Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Hemşinliler/Arşiv1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

Mızrakmsj 12:14, 13 Aralık 2008 (UTC)

Hemşinliler[kaynağı değiştir]

Özenle yazılmış, kapsamlı, etkileyici ve bilimsel bir kaynakçası var. Ayrıca ideolojik taraflılık sonucu bozulma eğiliminde olması, bu değerli maddeyi KM kapsamına alarak dikkatleri üzerine çekmemin doğru olacağını düşündürdü. Böylece belli bir olgunluğa ulaşmış olan bu maddenin kalıcılığına da katkıda bulunmak istiyorum. Saygılar, Filanca 21:52, 19 Kasım 2008 (UTC)

  • Şartlı destek Kısa biraz ama sonuçta konusunun tüm ana başlıklarını ele alıyor ve genel olarak, etnik grup gibi tartışmalı bir konusu olmasına rağmen, güzel işin içinden çıkmışa benziyor. Kısalık KM kriteri olmadığına göre KM olabilir gibi geliyor bana. Bununla birlikte iki eksiği var:
    1. Etimoloji kısmında bir atıf var fakat kaynağı yok; kaynaklandırılması şart.
    2. Alt kısımlarda çeşitli kırmızı bağlantılar var. Maddenin içeriği kısa olduğu için bu iç bağlantılar maddenin iyi anlaşılması adına çok önemli. Bu sebeple bunların en azından yarısının mavi olması iyi olacaktır.
  • Maddenin konusu güzel ve ilginç; var olan başlıklar geliştirilebilirse seçkin adayı bile olabilir belki... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 22:16, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • Üç tane yayla ismiyle Rusya'daki üç şehir kırmızı. Bunların kırmızı olmasının maddenin anlaşılırlığıyla ne ilgisi var, onu da ben anlamadım. Filanca 22:57, 19 Kasım 2008 (UTC)

* Şartlı destek Maddenin konusu çok ilginç. Maddenin daha da fazla geliştirilebileceğine inanıyorum. Эялвачмеcаж 14:51, 20 Kasım 2008 (UTC)

  • Karşı Karşı Yeterince kapsamlı olduğunu hiç sanmıyorum. Runningfridgesrule 17:26, 20 Kasım 2008 (UTC)
  • Vikipedi:Kaliteli madde nedir? sayfasında kapsamlılıkla ilgili şu açıklama var: "Geniş ve yüzeysel bir anlatıma sahiptir ancak konunun tüm yönlerini gösterir niteliktedir (Bu koşul seçkin maddelerde istenen “kapsamlılık” koşulundan biraz daha farklıdır ve daha kısa maddelere, geniş konuların sade bir tanıtımının yapılabilmesine olanak sağlar." Mealen, bir maddenin kısa olmasıyla "geniş içerikli" olması konuları birbirinden ayrılmış, kısa bir maddenin de geniş içerikli olabileceği, bunun KM olmaya engel olmadığı anlatılmış. Peki bu maddede içerik geniş mi bakalım. Bir etnik grup hakkındaki Hemşinliler maddesinde şu başlıklar yer alıyor: Coğrafi dağılım, tarih, grup kimliği, etimoloji, kültür, dil, din, müzik, hayat tarzı. Bu da yeterince geniş içerikli değilse, hangi konular eksik söyler misiniz lütfen? (Noumenon'un yukarıdaki görüşüne de dikkati çekerim: Kısa biraz ama sonuçta konusunun tüm ana başlıklarını ele alıyor. Bu görüşe aynen katılıyorum.) Filanca 00:36, 22 Kasım 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu doğru, ama anlamanız gereken bir şey var: madde bütün başlıkları kapsayabilir, ama sonunda madde KM olmak için yeterince ayrıntılı değıl. Bu bir C-sınıf madde bile değil. Runningfridgesrule 18:36, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu maddeyi KM yapmak, şimdiki KM'leri SM yapmayı gerektirir. --Maniaqq msj 19:33, 20 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı KarşıÇok kısa--Kuz 22:07, 20 Kasım 2008 (UTC)
  • Vikipedi:Kaliteli madde nedir? sayfasında kaliteli maddelerin uzun olması gerektiği yazyor, asgari uzunlukları belirtilmiyor. Bilakis, şu ifade var: "kaliteli madde kriterleri, öncelikli olarak kısa maddeler için ortaya konmuştur". Yine aynı sayfada şu belirtilmiş:"İyi bir madde, konunun önemli yönlerini düzgün bir biçimde içerdiği sürece, herhangi bir uzunlukta olabilir ." Dolayısıyla, karşı oy verme nedeniniz olan kısalık, KM olmaya engel olmak bir yana, KM'ler için öngörülen bir durum. (Noumenon'un yukarıdaki görüşüne de dikkati çekerim: "Kısalık KM kriteri olmadığına göre KM olabilir")Filanca 00:36, 22 Kasım 2008 (UTC)
  • Şartlı destek Yukarıdaki sorunlar sanırım birincil şartlar değil düzeltilmesi gereken. Ancak yine de biraz uzatılıp kırmızı bağlantılar yazılırsa destek vereceğime emin olabilirsiniz. (Ayrıca Sn. Filanca; gördüğüm kadarıyla fazla tepkilisiniz. Nerde adınızı görsem orada çoğunlukla hep durumu eleştiriyorsunuz. Bu benim ilk üyeliğimde takındığım bir tutumdu. Ancak siz koskoca hizmetlisiniz. Sakın yanlış anlamayın sadece bir hatırlatmaydı. İyi çalışmalar.) --♪♫Berkay0652|ileti 09:29, 22 Kasım 2008 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Tekrar incelemeye çalıştım ancak biraz daha uzatılsaydı destek verecektim. Tek kusuru bir millet için fazla kısa bir madde olması. --♪♫Berkay0652|ileti 13:04, 7 Aralık 2008 (UTC)
  • Şartlı destek İlginç bir konu, başlıklar biraz daha geliştirilebilirse seve seve desteklerim. --Kemal K.ileti 14:21, 23 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı Karşı Madde yeterince kapsamlı değil. --Kemal K.ileti 13:12, 7 Aralık 2008 (UTC)

