Chinchillidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.17, 7 Mart 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16773894 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Çinçillagiller
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Rodentia
(Kemiriciler)
Alt takım: Hystricomorpha
Familya: Chinchillidae
(Çinçillagiller)
Bennett, 1833
Türler

Metne bakınız.

Çinçillagiller (Şablon:Lang-la), kemiriciler takımının, Hystricomorpha alt takımından bir familya. Familya, üç cinsi ve altı türü kapsar ki bunlardan en bilineni, ev ve kürk hayvanı olan çinçilladır.

Dağılım

Çinçillaların ana vatanı Güney Amerika'nın batı ve güneyidir. Dağılım bölgesi Güney Peru, Bolivya, Arjantin ve Şili'yi kapsar.

Özellikleri

Çinçillalar, ince vücutları ve kalın, yumuşak postları ile karakterize olmuş orta büyüklükte kemiricilerdir. Alt kısımda açık renk olan postu, boz ya da boz-kahverengindedir. Kafası büyük, çene yapısı geniş, gözleri büyük ve kulakları uzuncadır. Ön bacakları kısa, ön ayakları dört parmaklıdır. Arka bacakları belirgin olarak daha uzun olup, üç (ova viskaçası) ya da dört (dağ viskaçası ve çinçilla) parmakla son bulur. Kuyruk uzun ve gürdür. Bu hayvanlar 23 ile 65 cm kadar boya ulaşırlar ve kuyruk uzunluğu 8 ile 40 cm kadardır. Ağırlıkları 500 gram ile 8 kg arasında değişir.

Yaşam tarzı

Çinçillalar ve dağ viskaçaları dağlık bölge sakinleri olurken, ova viskaçalarının yaşam alanları otluk ovalardır. Tüm türler daha çok gece faal olup, yuvaları mağaralar, kaya yarıkları ya da kendileri tarafından yapılan kovuklardır. Tüm türler, sayıları az miktarda üyeyle, birkaç yüz üyeye kadar değişen, gruplar halinde beraber yaşarlar. Tüm türler otoburdur.

Çinçillalar ve insanlar

Çinçillaların ev hayvanı ve kürk hayvanı olarak kullanımı çok yaygındır ve çiftliklerde bulundurulurlar. Buna karşın vahşi hayattaki konumları endişe vericidir. Yaşam alanlarının tahribatı ve avlanmaları, tüm türlerin mevcudiyetini tehdit ederken, kısa kuyruklu çinçilla ciddi tehlikededir.

Sistematik

Çinçillagiller üç cinsin altında toplanmış altı türe ayrılmıştır.

Çinçillalar ve dağ viskaçaları bazen Chinchillinae alt familyasında birleşirken buna karşın ova viskaçası (Lagostominae) olarak geçer.

Literatür

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • D. E. Wilson und D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 0-8018-8221-4

Dış bağlantılar

Kaynakça