Çorum Sinan Paşa Külliyesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita

Sinan Paşa Külliyesi, Çorum'da Sinan Paşa tarafından 1506-1507 yılları arasında yapılmıştır.

İçerisinde külliye,hamam, han, sıbyan mektebi ve cami bulunmaktadır. Zamanında külliyenin etrafı surlar ile çevrilmiş güvenlik için.1758-59 yılları arasında Serdarzâde Elhac Mahmud tarafından inşa edilmiş. Avlunun içinde kitabe bulunur.1943 yılında deprem yüzünden cami ve han zarar görmüştür. Cami ve han yeniden onarılmıştır.

Külliye taş ve molozlar ile yapılmıştır.Kuzey cephede yapının girişi yer almaktadır. Girişi eski yapılıdır. Batı ve Doğu cephesinde kapılar bulunur. Yan cephelerden de avluya kapı bulunmaktadır. Harim ahşap tavanla örtülüdür. Harimin sekizgen kaideli kubbesi vardır. Camı sade süslenmiştir. Mihrabı beş köşelidir.Külliyenin aydınlanması için iki tane penceresi vardır.

Minare, caminin kuzeybatısında bulunur.Kesme taştan yapılmıştır.Girişi basık kemerlidir ve Kuzey'de yer almaktadır. Günümüzde yol seviyesinin altında kalmıştır. Minarenin çatısı eğimlidir. Örtülü beş kubbeli olarak bilinir.

Hanın günümüze sadece iki tane duvarı ulaşmış.Dikdörtgen yapılıdır. Hanı doğu batı doğrultusunda uzanır. Han moloz taşlar ile inşa edilmiştir. Batı cephesinde mazgallar bulunmaktadır. Hanın güney duvarında dört tane ocak vardır.Bir sürü oda mevcuttur. Bu odalar hana gelenler içindir. Ilıklık bölümü ve helası bulunur. Güneyde yer alır ılıklık bölümü. Kesme ve moloz taşlar ile inşa edilmiştir. Girişte karşımıza ocak ve niş açılır. Sinan Paşa Külliyesi günümüze orijinal hali ile ulaşmamıştır. Ama araştırmalar sonunda dört yarım kubbeli merkezi plana sahip olduğu kabul edilmiştir. Camisiyle bu planda ele alınan yapılar arasında örnek olarak görülür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 7 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.