, Kidman ve Zane'in performanslarını ve okyanus sinematografisini övdü, ancak bazı film eleştirmenleri senaryonun bazı unsurlarını, abartılı ve uçuk bir son olarak gördükleri şeyler için eleştirdi; bu eleştiri, karakterlerden biri için daha az belirsiz bir çözüm sağlaması istenen Warner Brothers'a yöneltilmişti. Modern retrospektif analizler filme daha olumlu yaklaşır ve The New York Times, onu şimdiye kadar yapılmış en iyi 1000 film arasında gösterir.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rae Ingram (Nicole Kidman) oğlunun ölümüyle sonuçlanan bir araba kazasına karışır. Yaşlı kocası, Avustralya Kraliyet Donanması subayı John Ingram (Sam Neill), yatlarıyla baş başa bir tatile çıkarak kederleriyle başa çıkmalarına yardımcı olmayı önerir. Pasifik Okyanusu'nun ortasında, su alıyor gibi görünen sürüklenen bir yelkenliyle karşılaşırlar. Hughie Warriner (Billy Zane) adında bir adam yardım için Ingram'ların yatına doğru kürek çeker. Gemisinin battığını ve arkadaşlarının hepsinin gıda zehirlenmesinden öldüğünü iddia eder.

Hughie'nin hikâyesinden şüphelenen John, diğer gemiye doğru kürek çeker ve Rae'ye geminin av tüfeğini monte edip yüklemesini söyler, ancak Rae bunu dikkate almaz. John içeride diğer yolcuların parçalanmış cesetlerini ve Hughie'nin onları olağanüstü bir şiddetle öldürmüş olabileceğini gösteren video görüntülerini keşfeder. John aceleyle kendi teknesine döner, ancak çok geç kalmıştır çünkü Hughie uyanır, Rae'yi bayıltır ve John'u geride bırakarak yatlarını uzaklaştırır.

John, Hughie'nin gemisinin batmasını engellemeye ve onlara yetişmeye çalışırken, Rae uyanır ve Hughie'yi kocası için geri dönmeye ikna etmeye çalışır. Hughie onun isteğini reddeder ve nezaket ile öfke nöbetleri arasında gidip gelerek yelken açmaya devam eder. John telsizle karısına ulaşmayı başarır, ancak su hasarı nedeniyle geminin telsiz alıcısındaki tıklamalar dışında cevap veremez. Karısının sorularına sadece evet ya da hayır yanıtını verebilmektedir. John onu yakından takip ettiğine dair temin eder. Rae motoru kapatıp anahtarları denize atarak yatı durdurmaya çalışır. Köpeği anahtarları almak için atlar ve daha önce getir götür topuyla yaptığı gibi onları geri getirir. Hughie yatı tekrar çalıştırır ve Rae'yi onunla arkadaş olmaya ikna etmeye çalışır. Rae onun güvenini kazanmaya çalışarak kabul eder. Bir süre sonra John'la iletişime geçmek için radar odasına geri döner. Radarın menzilinin sınırında hasarlı tekneyi gösteren bir işaret belirir. Çok geçmeden teknenin çok uzakta olduğunu ve önümüzdeki birkaç saat içinde batacağını öğrenir. John onu kurtarmaya gelemeyince, Rae kocasına onun için geri döneceğine dair güvence verir. John'un telsizi, Rae'nin ona onu sevdiğini söylemesine fırsat kalmadan kısa devre yapar. Onunla daha fazla iletişim kuramayan Rae yıkılır ve ağlar.

