Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Nobel Ödülü sahibi müslümanlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir. Madde İngilizce ile kıyaslanamaz şekilde geride. Urduca, Farsça bile listeden öteye gitmiş. Türkçedeki Kürtçe ile Azericedeki gibi kuru bir liste halinde kalmış. Diğer vikipedilerde var diye burada da olacak anlamına gelmiyor. Kişilerin müslüman olarak tanımlanmasının da kaynağı olması lazım. Geliştirilebilir geliştirilebilir denmekle kendi kendine gelişmiyor. Yukarıda da yazdığı üzere burada sayfaların silinmesi, ileride konunun daha nitelikli biçimde ele alınmasına olanak sağlar. Bu vaziyette internet okuruna ansiklopedik bir bilgi sunduğu yok. Gelişigüzel sıradan bir liste olarak zararı bile olabilir. Belki liste yerine düzgün bir madde ele alınabilir...Vikiçizer (mesaj) 17:03, 26 Haziran 2016 (UTC)

Nobel Ödülü sahibi müslümanlar listesi[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Alınan veya verilen Nobel Ödülü'nün din ile hiçbir alakası yok. İngilizce Vikipedi'de Hıristiyanlar, Müslümanlar, Museviler ve dini inancı olmayanlar diye dört ayrı liste var ve dört kez silinmeye aday gösterilmiş (sonuncusunda silinsin kararı var ama maddeler var). İlk cümleye ek olarak dinleri doğrulanamayanları ne yapmak lazım?--RapsarEfendim? 16:34, 10 Mayıs 2016 (UTC)