Yorum[kaynağı değiştir]

Maddeye verilen son üç karşı oyun gerekçesinin, hatta şartlı destek oylarından birindenki çekincenin maddenin boyutuyla ilgili olduğunu görüyorum. Burada karar vermemizdeki kıstasımız ancak Vikipedi:Kaliteli madde nedir? olabilir ve orada boyutun bir KM kıstası olmadığı açıkça belirtiliyor. Hâl böyle iken, maddenin KM olmasına bu gerekçe ile verilen karşı oyların (ve tabi gerekçesiz oyların) sayılmaması gerekir görüşündeyim. Saygılar, Filanca 00:43, 22 Kasım 2008 (UTC)

Bir milletten bahsediliyor, bu kadar yazı bir millet için kısa değil mi yani? Dolorian veya Imindain sayfalarındaki kırmızılar giderilip, maddeye bir iki kaynak daha eklense onlar da mı KM olacak? --Kuz 05:52, 22 Kasım 2008 (UTC)

"Konu büyük madde küçük" savı bazı konularda geçerli bir sav, mesela bir maddenin seçkin madde olup olmadığını tartışırken. Seçkin maddelerde sözünü ettiğiniz kapsamlılık, önemli bir kıstas, aslında seçkin madde ile kaliteli madde arasındaki temel fark da uzunluk. Ama Vikipedi:Kaliteli madde nedir?'de açıkça uzunluğun bir kıstas olmadığı belirtilmiş, sadece "geniş ve yüzeysel bir şekilde konunun tüm yönlerine değinilmeli" denmiş. Hemşinliler maddesi bu tanıma uyuyor. Tabii taslak düzeyindeki bir madde de kaliteli olamaz, zaten Hemşinliler öyle bir madde değil. Sözünü ettiğiniz maddelere gelince, gayet iyi yazılmış ve tarafsız görünüyorlar. Öte yandan, kaynaklarla yeterince ve usulünce desteklenmiş değiller. Sanatla ilgili oldukları için içlerinde oldukça öznel sayılabilecek pek çok yorum var, bunların iyi kaynaklarla desteklenmesi gerekir. Tabi o zaman kaynakların güvenilirlik ve çeşitliliği de önem kazanacak. Imindain maddesinin ayrıca kısa da diyebiliriz, çünkü grubun tarihçesi önemli, maddede yer almalı. Bu iki maddenin görsel ögelerle desteklenmeleri de gerekir. Saygılar, Filanca 07:37, 22 Kasım 2008 (UTC)

  • Karşı Karşı Bazı bölümlerde kaynak ataması yapılmadığı için hangi bilginin nerden alındığı belli değil. Ayrıca bir etnik ya da kültürel grubu tanımlamaya yetecek kadar bilgi olmadığını düşünüyorum. En azından beni tatmin edecek kadar bilgi bulamadığımı söylemek durumundayım. Yazanların eline sağlık diyorum ve biraz daha geliştirilmesini, tatmin olmayan bir Vikipedist olarak, arzuluyorum. --Manco Capac 08:03, 24 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı Karşı - Kaynak açısından fazlasıyla Özhan Öztürk ağırlıklı. Bilginin miktarı yeterli değil. Birde kaynakça'da yer alan eserlerin tamamına başvuruldu mu? Takabeg ileti 04:57, 29 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Maddenin içeriği az ama, yine de maddenin düzenli olduğunu düşünüyorum. --Kerem 233ileti 12:53, 7 Aralık 2008 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.