Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Ön Türkler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir. --Superyetkinileti 20:47, 11 Temmuz 2014 (UTC)

Ön Türkler[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Bu madde uzun zamandır aklımı kurcalıyordu aslında, sonunda silinmesinin doğru bir karar olacağı düşüncesine vardım. Nedeni, aslında böyle "ön türkler" gibi kalıpsal bir kavramın var olmayışı. "Ön türk" kavramı tarihte bu şekilde bireysel incelenmediği gibi somut bir tanımı da yoktur. Madde içeriğinde yer alan bilgiler ise zaten çoğu yanlış ya da eksik. Başta düzeltmeyi düşündüm ama gene yanlış bir tanımlama olacaktı. O yüzden silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Kimsenin bunun "taraflı" bir hareket olduğunu düşünmesini de istemiyorum. Madde bilimsellikten tamamen uzak ve sadece bilgi kirliliğine neden oluyor.--Yagmurlukorfez (mesaj) 16:44, 23 Mayıs 2014 (UTC)

  • Silinsin Silinsin En uygunu bu. Yagmurlukorfez (mesaj) 16:47, 23 Mayıs 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kaynakları olan, önemli bir madde. Okunma istatistikleri de böyle söylüyor. Proto- Türkler teriminin Türkçesi olarak düşünebiliriz. --Kafkasmurat- 22:58, 23 Mayıs 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Beni de endişelendiren o zaten. Bu şekilde ele alınmayan, alınamayacak bir konuyu sanki alınıyormuş gibi göstererek bilgi kirliliği oluşturuluyor. Kaynakçada gösterilen kaynakların yarısı içerikte yer almadığı gibi geri kalanı da bayağı uydurulmuş. Kaynak olarak gösterilen çalışmaların amacı da "Ön Türk"ler değil, eski Türk tarihi. (örn:J.P.Roux)Yagmurlukorfez (mesaj) 23:09, 23 Mayıs 2014 (UTC)
Bir Türkolog olarak terimin kullanıldığını söyleyebilirim. Türklerin Türk adını edinmeden önceki dönemine ne demelidir? Bunlara ait maddenin adı ne olmalıdır? Türkçede ön Türkler- yurtdışında da proto- Turks kullanılmaktadır. 1,2,3,4 --Kafkasmurat- 13:25, 24 Mayıs 2014 (UTC)
"Ön Türk" diye bir kavramın var olduğunu en az sizin kadar ben de biliyorum kafkasmurat. Ben "Ön Türk diye bir şey yoktur" demedim zaten. Sadece "Ön Türkler" bu şekilde ayrı bir başlık altında ele alınmaz/alınamaz dedim. Madde bu hali ile tamamen yanıltıcı ve bilgi kirliliğine neden oluyor. İlgili konu Türk Halkları başlığında incelenebilir ancak. Yagmurlukorfez (mesaj) 13:55, 24 Mayıs 2014 (UTC)
Türk Halkları maddesinin bu içeriği kapsadığını sanmıyorum. Ayrı bir başlık olması geliştirilebilmesi için de bir imkan oluşturur. Nitekim ayrı başlık olarak inceleyen bilim insanları var. --Kafkasmurat- 07:03, 25 Mayıs 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddenin girişinde "Göktürklerden önceki tarih devirlerinde var olmuş ve sonradan Türkler tarafından benimsenen bazı sosyal özelliklere sahip olan, Türk dil ailesine mensup diller konuştukları ve anaerkil oldukları; ancak daha sonra çevre toplumların etkisiyle ataerkil oldukları tahmin edilen topluluklardır" diye bir tanımlama yapılmış. Göktürklerden önce de Türk toplulukları var, değil mi? En basitinden Hunlar var, devlet hâlinde yaşamayan Türkler var. Yanlış mu tanımlıyorum?--RapsarEfendim? 06:56, 24 Mayıs 2014 (UTC)
Cevap CevapTanımlamada da hata var aslında. Hunlar gibi Göktürk öncesi Türk toplulukları bu şekilde "Ön Türk" olarak ele alınmaz. Ön Türkler tarih devirlerinde değil, tarih öncesi devirlere uzanıyor ama dediğim gibi, somut bir şey söyleyemeyiz. Bu maddede yer alan bilgiler "Ön Türk" kavramını çok yanlış ve eksik ele alıyor. İçeriğin yarısından çoğunun kavramla alakası bile yok. Türklerin en eski kökenlerine dair bilgiler verilecekse "Türk Halkları" maddesinde, alt madde olarak yer almalı en fazla(tabii doğru bilgilerle). Bu şekilde bu konuyu açamayız.Yagmurlukorfez (mesaj) 10:15, 24 Mayıs 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Önce silme gerekçesinde "Nedeni, aslında böyle 'ön türkler' gibi kalıpsal bir kavramın var olmayışı. "Ön türk" kavramı tarihte bu şekilde bireysel incelenmediği gibi somut bir tanımı da yoktur." denirken, daha sonradan ""Ön Türk" diye bir kavramın var olduğunu en az sizin kadar ben de biliyorum kafkasmurat. Ben 'Ön Türk diye bir şey yoktur' demedim zaten. Sadece 'Ön Türkler' bu şekilde ayrı bir başlık altında ele alınmaz/alınamaz dedim." denmiş ve Türk halkları maddesinde ele alınabileceği belirtilmiş. Ancak bolca bulunan taraflı ve kaynaksız içerikler temizlense dahi, Türk halkları maddesinden ayrı bir madde olacak kadar büyük. O maddeye aktarmak/silmek/birleştirmek için bir gerekçe göremiyorum.--RapsarEfendim? 08:39, 25 Mayıs 2014 (UTC)
Dediğimi anlamamışsınız, 2. kez anlatmaya da çalışmayacağım. Kısaca şunu tekrar belirteyim: Maddenin adını taşıdığı kavramla hiçbir alakası yok, bu kavram da böyle bireysel olarak ele alınmaz. Kolay gelsin.Yagmurlukorfez (mesaj) 09:53, 25 Mayıs 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalsın oylarındaki yorumlara katılarak.--i.e.msj 00:27, 31 Mayıs 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın "Ön Türk" diye bir kavram var ise Türkçe vikipedide bulunmalı.Yzkoc (mesaj) 08:42, 8 Temmuz 2014 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.