Yunanlizce

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yunanlizce (İngilizce: Greeklish, Grenglish. Yunanca: Λατινοελληνικά, Latinoellenika), Yunanca ve İngilizce sözcüklerinin bir birleşimidir.[1] Yunanca özel adları veya yer adlarını vermek gibi amaçlarla veya bibliyografik amaçlarla uluslararası olarak kullanıldığı şekliyle, standartlaştırılmış Yunanca Romanlaştırma sistemlerinden farklı olarak, Yunanlizce terimi esas olarak, Yunanca metin yazmanın gayri resmi, geçici uygulamalarına atıfta bulunur. Yunan alfabesi, özellikle elektronik ortamda teknik olarak imkansız veya hantaldır. Yunanlizce, Yunanların forum, e-posta, IRC, anlık mesajlaşma ve bazen de SMS yoluyla iletişim kurduklarında internette yaygın olarak kullanılıyordu, çünkü daha eski işletim sistemleri Yunanca veya UTF-8 gibi bir unicode biçiminde yazma yeteneğine sahip değildi. 8. Günümüzde çoğu Yunan dili içeriği Yunan alfabesinde görünmektedir.[2][3]

Bazen, Yunanlizce terimi, İngilizce ve Yunanca'yı iki dilli konuşanlar tarafından kullanılan standart olmayan bir dil çeşidi için gayri resmi olarak da kullanılır, yani, İngilizce kelimelerin yoğun makaronik veya kod değiştirme karışımı ile Yunanca veya tam tersi.[4]

Metin örneği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan alfabesiyle metin:

"Γεια σας, είμαι Τούρκος. Η Τουρκία είναι η καλύτερη χώρα για μένα. Λατρεύω την τουρκική γλώσσα και την τουρκική κουλτούρα."

Türkçe karşılığı:

"Merhaba, ben Türküm. Bana göre Türkiye en iyi ülkedir. Türk dilini ve kültürünü seviyorum."

Yunanlizce hali:

"Geia sas, eimai Toyrkos. I Tourkia einai i kalyteri xwra gia mena. Latreyw tin tourkiki glwssa kai tin tourkiki koultoyra."[5]

Metin çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Καλημέρα, πώς είστε;"[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yunanlizce 1: kalimera, pos iste? (Fonetik)
  • Yunanlizce 2: kalhmera, pws eiste; (yazım kuralları ile uzlaşma)
  • Baloglou'nun[6] (Türkçe: Baloğlu) "Bizans" varyantı: kalhmepa, nws eicte;
  • Aslında ABD İngilizcesi olarak ayarlandığında klavye düzeni Yunanca olarak ayarlanmış gibi yazma: Kalhm;era, p;vw e;isteq
  • Kısaltma biçimi olarak bazı sesli harflerin çıkarılması: Klmr ps iste?

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Greeklish Definitions | What does greeklish mean? | Best 1 Definitions of Greeklish". www.yourdictionary.com. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  2. ^ "Greeklish". 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Writing Greeklish or using the Greek Alphabet?". Omilo (İngilizce). 3 Kasım 2016. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  4. ^ "Grenglish a.k.a. Greeklish Dictionary". www.greekboston.com (İngilizce). 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  5. ^ "All Greek to me! Any Greeklish to Greek". speech.ilsp.gr. 8 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  6. ^ "Christos P. Baloglou's 11 research works in Political Science and Engineering". ResearchGate (İngilizce). 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022.