Çhala Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çhala Kalesi, Makreti Kalesi veya Fındıklı Kalesi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Fındıklı köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi bir kaledir. Borçka-Hopa karayolu geçtiği vadide, Kale köyünün karşısında, Fındıklı köyünün alt tarafında konumlanmıştır. Kale, etrafı meşe ve benzeri ağaç türleriyle kaplı sırtın zirvesinde yer almaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çhala Kalesi'nin tarihine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, muhtemelen Orta Çağ döneminde inşa edilmiştir. Yapı üzerinde herhangi bir yazıt veya kaynakta geçen bilgi bulunmamaktadır.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çhala Kalesi, kuzey-güney doğrultusunda hafif eğimli bir alanda yer almaktadır. Kale, içten 12.60 x 27.32 metre ölçülerinde oval bir plana sahiptir ve etrafı 70 cm kalınlığındaki surla çevrilidir. Kalenin vadiye bakan kuzeybatı köşesinde, dıştan 3.80 x 4.00 metre ölçülerinde dikdörtgen plana sahip iki katlı bir kule bulunmaktadır. Kuleye, kuzeybatı köşesine altlı üstlü yerleştirilmiş iki kapı ile girilmektedir. Kulenin tavanı doğu-batı doğrultusunda uzanmış tonoz örtüye sahiptir. Zemin kısmının güney duvarında bozulmuş durumda bir pencere açıklığının yanı sıra ekseriyeti güney duvarında 4 tane olmak üzere, diğer duvarlarda da düzensiz olarak yerleştirilmiş nişlere sahiptir. Kaledeki kulenin her iki katını birbirinden ayıran ahşap döşeme kaybolmuştur. Zemin tabanı define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Tonozun bir kısmı yıkıktır. Kale surları ve kulesi, tek tarafı düzeltilmiş vasıfsız taş malzeme ve kireç harçla inşa edilmiştir.[1]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaleye dere yatağından yaklaşık 20 dakika süren ve oldukça dik olan bu patika yol ile ulaşılabilir. Aynı patika yolun devamının, daha üst tarafta bulunan Fındıklı köyüne gittiği düşünülmektedir.

Günümüzdeki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çhala Kalesi, günümüzde terk edilmiş bir durumdadır. Baraj su kotunun üstünde yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Araştırma sonuçları toplantısı 23. cilt, 1-2. bölümler. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü. 2005. s. 310. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023.