Undertale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Undertale
TasarımcıToby Fox
SanatçıToby Fox
BesteciToby Fox
MotorGameMaker: Studio
PlatformlarMicrosoft Windows, OS X, Linux, Playstation 4, PS Vita, Nintendo Switch
ÇıkışWindows, OS X:
  • : 15 Eylül 2015
Linux:
  • : 17 Temmuz 2016
Playstation 4, PS Vita:
  • : 15 Ağustos 2017
Nintendo Switch:
  • : 18 Eylül 2018
TürRol yapma
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Undertale, Amerikalı bağımsız geliştirici Toby Fox tarafından 2015 yılında oluşturulan 2D rol yapma video oyunudur. Oyuncu, yeraltına düşen bir çocuğu kontrol eder: Dünya yüzeyinin altında, sihirli bir bariyerle ayrılmış geniş, tenha bir bölge. Oyuncu, yüzeye geri dönüş yolculuğu sırasında çeşitli canavarlarla tanışır, ancak bazı canavarlar oyuncuyla ölümüne savaşabilir. Savaş sistemi, oyuncunun rakibin mini bullet hell saldırılarından kaçmasını içerir. Canavarları öldürmek yerine onları kurtarmak için sakinleştirmeyi veya boyun eğdirmeyi seçebilirler. Bu seçimler, sonuçlara göre değişen diyaloglar, karakterler ve hikâye ile oyunu etkiler.

Temmie Chang'in çizimleri ve karakter tasarımları dışında Fox, senaryo ve müzik de dahil olmak üzere oyunun tamamını kendisi geliştirdi. Oyun, Brandish, Mario & Luigi ve Mother rol yapma oyunu serisi, bullet hell shooter serisi Touhou Project, rol yapma oyunu Moon: Remix RPG Adventure ve İngiliz komedi şovu Mr. Bean dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan ilham aldı. Başlangıçta, Undertale iki saat uzunluğunda olacaktı ve 2014'ün ortalarında piyasaya sürülecekti. Ancak, geliştirme önümüzdeki üç yıl içinde ertelendi.

Oyun, Eylül 2015'te Microsoft Windows ve OS X için piyasaya sürüldü. Ayrıca Temmuz 2016'da Linux'a, Ağustos 2017'de PlayStation 4 ve PlayStation Vita'ya, Eylül 2018'de Nintendo Switch'e ve Mart 2021'de Xbox One'a taşındı. Tematik materyali, sezgisel dövüş sistemi, müzikal puanı, özgünlüğü, hikâyesi, diyalogları ve karakterleri ile beğeni toplamıştır. Oyun bir milyonun üzerinde kopya sattı ve birçok ödüle aday gösterildi. Çeşitli oyun yayınları ve sözleşmeleri Undertale'i yılın oyunu olarak listeledi ve diğerleri o zamandan beri onu en büyük video oyunlarından biri olarak listeledi. İlgili bir oyunun iki bölümü olan Deltarune, 2018 ve 2021'de piyasaya sürüldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Undertale Wikipedia". 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2022.