Hughie aşağı indiğinde Rae'nin hıçkıra hıçkıra ağladığını görür ve onu yatıştırmak için yanına gider. Rae, Hughie'yi baştan çıkarmak ve güvertedeki tüfeğe ulaşmasına yetecek kadar güvenini kazanmak için bir plan yapar. Hughie ile öpüşmeye ve yerde soyunmaya başlarlar, ancak Rae Hughie'ye tuvalete gitmesi gerektiğini söyleyerek zaman kazanır. Tüfeği monte etmek için güverteye koşar, ancak köpek Ben onu takip eder. Silahı doldurmaya fırsat bulamadan köpek havlamaya başlar ve Hughie'nin araştırmasına neden olur. Rae panik içinde silahı geride bırakır ve güvertede bulunma bahanesi olarak yanına sigara alır. Onu yatak odasına götürerek Hughie'nin şüphelerini giderir ve Hughie'nin onunla seks yapmasına izin vererek kendine daha fazla zaman kazandırır. Daha sonra Rae biraz limonata hazırlar ve tezgahtaki şişeyi fark ettikten sonra Hughie'yi içmesi için kandırabileceğini tahmin ederek içeceğine yüksek dozda reçeteli sakinleştirici koyar. Giyinmeye gittiğini iddia eden Rae, av tüfeğine doğru geri döner ve kısa süre sonra fark edilir. Şiddetli bir fırtına yaklaşırken, Rae ve Hughie yumruk yumruğa gelir. Hughie tüfeği eline alır, ancak sakinleştiricinin etkisiyle kötü nişan alır ve yanlışlıkla telsizi vurur. Rae sonunda bir zıpkın silahı alır ve kendini yatak odasına kilitler. Kapı açıldığında bir zıpkın ateşler. Kan görünce kapıyı iterek açar, ancak köpeğini öldürdüğünü fark eder. Hughie onu boğmak için saklandığı yerden çıkar ama uyuşturucunun etkisiyle bayılır. Rae onu bağlar ve John'u kurtarmak için geri döner. Hughie kendine gelir ve kırık bir ayna parçasıyla kendini kurtarır, ancak Rae'ye doğru yol aldıktan sonra Rae onu omzundan zıpkınla vurur ve bayıltır. Daha sonra onu yatın cankurtaran salına bindirir ve kocasını aramaya devam eder.

Bu arada, hasar ve fırtına yelkenlinin neredeyse tamamen batmasına neden olmuştur. Fırtına şiddetlenir ve geminin ana direğini kırarak John'u güvertenin altına hapseder. Su yükselir ve sonunda başının üzerine kadar suya gömülür, sadece güverteye çıkan bir boru parçasından nefes alabilmektedir. Gidebileceği tek yol yelkenlinin gövdesine inmektir, önemli bir deliğe işaret eden büyükçe bir balık fark eder. Borudan son bir nefes alır ve dalar. Gövdenin dibinde açılan bir delikten John tekrar yüzeye çıkar. Artık onu bulmak için çaresiz olan Rae'ye yerini işaret etmek için enkazı ateşe verir. Rae alevleri fark edip rotasını ufuktaki sönük ateşe çevirdiğinde alacakaranlık çökmüştür. Karısına sinyal gönderecek hiçbir aracı olmayan John'un yapabileceği tek şey yüzen bir enkaz parçasının üzerinde beklemektir. Gece çöktükten sonra, Rae gelip John'u gemiye çektiğinde çift yeniden bir araya gelir.

Daha sonra cankurtaran salını bulurlar ve Rae onu bir işaret fişeğiyle vurarak ateşe verir. Ertesi gün güvertede dinlenirken John, Rae'nin saçını yıkamaya ara verip ona kahvaltı hazırlar. Gözleri kapalı olan Rae, bir çift elin kafa derisine masaj yapmaya başladığını hisseder ve bunun John olduğunu düşünür, ancak gözlerini açtığında onu boğmaya başlayan kanlı bir Hughie görür. Rae çırpınırken, John güvertenin altından gelir. Rae'nin saldırıya uğradığını gören John, Hughie'yi bir işaret fişeğiyle ağzından vurarak anında öldürür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ AustralianClassification. "View Title | Australian Classification". Classification.gov.au. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2016. 
  2. ^ NEXT YEAR'S 10 BEST FILMS By Garry Maddox 13 July 1987 Sydney Morning Herald p 16
  3. ^ "Dead Calm," Box Office Mojo. Retrieved 10 November 2011.
  4. ^ "Film Victoria - Australian Films at the Australian Box Office" (PDF). Film.vic.gov.au. 18 Şubat 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]