İçeriğe atla

Sakarya Üniversitesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Technik (mesaj | katkılar)
Technik (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
71. satır: 71. satır:
}}
}}


'''Sakarya Üniversitesi''' Türkiye'nin [[Sakarya (il)|Sakarya]] ilinde bir devlet üniversitesi. Sakarya Üniversitesi [[Mühendislik]], [[Fen bilimleri]] ve Spor Akademilerinin başarılarıyla ünlüdür.
'''Sakarya Üniversitesi''' Türkiye'nin [[Sakarya (il)|Sakarya]] ilinde bir devlet üniversitesi. Sakarya Üniversitesi [[Mühendislik]], [[Fen bilimleri]] ve Spor Akademilerinin başarılarıyla ünlüdür. Temeli'ni [[İTÜ]]'den alan bu köklü üniversite Güneş ve Hidrojen enerjisi alanındaki ödüllü çalışmaları, Erasmus'la Türkiye'den yurtdışına 3 yıl üst üste en çok öğrenci gönderen üniversite olması, Türkiye'deki beş araştırma üniversitesinden biri konumuna gelmiş olması, yenilenen yerleşkesi ve laboratuvarlarıyla git gide güçlenmektedir.<ref>{{cite web
| url = http://www.erasmus.sakarya.edu.tr/index.php
| başlık = Sakarya Üniversitesi Erasmus Programı Sayfası
| erişimtarihi = 6 Temmuz 2009
| erişimsaati = 10.44
| dil = Türkçe
}}</ref>
<ref>{{cite web
| url = www.saitem.org
| başlık = SAİTEM
| erişimtarihi = 01 Kasım 2009
| erişimsaati = 18.37
| dil = Türkçe
}}</ref>


== Tarihi ==
== Tarihi ==

Sayfanın 16.37, 31 Ekim 2009 tarihindeki hâli

Sakarya Üniversitesi
Dosya:Sakarya Universitesi 250x300.jpg
Dosya:Sakarya Üniversitesi Amblemi
SloganAkıl, Teknik, Disiplin
Kuruluş1970[1]
TürDevlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iTürkçe[1], İngilizce[2], Almanca[3][4]
RektörProf. Dr. Mehmet Durman[5]
Öğrenciler45.591[7]
KonumSakarya[8],  Türkiye Sakarya ili, Türkiye
Web sitesiwww.sakarya.edu.tr

Sakarya Üniversitesi Türkiye'nin Sakarya ilinde bir devlet üniversitesi. Sakarya Üniversitesi Mühendislik, Fen bilimleri ve Spor Akademilerinin başarılarıyla ünlüdür. Temeli'ni İTÜ'den alan bu köklü üniversite Güneş ve Hidrojen enerjisi alanındaki ödüllü çalışmaları, Erasmus'la Türkiye'den yurtdışına 3 yıl üst üste en çok öğrenci gönderen üniversite olması, Türkiye'deki beş araştırma üniversitesinden biri konumuna gelmiş olması, yenilenen yerleşkesi ve laboratuvarlarıyla git gide güçlenmektedir.[10] [11]

Tarihi

Sakarya Üniversitesi’nin çekirdeğini 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ne dönüşmüş, 1982-1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bir Fakülte olarak öğretim vermiştir.

3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesi kurulmuştur.

90 sonrasında kurulan üniversiteler arasında akademik ve teknik altyapısını hızla tamamlayan üniversite idari birimleri ile ISO-2002 Kalite Belgesi almış tek devlet üniversitesi olup lâboratuar, eğitim ve sosyal hizmetler, Internet alt yapısı ve bilişim sektöründeki atılımlarıyla bir çok üniversite için örnek oluşturmaktadır. Sakarya Üniversitesi 2009 yılında ULSTER İstatistik kurumunun yaptığı bir araştırmada Avrupa'da Mühendislik Fakültelerinde ilk 50 fakülte arasından 11. olmuştur. Bu sıralamada İTÜ 9., ODTÜ 14. sırayı almıştır.[12]

Akademik Programlar

Sakarya Üniversitesi'nde, 8 fakülte altında 64 lisans programı vardır. Buna ek olarak, 12 Meslek Yüksekokulu altında 74 program bulunmaktadır. 2009 yılı itibariyle Sakarya Üniversitesi'nde toplam 138 program bulunmaktadır.

Uzaktan Öğrenim

Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. İsmail Çallı yönetiminde 2000 yılında uzaktan eğitim uygulamasına lisans programlarındaki bazı derslerin internet üzerinden verilmesiyle başlamıştır.

2001-2002 öğretim yılında Bilgi Yönetimi ve Bilgisayar Programcılığı ön lisans programlarına başlamıştır.

2004 yılında e-mba programına ve 2008 yılında Türkiye'de ilk olarak uzaktan eğitim lisans programına (e-lisans) Bilgisayar mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve İnsan Kaynakları alanlarında başlamıştır.

Sakarya Üniversitesinin Uzaktan Eğitim programlarında 2008 yılı verilerine göre 6.000 lisans, 700 yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır.

2007 yılında ön lisans programlarından 2.500 mezun verilmiştir.

2008 üniversite bünyesinde kurulan süper bilgisayar sistemi ve yüksek bantlı sunucu sistemi ile tüm bölümlerin dökümanları internetten erişilebilir hale gelmiştir.

