İçeriğe atla

Mustafa Mümin Aksoy: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Pivox (mesaj | katkılar)
Yeni sayfa: "{{Makam sahibi bilgi kutusu |isim = Mustafa Mümin Aksoy |resim = |doğum_tarihi = {{doğum yılı ve yaşı|1892}} |doğum_yeri = İzmir..."
(Fark yok)

Sayfanın 15.26, 5 Mart 2017 tarihindeki hâli

Mustafa Mümin Aksoy
Kişisel bilgiler
Doğum 1892 (131-132 yaşında)
İzmir, Türkiye
Ölüm 24 Ocak 1948
İzmir, Türkiye
Milliyeti Türk
Bitirdiği okul Deniz Harp Okulu
Ödülleri Mecidiye Nişanı Harp Madalyası
Askerî hizmeti
Takma adı Gavûr Mümin
Bağlılığı  Osmanlı İmparatorluğu
 Türkiye
Hizmet yılları 1911-1948
Rütbesi Miralay
Birimi Kuvayi Milliye
Türk Silahlı Kuvvetleri
Çatışma/savaşları Balkan Savaşı
I. Dünya Savaşı
Çanakkale Savaşı
Kurtuluş Savaşı

Mustafa Mümin Aksoy ya da Gavûr Mümin adıyla bilinen, (1892, İzmir - 24 Ocak 1948, İzmir) Türk asker, casus.[1] Osmanzade İbrahim Bey'in oğlu, eski İzmir Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa'nın yiğenidir.[2]

Askeri kariyeri

1911 yılında Beylerbeyi Yedek Subay Okulu'ndan mülâzımı sâni (teğmen) olarak mezun olduktan sonra[3] Balkan Savaşı'na katılmış, Edirne ve Çatalca'da görev almıştır. Daha sonra Çanakkale Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi'nde görev aldı. İzmir'in işgalinden önce 1920 yılına kadar İzmir Jandarma Alay Komutanlığı görevinde bulundu.[3] Yunan işgallerine karşı İzmir ve çevresinde örgütlenen Türk istihbarat teşkilatında görev aldı ve önemli faaliyetlerde bulundu. Mümin Bey'in Kuvay-i Milliye lehinde istihbarat faaliyetleri yönettiği dönemde, dayısı Hacı Hasan Paşa işgalci Yunan yönetimiyle uyum içinde çalışmış,[2] hatta bunun için maaşı beş kat arttırılmıştı.[2] Dayısının da yardımıyla İzmir'de görevini sürdürmüş ve işgalci Yunan güçleri lehine çalışan Türk subayı gibi görünmüş, Yunan Yüksek Komiseri Steryadis ve İşgal Kuvvetleri Komutanı Zafirios'un güvenini kazanmış, dönemin Türk sosyal yaşamında yeri olmayan şapka takmıştır. Bunlardan ötürü çevresinde kendisine Gavûr, Kirye[1] ve Hain Mümin lakapları takılmıştır.[3] Ancak o dönem İzmir halkı tarafından vatan haini olarak görülen Mümin Bey, tüm bunları Yunan İşgal Kuvvetleri Karargahından aldığı istihbarat raporlarını Ankara Hükûmeti'ne ulaştırmak için yapmıştır.

Teğmen Mümin Bey'in Büyük Taarruz öncesi Ankara Hükûmeti'ne istihbarat topladığı Yunan Kuvvetleri tarafından anlaşılmış ve tutuklanarak Palamadi cezaevi'ne gönderilmiştir. Mudanya Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Palya İstratona cezaevine, bir süre sonrada Lusiya Esir Kampı'na gönderilmiş, Türk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan esir mübadelesinin ardından 5 Nisan 1923 tarihinde Türk esirlerle birlikte Türkiye'ye dönmüştür.[3]

Ölümü

Soyadı Kanunu sonrası "Aksoy" soyadını alan Mustafa Mümin Aksoy'un nişanlı Muhsine ile evlenemeden[3] miralay (albay) rütbesiyle tayin olduğu Hakkari'ye giderken zatürreye yakalanarak vereme dönüşen hastalık sonrası 25 Ocak 1948'de hayatını kaybetmiştir.

Kaynakça

Şablon:Portal

  1. ^ a b Ayşe Hür (4 Mayıs 2014). "'İstiklal Savaşı'nın iki casusu: Gavûr Mümin ve Mustafa Sagir". Radikal. 
  2. ^ a b c Sabri Yetkin (14 Mart 2014). "İşgal yıllarında İzmir Belediyesi". Dünden Bugüne. Milliyet. 
  3. ^ a b c d e Ahmet Akyol (24 Şubat 2017). "Gavûr Mümin". ahmetakyol.com. 
Askerî görevi
Önce gelen:
-
İzmir Jandarma Alay Komutanlığı
1919 - 1922
Sonra gelen:
-