Çift kavramalı şanzıman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Volkswagen DSG şanzımanı

Çift kavramalı şanzıman, tek ve çift dişli takımları için iki ayrı kavrama kullanan otomatik şanzıman türüdür.[1] Temel olarak bir yuva içerisinde bulunan ve tek bir ünite olarak çalışan kavramalarıyla birlikte iki ayrı manuel şanzıman olarak tanımlanabilir.[2][3] Genellikle tam otomatik modda çalıştırılsa da ve çoğunlukla hala şanzımanın elektrohidroliğini kullanıyor olsa da, sürücünün yarı otomatik modda vitesleri manuel olarak değiştirmesine de izin vermektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Powertrain — transmissions: Shift in power to the gearbox" (PDF). AMS. UnofficialBMW.com. Eylül–Ekim 2003. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  2. ^ "Automatic-shifting dual-clutch transmissions are poised to grab share from traditional transmissions thanks to their combination of efficiency and convenience" (PDF). AEI-online.org. DCTfacts.com. Haziran 2009. 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  3. ^ "Porsche Doppelkupplung (PDK)". Porsche.com. 5 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019.