İçeriğe atla

Çığlı, Çukurca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.13, 7 Ağustos 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17447380 numaralı sürüm (bağ. düz., değiştirildi: HakkariHakkâri, ÇukurcaÇukurca (2))
Çığlı
Harita
Hakkari
Hakkari
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlHakkâri
İlçeÇukurca
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam3.583
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0438
İl plaka kodu30
Posta kodu30700
Resmî site
[1]

Çığlı, Hakkâri ilinin Çukurca ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı Aşita olup aslen Asurca (Süryanice) bir isimdir. "Çığlı" adı resmi makamlar tarafından verilmiş olup, yerli halk tarafından kullanılmaz.

Tarihte Tiyari Vadisi olarak bilinen bölgenin başlıca köyüdür. Nasturi Hıristiyanlardan oluşan Tiyari aşireti 14. yüzyıldan itibaren tarih kayıtlarına geçmiştir. 1846 yılında Hakkari Beyi Nurullah Bey'in Tiyari ve Çal Nasturilerine karşı giriştiği katliam uluslararası bir sorun haline gelmiş ve Hakkari Beyliği'nin yıkımıyla sonuçlanmıştır. Bölgede Kürtlerle karışık olarak yaşamaya devam eden bir kısım Hıristiyan Nasturi halk, 1915 yılında İttihat ve Terakki hükümeti tarafından tehcir edilmiştir.

İkinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1840'lı yıllarda Tiyari Vadisi'nden Bitlis'e göçen bir ailenin soyundan gelir.

Kültür

Köyün yemeklerinin birçoğu Hakkari yöresine ait yemekler olup ,kendisina has yemek çeşitleri de vardır. Köyde daha eskilere dayanan töre kuralları vardır.köyde tüm erkek ve kadınlar yerel kıyafet dedikleri 'şelu şepık ve kırasu sermıl'giyerler. Köyde eskiden kalma kilise ve eski ev ve eşya bulunur. Köy tarihi eser bakımından da fakir değildir.Köyde eskiden kalma evler,bir kilise ve çeşitli heykeller vardır.

Coğrafya

Hakkari iline 73 km, Çukurca ilçesine 35 km uzaklıktadır.Köy Irak sınırındadır, Şırnak - Hakkari Karayolu üzerinde bulunur. Köy genel olarak dağlıktır ve içinden Çığlı Suyu geçmektedir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. çok fazla kar yağmasına rağmen havası çok ılımandır.ilkbahar ve sonbaharlarda görmeye değer bir havası vardır.kışları çok kar yağmasına rağmen çok soğuk değildir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 2350
2000 1912
1997 1907

2008 de 2000 2009 da 2500

Ekonomi

Köyde kısmen hayvancılık yapılmaktadır. Tarım yapılabilecek arazinin kısıtlı olması nedeniyle tarım yok denecek kadar azdır. Köyün ekonomisi daha çok Irak sınırında olması nedeniyle büyük oranda kaçakçılığa dayanmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Abdurrahman Ecer
2014 - Fettah Ediş

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar