Çamur banyosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köyceğiz Gölü batı kıyısında bulunan Sultaniye Kaplıcası

Çamur banyosu, çeşitli mineralleri barındıran çamurun vücuda sürülmesi, etki gösterecek süre kadar beklenilmesi ve sonunda soğuk su ile duş alınması şeklinde uygulanan bakım kürüdür.[1]

Yüze yapılan çamur maskesinin dışında çamur banyosu, boğaza kadar vücudu çamur içinde tutma şeklinde uygulanır. Banyo sonrası krem, sabun, şampuan kullanmadan soğuk su ile duş alınır. Çamur banyosu; kaplıca tedavisi, deniz suyu kürü, iklim kürleri ve mağara kürlerinin yanında çamur tedavisi (Peloidoterapi) olarak Termalizm kapsamında incelenmektedir.[1]

Çamur–balçık ve yosun paketleri sedef hastalığı ve akne sorunlarına iyi gelmektedir. İklim, çamur–balçık, kum ve yosunlar deniz etkisini tamamlamaktadır.[2]

Strabon eserlerinde ve Homeros destanlarında adı geçen Agamemnon Kaplıcaları (Balçova) için şu rivayet anlatılmaktadır: Mykene kralı Agamemnon hastalanan kızını, hastalık orduya bulaşmasın düşüncesi ile Balçova kaplıcası'na zincirler. ölüme terk edilen kız, kaplıca suyu içerek ve çamurlara bulanarak sağlığına kavuşur.[3]

Başlıca çamur banyosu tipleri:

İlk Mısırlıların uyguladığı çamur banyolarında üç tip çamur kullanılır:

  • Mineral Çamur, Volkanik göllerden üretilen çamurlardır. Demir, sülfür, radyoaktif madde ve silikat barındırır.
  • Mineral deniz çamuru: Denize dökülen akarsu çevresinde bulunur.
  • Organik çamur: Bitki artıkları organik çamuru oluşturur. Fizikokimyasal etkisi bulunur. Yapışma etkisinin oluşturduğu hidrostatik basınç, osmotik süreci hızlandırır. Sinir uçlarına etkisi ile derideki dermatomla ilgili iç organ ve adalelerde değişimler olur. Deri düzgünleşir, metabolizma hızlanır. Vücut ısısı, nabız be kan basıncı artar, ağrı ve adale spazmında etkilidir. Genel çamur banyosu gün aşırı, lokal olanlar her gün uygulanır. Tedavi süresi 15–30 dk, ideal ısı 40 °C'dir. Genel çamur banyosunda göğse ince tabaka, diğer kısımlara 3-4 kat sürülür. Banyo sonu başa soğuk uygulaması yapıp, tuzlu sıvı alınır.[7]

Hayvanlarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli hayvanlar, muhtemelen parazitlerden kurtulmak veya cildini güneş UV'sine, dehidrasyona karşı korumak için çamur banyosu uygularlar.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dalyan Boğazı çamur banyosu
Yaban domuzunun çamur banyosu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b UĞURLU, Yrd.Doç. Dr. Kaplan vd. "SAĞLIK TURİZMİNDE YENİ BİR TREND: TALASSOTERAPİ". 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ Ergüven, Yard. Doç. Dr. Mehmethan; Yılmaz, Öğr. Gör. Aysel. "BİR TURİSTİK ÜRÜN OLARAK TALASSO" (PDF). academia.edu. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  3. ^ GÜVERCİN GÖÇMEN, Zeynep (2008). "TURİZM ÇEŞİTLENDİRMESİ KAPSAMINDA İZMİR'DE TERMAL TURİZMİN TEDAVİ AMAÇLI KULLANIMI VE EKONOMİK DEĞERİ" (PDF). acikerisim.deu.edu.tr. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  4. ^ "Salda Gölü şifa dağıtıyor". sabah.com.tr. 17 Temmuz 2019. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  5. ^ "Gökçeada'nın Tuz Gölü'nde çamur banyosu yaptınız mı". 18 Nisan 2020. hurriyet.com.tr. 10 Eylül 2011. 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  6. ^ "Çamur volkanında banyo keyfi". aa.com.tr. 11 Temmuz 2015. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  7. ^ MERT, Dr. Gülten (1991). "Termal Maden Suları" (PDF). Atatürk Üniversitesi tıp Bülteni. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2020.