  • Silinsin Silinsin--RapsarEfendim? 16:34, 10 Mayıs 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin --cobija 05:56, 13 Mayıs 2016 (UTC
  • Kalsın Kalsın Vikipedi özgür ansiklopedi'dir her bilgi bulunması lazım. Mesela İslami terörizm sayfası neden var ?. Hiç Hristiyan, yahudi, budist vb. Dinlere böyle bir sayfa açilmamiş. Ama altını çizerek söylim Hiç bir din terör dini değildir. Bütün dinler eşitliği adaleti ve barışı emreder. Yani o sayfalar varsa bu da olmalı. Birileri islamı veya başka dini kendi çıkarı için kötüye kullanması o dinin terör dini olduğu anlamına gelmez. --Xwedêda Ozyilmaz mesaj
Aynı şey değil ki?--RapsarEfendim? 13:56, 13 Mayıs 2016 (UTC)
Yav ne alaka? --cobija 14:42, 13 Mayıs 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçede hemfikirim. Nobel Ödülleri ile sahiplerinin inançları ilgisiz ve ansiklopedik değil. Maurice Flesier message 15:05, 13 Mayıs 2016 (UTC).
    • Yorum Yorum Yaw nasıl alakası yok çok alakası var mesela neden Muhammed eleştirisi var ? Hiç diğer inançlarda liderlere böyle sadece eleştiri için bir sayfa yok neden? (Tabi ben osun demiyorum, ben değil Muhammed'i bütün peygambere iman etmiş ve severim). Yani İslam için pozitif güzel bir sayfa olsa Eh neden Hristiyanlık, Yahudilik vb. Dinler için böyle bir sayfa açilmamiş o nedenle SAS'a taşırlar. Ama İslamiyeti kötüye göstermek için açılmış sayfalara çok sayıda sayfa içn böyle demezsiniz . tarafsız değilsiniz.siz
Bir de Muhammed'in evlilikleri diye sayfa var çok komik yani sırf bir insanın yaptığı evlilikler için sayfa mı açılır ?😊.. Kısaca: Nobel ödüllü Hristiyan veya Yahudi yada Ateist listesini de olsun. Bence Vikipedide her türlü sayfa olsun, eger olmazsa o Muhammed eleştiri vb. Sayfalar da SAS'a taşınsın. {{Xwedêda Ozyilmaz (mesaj) 06:58, 14 Mayıs 2016 (UTC)|Xwedêda Ozyilmaz}}
    • Yorum Yorum Mesela budistler Rohingyalar ve Burma'da İnsanları diri diri ateşe veriyor ve bazen işkence ile öldürüyorlar kimse neden Budist terörizmi demiyor ?. (Tabi ben demiyorum illa oyle bir sayfa olsun sonçta Kesinlikle budizimde öyle bir vahşet emredilmemiş.) Ama bazıları İslam adı altında teror estiriyor ve bu islami terorizm diye biliniyor.😦. İslami terorizm sayfası vikipedide varsa ve SASa taşınmiyorsa bu sayfanın SASA taşınması ve silinmesi tarafsılıga aykırıdır ve haksızlık tır {{Xwedêda Ozyilmaz (mesaj) 06:58, 14 Mayıs 2016 (UTC)|Xwedêda Ozyilmaz}}
  • Geçersiz oy GeçersizKalsın Kalsın--Niveles (mesaj) 23:40, 19 Mayıs 2016 (UTC)(VP:OY gereği kullanıcı oylama açılma/başlangıç tarihi itibarıyla Vikipedi'de en az 2 aydır (60 gün) üye ve en az 150 değişiklik yapmış olmadığı için oy geçersiz. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 19:43, 6 Haziran 2016 (UTC))
Salt ya bu ya da diğeri şeklinde değil de neden kalması gerektiğini yazarsanız belki daha iyi olur. Böylece sayfanın neden kalması gerektiğini açıklamış ve herkesle bunu tartışarak kalmasına yol göstermiş olursunuz. Sonuçta kimse sayılarla üstünlük sağlamıyor burada. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 16:46, 24 Mayıs 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Ödül alan kimseleri inançlarına göre ayırmanın ne bir mantığı ne de ansiklopedik bir tarafı var. Vitruvian (mesaj) 00:12, 20 Mayıs 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin ya da düzenlensin. Nobel Ödülü'nün neye verilip verilmediği ve yukarıdakilerin çoğu ayrı bir tartışmanın konusu olmakla birlikte, maddenin konusu ansiklopedik olarak bağlama sahip. Bunun dışında içeriği ise çok yetersiz. Şu hâli ile kaynaksız ve özgün çalışma. İngilizce Vikipedi'deki aynı maddede ise bu sorun büyük ölçüde giderilmiş. Madde objektif bir ilerleme kaydederse görüşüm de ona göre değişir.--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 02:15, 23 Mayıs 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Yalnızca bilinsin diye; İngilizce Vikipedi'de dinsiz Nobel Ödülü sahipleri maddesi daha önceden ateist Nobel Ödülü sahipleri ismini taşırken SAS'a taşınmış, SAS görüşlerinin çoğu da maddenin isminin ateist olup buna rağmen tüm dinsizleri kapsaması üzerine. Silinsin ile kapanmasına rağmen maddedeki bu sorunu giderip, ismini de değiştirmeyi seçmişler bir şekilde. Diğer teist maddelerde ise ya kalsın denmiş ya da görüş birliğine varılamamış, maddeye göre değişiyor. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 02:15, 23 Mayıs 2016 (UTC)
  • Hızlı silinsin İnançları neye göre ve nasıl ispatlanacak? Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu bir ülkede yaşaması veya doğum yerinin müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu bir ülke olması onun inancının da o olduğu anlamına gelmez. Pragdon (mesaj) 11:16, 24 Mayıs 2016 (UTC)
Kesinlikle, bu önemli. Örneğin İngilizce Vikipedi'de bu kaynaklandırmaya dikkat edilmiş. 1978'de Nobel alan Enver Sedat için "Müslüman bir devletin müslüman cumhurbaşkanıyım." sözü referans gösterilmiş, Orhan Pamuk için ise Tanrı'ya kişisel/doğrudan bir bağlantıya inanmadığını ancak tarihsel ve kültürel bağlantılarla müslüman olduğunu söylediği ifadeler kaynak gösterilmiş. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 16:40, 24 Mayıs 2016 (UTC)
Müslüman bilim adamları listesi maddesinde de aynı sorunlar var. Ek olarak, Herhangi bir kaynakta müslüman olduğuna değinilmiş/müslüman olduğu listelenmiş ise de bu o bilim insanını müslüman yapmaz. Birinci kaynaklardan, kesin olarak bilginin teyidi gerekli. Kişinin ifadelerine bakılmalı. Örneğin, İngilizce Vikipedi'de büyük çoğunlukta buna dikkat edilmişse de Malala Yusufzay'da buna dikkat edilmemiş. Bir kişinin yasalarda dini x olan bir ülkede ya da x dine inanların çoğunlukta olduğu bir ülkede doğması o kişiyi x dinden yapmaz. Hatta devlet kayıtlarında x dinden olması ya da x cemaatine üye olması bile (Cemaatten kasıt, örneğin Almanya'da insanlar kiliseye kayıt olur ya da olmaz ve kayıt olanlar kiliseye vergi verir.) bunu sağlamaz Bir kişinin bu tip listelerde yer almaması o kişiyi zaten x dinden değil de yapmaz. Tekrar ifade ediyorum, birinci kaynaklar, kişiye atıfta bulunarak kesin bir şekilde bu bilginin yer aldığı kaynaklar bu maddede sağlanırsa bu madde kalabilir. Şu hâli ile kalamaz. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 17:04, 24 Mayıs 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin gerekçeye ve silinsin diyen kullanıcılara katılıyorum. --kibele 12:40, 24 Mayıs 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın 5 dilde maddesi var, boş vaktimde kaynakları da eklerim!--Kingbjelica (mesaj) 19:50, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Salt ya bu ya da diğeri şeklinde değil de neden kalması gerektiğini yazarsanız belki daha iyi olur. Böylece sayfanın neden kalması gerektiğini açıklamış ve herkesle bunu tartışarak kalmasına yol göstermiş olursunuz. Sonuçta kimse sayılarla üstünlük sağlamıyor burada.--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 20:25, 27 Mayıs 2016 (UTC)

5 dilde maddesi var daha ne bekliyosun?--Kingbjelica (mesaj) 20:29, 27 Mayıs 2016 (UTC)

Yukarıdaki tüm yorumlarını okursanız neden silinmesi gerektiğini düşündüğümü anlarsınız. Sonradan eklenen kaynaklar olmuş ama Nobel sitesinden, ödül aldıklarına dair kaynaklar. Müslüman olduklarına dair kaynaklar yok. Şu hâli ile kişisel araştırma niteliğinde. Lütfen yukarıdaki daha önce yazdıklarımı okuyunuz, ayrıntılı açıklamalarım orada.

Not: Sonradan gelenler için, soruyu sorduğumda yalnızca kalsın yazıyordu, açıklama yoktu.

--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 22:54, 27 Mayıs 2016 (UTC)

Bir de lütfen şablonları gerekli değişiklikleri yapmadan çıkarmayalım. Şablonlar maddenin gelişmesine yardımcı olmak için var, değersizleştirmek için değil. Madde beklenen şartları sağlarsa zaten kalır, burada kimse sırf keyfine madde silmiyor.--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 23:15, 27 Mayıs 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın 8 Mayıs 2016 tarihinde madde oluşturulmaya başlanmış, 10 Mayıs 2016 tarihinde ise, SAS olarak buraya taşınmış. Yani 'hızlı silinsin' özellikte bir madde pozisyonunda hızlı işleme maruz kalmış bir madde. Madem hızlı silinmeyi gerektirir nitelikte, kd olmayan bir madde olarak düşünülmüş, peki neden 'sil' şablonu eklemek yerine buraya taşınmış ? Cevap veriyorum; (gerçi yukarıda da açıklanmış ya) beş dilde diğer vikilerde de madde mevcut. Diğer dillerde de olmasaydı o zaman ne olmalıydı? Elbetteki kalmalıydı. Kaynaklandırılmış, geliş(tiril)meye uygun bir madde. Açıklamamın yanı sıra, kalması yönündeki görüşlere de katılarak..--Eğitmenmsj 22:23, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Müslüman olduklarına dair hangi birinci kaynakların eklendiğini gösterir misiniz? Daha önce de söyledim, birinci kaynaklar olmadan bu madde bu hâli ile kalmamalı. Birinci elden, kişilerin beyanları eklenirse zaten kalması taraftarıyım.--Evolutionoftheuniverse (mesaj) 22:54, 27 Mayıs 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Kalması yönünde belirtilen hangi görüşe katılınıyor? Xwedêda Ozyilmaz mıdır mesela o görüş? Okunmuştur umarım şahsın ne yazdığı. Vitruvian (mesaj) 22:30, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Bu yorum (hemen üstteki )benim yazdıklarıma istinaden ise şayet, cevap veriyorum: Düşüncem ve o doğrultuda yazdıklarım şahsıma aittir. Ayan, beyan ortadadır. Sana söyleyeceğim, öncelikle işine bakmandır. Bu şekilde insanları sorguya çekme tutumundan da vazgeçmendir. Senin gibi aynı tutumu sergileyen bir-iki kullanıcı daha var aramızda ne yazık ki. Bu şekilde yaptığınız/davranışınız, apaçık kullanıcıları 'taciz etmektir'. Sanırım anlamışsındır. Önerim: İçerik üzerine ne biliyorsan, kime katılıyor ya da katılmıyorsan onları yaz ve ortalıkta insanların kafasını karıştırır bir unsur olma.. Eğer yukarıda yazdığın benim yazdıklarımla ilgili değil ise, şimdi yazdıklarımı hiç dikkate alma. Sanırım anlatabildim.--Eğitmenmsj 22:45, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Sana soru sordum, lafı dolandırmadan yanıtını ver. Hangi yorum? Nerede? Vitruvian (mesaj) 22:51, 27 Mayıs 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın-- Bu gibi konularda kullanıcıları itidalli davranmaya, oy sorgulamamaya, manipülasyon yapmamaya davet ediyorum. Madde hakkında ise KD olduğunu düşünüyorum. Jumpeax (mesaj) 23:14, 27 Mayıs 2016 (UTC)
  • Biri Müslüman mı dedi?..--RapsarEfendim? 00:46, 28 Mayıs 2016 (UTC)
“Müslüman” denmesi sizi rahatsız mı etti? Jumpeax (mesaj) 11:49, 28 Mayıs 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın gerekli olan bir madde --İnternionileti 11:51, 28 Mayıs 2016 (UTC)
  • Geçersiz oy Geçersiz Hızlı kalsın interwikileri ve ödül sahiplerinin dini inançları... - Burak 20:07, 1 Haziran 2016 (UTC)(VP:KUKLA gereği oy geçersiz.--B.S.R.F. 💬 14:58, 11 Haziran 2016 (UTC))
Soru Ödül sahiplerinin dinlerine dair kaynaklar hâlâ eksik. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 20:37, 1 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Kategori olarak açılabilir. Bu sayfanın varlığı doğru değil. Tek tek şucu bucu diye sayfa açacak isek işimiz yaş.--195.142.92.9 20:55, 1 Haziran 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçeye katılıyorum. Yapılan ayrımı ansiklopedik bulmadım. Kişilerin dinî inançlarına ilişkin kaynak da yok.--B.S.R.F. 💬 14:58, 11 Haziran 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Abdus Salam desem mesela. Nobel Ödülünü kazanan ilk Müslüman desem. Görebiliyor muyuz? Kimbilir, belki de bilerek konulmamıştır. Yada ilk olmasına rağmen, altlarda. Çünkü, o Ahmedî Cemaatine yada bizce bilinen haliyle Kadıyaniliğe mensup. Fakat o topluluk ve doğal olarak da Abdus Selam, genellikle kendisini Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak tanımlayanlar tarafından Müslüman olarak kabul edilmez. Yani, diyeceğim o ki; hem böyle bir ayrım yapmak ansiklopedik değildir ve hemde var olan içerikler de tartışmaya açık olacaktır.--MerhabaNe yapabilirim? 16:59, 12 Haziran 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçeye katılıyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 12:38, 22 Haziran 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin --Eldarion 06:39, 25 Haziran 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.