Akademik Yıl

Sakarya Üniversitesi'nde akademik yıl iki yarı yıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi genellikle Eylül ayının ortasında başlamakta ve Ocak ayının ortasında tamamlanmaktadır. İkinci dönem, Şubat ayının ortasında başlamakta ve Mayıs ayının sonunda sona ermektedir. Sakarya Üniversitesi'nde dönem derslerini içeren yaz okulu bulunmaktadır. Yaz okulu Haziran ayının ilk haftası başlamakta ve Temmuz Ayının son haftası sona ermektedir.

Spor Tesisleri

Öğrencileri, sportif ve kültürel faaliyetleri sergilemeleri için mevcut bulunan 2 adet kapalı spor salonu 1 adet açık spor tesisi 1 adet olimpik yüzme havuzu, futbol sahaları ve tenis kortlarından eğitim ve öğretim dönemi boyunca faydalanmaktadırlar. Kayıtlar esnasında öğrencilere öğrenci bilgi formu doldurtulmakta ve bu bilgi formları değerlendirilerek ilgi alanlarına göre ayrılarak gerekli ekipler oluşturulmaktadır.

Öğrenci Kulüpleri

Sakarya Üniversitesi öğrenci kulüpleri bakımından en aktif üniversitelerin başında gelir. Kampüste kültürel ve toplumsal alanlarda projeler üreten 84 öğrenci topluluğu vardır. Öğrenci toplulukları her yıl konserler, sergiler, gösteriler, film gösterimleri, festivaller, şenlikler, kültür haftaları ile konferans, sempozyum, kongre, seminer, Sinema Günleri, Toplam Kalite Yönetimi Seminerleri, Role Playing Oyunları Turnuvası, Uluslararası Bahar Şenliği, Robot Günleri, Tiyatro Şenliği, Rock Şenliği gibi etkinlikler düzenler. [13]

Saitem

Saitem Sakarya Üniversitesi öğrencileri tarafından oluşturulmuş bir topluluktur. Topluluk güneş enerjili arabaları SAGUAR, hidrojenle çalışan arabaları SAHIMO ile birçok kez Avrupa 1.,2. ve 3.'lükleri kazanmıştır. Ayrıca Saitem alçak irtifa gözlem uydusu SATU ve Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan teknesi SATEK ile kendini kanıtlamıştır. Son olarak Türkiye'den ilk başvuru yapan ekip olarak ülkemizi Avustralya'da MIT, TU Delft, Stanford, Cambridge gibi üniversitelerin katıldığı bir güneş enerjili araba yarışmasında 11. olarak başarıyla temsil etmiştir. Bu yarışmanın 3021 km'lik bir parkurda yapıldığını, MIT'nin 5. olduğunu, Cambridge'in ise yarışı tamamlayamayarak 24. olduğunu düşünürsek ilk kez katılan bir ekip ve ülkemiz için ne kadar büyük bir başarı olduğunu anlayabiliriz.[14]

SAHIMO SAGUAR SAGUAR X5 SATEK

Önemli Mezunlar

40 yılı aşkın süredir eğitim öğretime devam eden Sakarya Üniversitesi birçok önemli mezun vermiştir. Üniversite mezunları arasında müzisyenler, diplomatlar, mühendisler, CEO'lar, yazarlar ve daha birçok meslek dalından kişiler bulunur. Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1996 Yaz Olimpiyatları Gümüş Madalya sahibi Malik Beyleroğlu, RTÜK başkanı Prof. Dr. Davut Dursun bu kişilere örnek oluşturur.

İletişim Bilgileri

  • Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Esentepe Kampüsü 54187 - Sakarya
  • Santral : +90.264.295 54 54
  • Rektörlük : +90.264.295 50 31
  • Genel Sekreterlik : +90.264.295 50 32
  • Basın ve Halkla İlişkiler : +90.264.295 50 38
  • Web sitesi : www.sakarya.edu.tr

Kaynakça

  1. ^ a b c http://www.sakarya.edu.tr/?pid=010102
  2. ^ http://www.sakarya.edu.tr/en/
  3. ^ http://www.mf.sakarya.edu.tr/index.php?d=2
  4. ^ http://www.ade.sakarya.edu.tr/
  5. ^ http://www.rektorluk.sakarya.edu.tr/index.php?pid=rektor
  6. ^ http://www.sakarya.edu.tr/?pid=0301
  7. ^ http://www.ogrisl.sakarya.edu.tr/index.php?pid=bilgi_sayisal
  8. ^ http://www.sakarya.edu.tr/?pid=0605
  9. ^ a b http://www.disiliskiler.sakarya.edu.tr/akd_is_bir_anl.html
  10. ^ "Sakarya Üniversitesi Erasmus Programı Sayfası". Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
  11. ^ [www.saitem.org "SAİTEM"] |url= değerini kontrol edin (yardım). Erişim tarihi: 01 Kasım 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  12. ^ "Avrupa Birliği Mühendislik Fakülteleri Sıralaması Mart 2009". Erişim tarihi: 3 Mart 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
  13. ^ "Sakarya Üniversitesi resmi sitesi, Öğrenci Kulüpleri sayfası". Erişim tarihi: 4 Eylül 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
  14. ^ "Global Green Challange 2009". Erişim tarihi: 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

Dış bağlantılar