WISHES

Vikipedi, özgür ansiklopedi

WISHES (Web-based Information Service for Higher Education Students), yükseköğrenim öğrencileri için web tabanlı bilgi servisidir. Dokuz Avrupa enstitüsü tarafından yürütülen bir Avrupa Projesi olan WISHES Avrupa merkezli öğrenim ve çalışma olanaklarını tüm dünyadaki öğrencilere sunar yani kullanıcı odaklı web tabanlı bir bilgi portalidir.[1] 4000’den fazla öğrencinin ihtiyaçlarına dayanarak, Bolonya ve Lizbon kriterlerinin çerçevesinde, WISHES web portali bilgileri bir araya toplar ve Avrupalı yükseköğrenim kurumları ve işverenler için profiller yaratır. 100’den fazla Avrupalı yükseköğrenim enstitüsü, Avrupa dernekleri, çeşitli ulusal ajanslar ve Avrupa Komisyonunun, oluşturduğu çeşitli ağlar ve güçlü desteği ile WISHES hizmetlerini üç ana hedef kitlesine sunar: Dünya çapındaki öğrenciler, yükseköğrenim kurumları, şirketler.[2]

WISHES hedef kitleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

WISHES üç farklı hedef kitleye hizmetini sunar:

Öğrenciler- dünya çapında, yurtdışında okumak veya çalışmak isteyen üniversite öğrencileri ve kolej öğrencileri. Ayrıca, WISHES yurt dışında yükseköğrenim yapmak isteyen öğrencileri de hedefler. ESN (Erasmus Student Network) ve EMSA (European Medical Students Association) gibi öğrenci birlikleri ile yakın ilişkiler kurulmuştur.

Yükseköğrenim kurumları- üniversiteler, kolejler, akademik topluluklar, eğitim ağları, Avrupa ağları ve Bolonya antlaşmasını imzalayan diğer ülkelerin yükseköğrenim kurumları kendilerini temsil edebilir ve imkânlarını WISHES da sunabilirler. WISHES somut olarak rektör yardımcıları ve uluslararası ofis çalışanları gibi uluslararası ilişkilerden sorumlu insanları hedefler.

Şirketler- işverenler, profesyonel derneklerin üyeleri ve Bolonya antlaşmasına dayanan şirketler uluslararası öğrencileri ve dünya çapında yeni mezunları ararlar.

Temel Öğeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası öğrencilerin bugünkü ihtiyaçlarını karşılamak için, WISHES Mobility Portal üç bileşenden oluşur:

Bilgi Portalı: Bilgi portali Avrupa’daki öğrenim imkânlarını sunar. Burada öğrenimi mümkün olan farklı dersler ile ilgili bilgiye ek olarak, ülke, şehir, barınma, yaşam şartları ve benzeri bilgiler verilmektedir.

İşe yerleştirme veritabanı: Platformun ikinci bileşeni, uluslararası işe yerleştirme veritabanları, işverenleri ve iş imkânlarını yani bireysel web tabanlı iş imkânlarını uluslararası öğrencilere sunar.

Çevrimiçi Topluluk: WISHES Mobility Portal’ın üçüncü bileşeni, “çevrimiçi topluluk” ta öğrenciler yorum yapabilir, tartışabilir, farklı çalışmaları, iş imkânlarını ve yurt dışında yaşamanın temel sorunlarını değerlendirebilirler. Bu sanal market Avrupa’daki farklı ülkelerin üniversite şehirlerine dayanılarak yapılandırılmıştır ve farklı öğrenci jenerasyonları arasında geçmiş ve gelecek öğrencilerin sanal buluşmasını sağlar.

WISHES Konsorsiyumu[değiştir | kaynağı değiştir]

WISHES konsorsiyumu 9 kurumdan oluşur.

[3]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2006'da, Michael Steinmann ve Ricardo Dores, Tomas Bata Üniversitesi’nde (Zlín) - Çekya Erasmus dönemlerinde Avrupa'daki Erasmus Üniversitelerinde yaşam ve öğrenim ile ilgili bilgiyi merkezi olarak sunan bir web-portali yaratma fikri ile geldiler. Büyük taahhütleriyle ve farklı üniversitelerin desteğiyle çok hızlı bir biçimde gerçekleşti, fikirleri çabucak büyüdü: Çeşitli uluslararası konferanslardaki sunumlarını, Alan Smith’ten, WISHES’ın altında yatan fikirleri, Avrupa Komisyonu’nun.[4] Nisan 2007'de Brüksel’deki Directorate General of Education and Culture (DG EAC) da sunmaları için aldıkları davet izledi. University of Paderborn’un desteği ile, Michael Steinmann ve Prof. Dr. Leena Suhl Avrupa’da yükseköğrenimin çekiciligini arttırmak için, proje önerisini 2008 de Erasmus Mundus Programı Action 4’ a gönderdiler. Sonradan Ekim 2008 de, WISHES Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi (Anlaşma No. 2008-2457 / 001 - 001 MUN MUNATT) ve Aralık 2008 de başladı. Gelecekteki WISHES hareketlilik portaline sağlam zemin oluşturması için 2009 da üç ana WISHES anketi gerçekleştirildi: bu anketlerde 600 yükseköğrenim kurumu, 100 girişimci ve 4000 öğrenci, Avrupa’daki öğrenim ve çalışma seçeneklerini içeren merkezi bilgi merkezi ile ilgili dileklerini belirttiler. Ayrıca, projenin fikrini daha fazla desteklemek için, 2009 da WISHES yükseköğrenim hareketliliği üzerine farklı pek çok önemli Avrupa konferansında sunuldu: The ERACON Conference 2009 (29 Nisan - 3 Mayıs 2009, Lefkoşa, Kıbrıs Cumhuriyeti) ve The EAIE Conference 2009 (16 - 19 Eylül, Madrid, İspanya). Almanya’nın Essen şehrinde Mayıs 2010'da, WISHES Networking günlerinde (NWD 2010), WISHES hareketlilik portali yüksek öğretim kurumları için başlatıldı. Haziran 2010'dan bu yana yüksek öğretim kurumlarının, Eylül 2010'da dünya çapındaki öğrencilere yönelik WISHES lansmanı için sunumlarını WISHES da hazırlamaları sağlanmıştır.

Gelecek Adımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2010'da WISHES tüm dünyadaki öğrenciler için kullanıma açılacaktır. Şubat 2011'den başlayarak işverenler imkânlarını WISHES’da sunmaya başlayabilecekler. Ayrıca, Erasmus Mundus WISHES Projesi aşağıdaki konferanslarda sunulacaktır:

2010

2011

[5]

WISHES Network[değiştir | kaynağı değiştir]

WISHES ağına katılmak için daha pek çok kuruma imkânlar sunuyor. Bugüne kadar aşağıdaki yükseköğrenim kurumları WISHES fikrine katıldı:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 31 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]