İçeriğe atla

Çörekdere, Sarız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.17, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17316087 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Çörekdere
Harita
Kayseri
Kayseri
Ülke Türkiye
İlKayseri
İlçeSarız
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2007)[1]
568
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
Posta kodu38660
Resmî site
[2]

Çörekdere, Kayseri ilinin Sarız ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köy halkı, Oğuzların Avşar boyundandır.

Kültür

Avşar boyunun kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Yemekler; Avşar Pilavı, İçli Köfte , Tarhana Çorbasıdır.

Coğrafya

Kayseri iline 124, Sarız ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahalleden Kayseri-Kahramanmaraş yolu geçmektedir.Köy merkezi bir konumdadır. Ulaşım zorluğu yoktur.Alan itibariyle büyük bir mahalledir. Mahallenin yanında bulunan Tahtalı dağlarının uzantısı olan Koca dağ vardır. Köy, ağaçlık ve yeşillik alanlarla kaplıdır. Mahallede iki adet dere bulunmaktadır. Bu iki dereden biri bostanlık mezrasından doğar ve boğaz denilen bölgeden geçerek hacılar mahallesinin içinden akarak aşağı mahalleye ulaşır. Sulamada kullanılan bu derenin suyu genellikle Temmuz ayında kurur, diğer dere ise daha büyüktür ve Söğütlü Dere'den geçerek Halaçlar ve Topuzlar kabilelerinin evlerinin arasından Sarız suyuna karışır. Az miktarda da olsa alabalık yetişen bu suda son yıllarda yapılan bilinçsiz avlanma nedeniyle alabalık nesli yok olma derecesindedir. Bu dere de sulama amaçlı kullanılır ve diğer dereden farklı olarak derede 12 ay boyunca su bulunur. Yaz aylarında yaylaya çıkma geleneği devam etmektedir.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışlar oldukça sert geçer. Yoğun kar yağışı vardır. Yazları ise sıcaktır fakat yükseklikten dolayı yayla havası vardır.Yaz aylarında akşamları serindir.

Nüfus

Kayseri'de diğer illerde ve yurtdışında çok sayıda Çörekdereli yaşamaktadır.Yaz aylarında mahallenin nüfus yoğunluğu oldukça artmaktadır.

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010 1200
2007 1150
2000 1590 |- 1997 align="ri1220

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yayla geleneği sürdürülmektedir. Şu an büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır fakat bu da ciddi bir şekilde yapılamamakta sadece köy insanın süt ve süt ürünlerini karşılayacak seviyededir.

Mahallenin ana tarım ürünü buğdaydır. Bunun dışında hayvancılıkta kullanılan yonca da diğer bir önemli üründür. Mahallede, elma başta olmak üzere kiraz, armut, ceviz yetişmektedir. Fakat bu ürünler ticari seviyede değildir. Mahallede iki dere bulunduğundan dere civarındaki yerlerde fasulye, patates vb. ürünler yetişmektedir.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Köy merkezi bir konumdadır.İlçeye uzaklığı 5 km. dir.Mahalleden Kayseri- Kahramanmaraş yolu geçmektedir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal