Vikipedi:Vikipedi'deki asparagaslar listesi/Göbek düşmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Halk arasında yaygın olarak bilinen Göbek Düşmesi (göbek kaçması, göbek kayması) hastalığının patolojik nedeni doğuştan gelen anatomik varyasyondur. Bu anatomik varyasyonun şikayetlere neden olması için birçok tetikleyici faktör vardır. Ağır kaldırmak, korku, ani ve aşırı hareketler bu faktörler arasındadır. Tıp alanında bu hastalığın yakından incelenmesi, tarihte birçok geleneksel tedavi yöntemlerinin gelişmesine neden olmuştur. Bunların arasında en yaygın olarak uygulanan; bardak çekme veya vurma yöntemi, göbek masajı, hacamat ve göbeğe ip bağlamaktır. Bu yöntemlerin hemen hemen hepsi geçici rahatlama sağladığı gibi, karın içi organların ve bağırsakların çok ciddi şekilde zarar görmesine neden olmaktadır. Halk arasında Çoğu Göbek düşmesinin kesin ve kalıcı tedavi yöntemi ise cerrahi girişimdir. Göbek düşmesi durumundan rahatsız olan hastalar detaylı bir şekilde incelendiğinde ise genelde altta yatan bir patoloji tespit edilir, örneğin umbilikal herni, insizyonel herni, omfalit, rektus kası diyastazı, umbilikal fistül, umbilikal sinüs, umbilical uracus vb. Bu hastalar sıkıntılarını "göbek düşmesi" olarak dile getirdikleri için karşısında muhatap bulamaz ve mecburen geleneksel koca karı uygulamalarına yönelir.

  • Göbek ve çevresinde ağrı veya ağırlık hissi
  • hâlsizlik, yorgunluk ve takatsizlik hissi
  • yemeklerden sonra karında ve özellikle göbek kısmında şişkinlik, mide ekşimesi, bulantı
  • ara ara baş dönmesi, dikkatsizlik
  • belde ve sırtta ağrı
  • dik durmakta zorlanmak
  • göbeğin başka yerlerde atması durumu

Göbek düşmesi, insanlar arasında çok yaygın olmasına rağmen tıptaki birçok hastalık gibi nedeni bilinmemektedir. Cinsiyet ayrımı olmamasına rağmen; kadınlarda, erkeklere nazaran daha sık şikayetlere neden olmaktadır. Özellikle 16-65 yaş grubu arasında yaygın olduğu gözlenmektedir. Göbek düşmesinin patofizyolojisinde rol alan en önemli mekanizma ise anatomik varyasyonun olmasıdır. Yani göbek düşmesinin doğuştan gelen bir durum olduğu düşünülmektedir. Bu nedenden dolayıdır ki hastaların 1. ve 2. derece akrabalarında da göbek düşmesi tespit edilir. Bu anatomik varyasyonunun şikayetlere neden olması da belirli bazı tetikleyici faktörlere bağlıdır. Karın için basınca neden olan ağır kaldırmak, ani korku, gebelik, ani ve aşırı hareketler bu faktörlerden bazılarıdır.

Zararları ve Tehlikesi[kaynağı değiştir]

Göbek düşmesi zannedildiği kadar basit ve geçici bir hastalık değildir. Hastalık sinsi bir şekilde ilerlerken hastalar tüm yaşam tarzını tamamen bu hastalığın getirdiği şikayetlerden uzak durmak için değiştirirler. Yeme ve içme konusunda aşırı hassas davranırlar. Yemeklerden ve içeceklerden tat alamazlar. Aynı zamanda göbek düşmesi hastalığı zaman sürecinde diğer vücut fonksiyonlarını ciddi bir şekilde etkiler. Sindirim sistemi, sinir sistemi, dolaşım sistemi ve solunum sistemi şikayetleri yaşarlar. Bütün bu olumsuzluklar hastaların psikolojik durumunu derinden etkiler ve evde, işte, okulda ve sosyal hayatta ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırlar.

Tedavi yöntemi[kaynağı değiştir]

Tıp alanında Göbek Düşmesinin kalıcı ve kesin çözümü ancak cerrahi operasyonla mümkündür. Tıbbi tedavi hastalığa göre uygulanır. Detaylı karın muayenesi ile altta yatan sorumlu patoloji tespit edip kalıcı bir şekilde[1] ortadan kaldırıldıktan sonra hastalar ömür boyu şikayetlerinden kurtulur.

  1. ^ "Göbek Düşmesi (kayması) Hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?". Göbek Düşmesi. 5 Kasım 2020. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021.