West Autobahn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
West Autobahn
A1
logo
logo
Tip Otoyol
Başlangıç Viyana, Hietzing
Bitiş A8 Otoyolu
Uzunluk 292 km
Geçtiği Yerler Viyana, Sankt Pölten, Linz, Salzburg
Harita
Harita

West Autobahn (A1), aslen Reichsautobahn sistemi için hazırlanan planlardan yola çıkılarak Avusturya'da inşa edilmiş ilk otoyoldur (Autobahn). 1967 yılında tamamlanan yol, günümüzde Linz üzerinden geçerek Viyana'dan Salzburg'a kadar uzanır ve burada Alman A8 Otoyolu ile birleşir. A1, Avrupa E-yolları olan E55 ve E60'ın bir parçasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Salzburg yakınlarındaki ilk iki bölümün inşaatı, 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesinden (Anschluss) birkaç hafta sonra başladı. Naziler, Münih'ten Salzburg'a giden Reichsautobahn 26'nın (günümüzdeki Bundesautobahn) bir devamı olacak Linz ve Viyana yönüne doğru giden bir otoyol inşası için planlar hazırlamıştır. Ancak II . Dünya Savaşı nedeniyle, otoyolun Salzburg'da toplam uzunluğu sadece 12,5 km olan iki bölümü açılabilmiştir.

Savaştan sonra otoyolun Eugendorf’a giden üçüncü bölümü tamamlandı, ancak İşgal Avusturyası yönetimi altında yolun inşasına devam edilmesine izin verilmedi. 1947 ve 1965 yılları arasında Salzburg'daki tamamlanan bölümlerinde daha sonra Avusturya Grand Prix'i denilecek motosiklet yarışları düzenlendi. A1’in inşasına 1955’te Avusturya Devlet Anlaşması’nın imzalanması ile devam edildi.[1] Yukarı Avusturya'daki Mondsee'ye kadar olan bölüm 1958'de açıldı ve Salzburg'dan Viyana'ya giden bölümler Amstetten'deki son bölümün açılmasıyla tamamlandı. Strengberg yakınlarındaki Yukarı ve Aşağı Avusturya arasındaki sınırda ve Yukarı Avusturya'daki Lambach ve Vöcklabruck arasındaki kısımların bitirme çalışmaları ise 1970'lerde sona erdi.[2] Viyana'da West Autobahn, Hietzing bölgesindeki B1 Wiener Straße karayolu ile kesişmektedir.

Trafik, 1989’da Doğu Bloku'nun yıkılmasından ve 2004’te Avrupa Birliği’nin genişlemesinden sonra önemli ölçüde artmıştır. Otoyol günümüzde Doğu ve Batı Avrupa arasında önemli bir bağlantı oluşturmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ De:Datei:Wangau Infotafel asfinag A1 Westautobahn.jpg
  2. ^ "ASFINAG: Generalerneuerung der A". 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]