Zargana (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zargana
YazarHakan Günday
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2002
YayımcıDoğan Kitap
Medya türüBaskı
Sayfa205

Zargana, Hakan Günday tarafından yazılan ve Mayıs 2002'de Doğan Kitap tarafından yayımlanan yer altı edebiyatı türündeki romandır.

Berlin'de yaşayan, küçük yaşta önce evden, sonra yetimhaneden kaçan ve bir gece dört kişinin tecavüzüne uğradıktan sonra kendisinin artık insan değil, başka bir varlık olduğuna inanan Zargana adlı roman kişisinin öyküsünü anlatır.[1][2]

Romanda olaylar çoğunlukla bilinç akışı üslubuyla okuyucuya aktarılır.[3] Parçalar haline ilerleyen bir anlatıdır, bölümleri yoktur. Zargana bir bölüm de 12 yaşında, bir soraki bölümde yetişkin olarak okur karşısına çıkar.

Kitabın başında “Gülşen Benli‟ye” şeklinde bir atıf bulunur.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin'de yaşayan 12 yaşındaki Zargana, evlatlık olduğunu öğrenince küçük yaşta ailesini terk eder, polisler tarafından bulunup bir yurda yerleştirilir. Ailesinin oradan gelip alması beklenirken yurttan da kaçar ve sokaklarda yaşar. Bir gece dört kişinin tecavüzüne uğrar ve kendisine zorla uyuşturucu ilaç yutturulur. O halde iken kendisini bir zargana gibi hisseden çocuk, yaşlı bir kadının para dolu çantasını bulur. Bir hamburgeciye gider. Hamburgercide tanıştığı Betty, zorla fahişelik yaptırılan 16 yaşında kimsesi biridir. Birlikte yaşamaya başlarlar, farklı yer altı ortamlarına girer ve Betty'nin satıcısı Victor'u öldürürler.

Bir süre sonra Zargana polis tarafından bulunup ailesine teslim edilir. Onu evlat edinen aile o 17 yaşındayken ölünce, büyük bir servet sahibi olur. Servetini kullanarak ait olduğunu düşündüğü yer altı ortamlarının o ortamların yaratıcısı durumuna gelmeye çalışır. Betty hapistedir, ona kavuşuncaya kadar Betty ile birlikte iken yaşadığı ortamları oluşturmak üzere senrayolar yazar ve para karşılığı oyunlarını başkalarını oynatır. Koma, Zo, İsmet, Rita onun oyunlarını oynayan kimselerdir.

Zargana, Betty'nin hapisten çıktığı gün herşeyi bırakrak Berlin'i onunla birlikte terk eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Demirok, Kader (6 Mayıs 2020). "Zargana: Öteki Olanların Hikayesi". PsikoGözlük. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  2. ^ a b Bayrak, Hüseyin (2021). Hakan Günday romanlarında yer altı edebiyatı unsurları (PDF) (Tez). Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  3. ^ "Popüler Edebiyat Bağlamında Hakan Günday'ın Zargana'sı". BubiSanat. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024.