Yves Rossy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yves Rossy
DoğumYves Rossy
27 Ağustos 1959 (64 yaşında)
Neuchatel, İsviçre
Milliyetİsviçreli
MeslekPilot, Mucit, Sıradışı sporcu
Tanınma nedeniJet motorlu kanatlarıyla uçan ilk insan
Resmî sitejetman.ch

Yves Rossy (d. 27 Ağustos 1959, Neuchatel), İsviçreli pilot, mucit, maceraperest ve havacılık tutkunu. Kullandığı sırt roketi nedeniyle Jet-Man, airman, rocketman ve fusionman gibi lakaplarla anılır.

Hayatı ve Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsviçrenin Neuchatel kentinde doğan Rossy, İsviçre Hava Kuvvetlerinde savaş pilotu olarak görev yaptı. Askeri kariyerinin ardından Swissair ve Swiss International Air Lines'da pilotluk yaptı. Sırt çantası gibi giyilebilen 2.4 metre kanat açıklığı olan yarı esnemez karbon fiber kanatlı, 4 adet Jet-Cat P200 jet motoruyla çalışan tek kişilik uçuş aracı geliştirdi. 2008 yılında bu araçla Alplerin üzerinden uçtu. Uçuşlarında en yüksek iniş hızına 304 km/h'lik ve ortalama hıza 124 mph'lik derecelerle ulaşmış durumdadır.

Kasım 2009'da iki kıta arasında sırt roketiyle uçan ilk insan olma umuduyla Cebelitarık Boğazı'nı geçmeyi denedi. Bir saat on beş dakika sürmesi planlanan yolculuğuna, Fas'ın Tanca şehri semalarında 1950 metre yükseklikteki küçük bir uçaktan atlayarak başladı ancak kuvvetli rüzgarlar ve bulut kümesi nedeniyle denize çakıldı. 15 dakika sonra destek helikopteri tarafından İspanya sahillerine 3 mil mesafede bulunarak kurtarılan Rossy, Jerez kentindeki bir hastaneye kaldırıldı ve çok geçmeden sağ salim taburcu edildi. Sırt roketine İspanyol Sahil Güvenliği tarafından paraşütüyle yüzer haldeyken ulaşıldı.

Kullandığı sırt roketi sporcuyu yerden yükseltecek kadar kuvvetli olmadığından uçmakta olan bir hava aracından atlayıp sonra jet motorlarını çalıştırarak ilerleyen Rossy, 2013 yılı Kasım ayında bu defa Japonya'nın ünlü volkanik dağı Fuji'nin üzerinden uçtu.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Superman olma yolunda". Euronews. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013. 
  2. ^ "Yves Rossy flies around Mount Fuji in a jet pack". (İngilizce)BBC News. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013.