Çihilgâni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meclis-i Çihilgâni
(Kırklar Meclisi)

گروه چهارده
Tür
Tür
Tarih
Kuruluşy. 1211
Dağılışy. 1266
Sandalye40
Toplantı yeri
Delhi


Kırklar Meclisi (Farsçaگروه چهارده, Urducaگروہِ چالیس); Meclis-i Çihilgânî, Bendegân-ı Türk Çihilgânî ( بند گان ترک چهلگاني ), Çihilgân, Çehelganî, Ümerâ-yı Çihilgâni olarak da bilinir.[1] Sultanın isteklerine göre Delhi Sultanlığı'nı yöneten, 40 Türk Memlûk’lu emir (bey) ve melik (vali) den oluşan bir konseydi.[2] Ancak sayıları her zaman 40 değildi. Berenî Târîh-i Fîrûzşâhî adlı eserinde, 25 kişiden bahsediyor. Hindistan yarımadasının Müslüman tarihinde düzenli bir yasama organıydı. Devletin başı olarak; hükümet, askeri ve yargı sisteminde tüm yetki Sultana verilmişti. Ancak etkin bir yönetim için Sultanın yardıma ihtiyacı vardı.[3]

Kırklar Meclisi, Memlûk Hanedanı'nın üçüncü hükümdarı olan Şemseddin İltutmuş tarafından kurulmuştur.[4] İltutmuş'un ölümünden sonra güç emirlerin eline geçti ve Sultanlar bu emirlerin kuklası oldu. Kırklar, İltutmuş'un çocukları ve torunları arasından istediğini tahta çıkarıyordu. Genellikle sorun çıkaranları tahtan indirip öldürüyorlardı.[5] Bu durum, İltutmuş'un kölelerinden ve eski Kırklar üyesi damadı Gıyâseddin Balaban tahta geçene kadar devam etti. Balaban acımasız biriydi ve emirlerin gücünü kırdı. Çihilgân dağıldı ve Katehr bölgesinde farklı köylere kaçıp oraya yerleştiler.[6] Kırkların bu şekilde yok edilmesinin sonuçları ağır olacaktı. Yönetimde Türk varlığını sürdürecek olan Çihilgân'ın olmaması, onları Halaciler'e karşı savunmasız bıraktı.[7] Bir dizi suikastle Sultanlığı ele geçirdiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yılmaz, N. "Gulâm Sistemi İçerisinde Kırklar ve İhtiyâreddîn Yüzbeg Tuğrul Hân". DergiPark. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Koç, B. "DEVLETİN NESEPTEN SEBEBE GEÇİŞİNE DİRENEN BİR UNSUR OLARAK ÇİHİLGAN/KIRKLAR MECLİSİ". DergiPark. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Raj, Ravish. "Crown vs Nobility: Delhi Sultanate (1236-66) BACKGROUND" (İngilizce). 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ History Guide: General Knowledge for All competitive Exams (İngilizce). by DIGITAL PRESS. 
  5. ^ "The Role of Nobility in the Politics of Delhi Sultanate". History Discussion - Discuss Anything About History (İngilizce). 29 Kasım 2014. 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2019. 
  6. ^ PRIYANGI AGARWAL (7 Ekim 2015). "Istanbul opens its eyes to Rohilkhand's 11 lakh Turks". The Times of India. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Mohammad Aziz Ahmad (1939). "The Foundation of Muslim Rule in India. (1206-1290 A.d.)". Proceedings of the Indian History Congress. Indian History Congress. 3: 841. JSTOR 44252438.