Zulfikarpašić-Karadžić anlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müslüman-Sırp anlaşması
TürSiyasi
BağlamYugoslavya'nın dağılması
YazılmaHaziran 1991
Müzakereciler
Taraflar Boşnaklar (Demokratik Eylem Partisi, SDA)
Bosnalı Sırplar (Sırp Demokratik Partisi (Bosna-Hersek), SDS)


Haziran 1991'de Boşnakların (Demokratik Eylem Partisi, SDA) ve Bosnalı Sırpların (Sırp Demokrat Partisi, SDS) temsilcileri, Yugoslavya krizi esnasında Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti'nin gelecekteki statüsünü tartışmak üzere bir araya geldi.

SDA başkanı Aliya İzzetbegoviç adına Adil Zulfikarpašić ve Muhamed Filipović, SDS başkanı Radovan Karadžić, Nikola Koljević ve Momčilo Krajišnik ile görüştü. İki taraf da Bosna-Hersek'in egemen ve bölünmez kalması ve Sırbistan-Karadağ ile Yugoslav konfederasyonu içinde kalması konusunda anlaşmaya vardı. Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti'nde Boşnaklar'ın yaşadığı Sancak bölgesi özerk hale gelecek, SAO Krajina ve SAO Bosanska Krajina birleşme planlarından vazgeçecekti. Zulfikarpašić, Sancak'ın %60'ını Bosna-Hersek'e vadeden Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević'in onayını aldı. Başlangıçta bunu destekleyen İzzetbegoviç, sonrasında anlaşmadan vazgeçti.

Diplomatik yol ile bir çözüm bulunamaması yaklaşık 10 ay sonra Bosna Savaşı'nın patlak vermesine yol açtı. Savaşı sona erdiren Dayton Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Bosna-Hersek, birçok kuruluştan oluşan ve uluslararası alanda tanınan bağımsız bir federasyon haline geldi. Sırbistan ve Karadağ ise, uluslararası toplum tarafından ağır yaptırımlara ve ambargoya tabi tutulan bir Sırbistan-Karadağ kurdu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]