Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çarıksaraylar Belediyesinin logosu.

Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe (1892, Çarıksaraylar, Şarkikaraağaç - 1 Mart 1920, Niğde), Türk Kurtuluş Savaşı'nda bir Kuvâ-yi Milliye lideridir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe 1892 yılında Isparta'nın Şarkikaraağaç kazasına bağlı olan Çarıksaraylar beldesinde dünyaya gelmiştir.[1] Dönemin yazarları tarafından uzun boylu ve erkek güzeli (yakışıklı) olduğu şeklinde tasvir edilmiştir.[2] Başlangıçta asker kaçaklarından ve suçlulardan oluşan çetesiyle dağa çıkmıştır ve daha sonrasında Hafız İbrahim Demiralay'ın çabalarıyla ilk başta Akşehir milis bölüğüne katılmış[3][4] ve kendisine bağlı 290 adamıyla Bozkır Ayaklanması'nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır ve daha sonraları Yunan kuvvetlerine karşı savaşmak üzere batı cephesi'ne gönderilmiştir. Burada Demirci Mehmet Efe'nin liderliğinde olan bir bölüğe katılmış ancak Demirci Mehmet Efe'nin kendisine süikast düzenleyeceğinden şüphe edip Çarıksaray'a geri dönmeye karar vermiştir. Bunun üzerine Demirci'nin şikayetleri ile yolda yakalanmış ve Konya'da hapishaneye gönderilmiştir. Burada da çeşitli isyan girişimlerinden dolayı Niğde'ye sevk edilmiş ve orada bir jandarma görevlisi tarafından öldürülmüştür.[5][6]

Popüler Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe. Adnan Taşar. 2022. s. 128. 
  2. ^ Çarıksaraylı Hasan Hüseyin Efe. Adnan Taşar. 2022. s. 9. 
  3. ^ "Millî Mücadele'de Akşehir". 15 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  4. ^ Milli Mücadelede Akşehir. Prof.Dr. Nuri Köstüklü. s. 304-305. 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  5. ^ Şarkikaraağaç Tarihi. Ramazan Tunç. ss. 96-99. 
  6. ^ Hafız İbrahim Demiralay hatıratı ve Isparta'da milli mücadele ile ilgili bilgiler. Göller kültür dergisi. Kodaman Bayram, Babacan Hasan. s. No: 6.