Dolorian

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dolorian
Başladığı yerFinlandiyaOulu, Finlandiya
TarzlarDoom metal, Dark ambient
Etkin yıllar1997-
İlişkili hareketlerI.corax
Halo Manash
Black Swan
Aeoga
Arktau Eos
Aural Holograms
Ghost Machinery
Resmî sitewww.helixes.org/dolorian
ÜyelerAnti Ittna Haapapuro
Ari Kukkohovi
Jussi Ontero
Eski üyelerHeidi Riihinen

Dolorian Fin doom metal/dark ambient grubu. 1997 yılının yazında Anti Ittna Haapapuro ve Ari Kukkohovi tarafından kuruldu.

Grubun tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup Heidi Riihinen’in klavyede görev aldığı ilk demosunu 1997 güzünde Tico-Tico Stüdyoları’nda kaydetti. Demonun hemen ardından Wounded Love Records grup ile bir sözleşme yaptı. Klavyeye Jussi Ontero'nun geçmesinin ardından 1998 Nisanında yine Tico-Tico Stüdyoları’nda ilk stüdyo albümlerini kaydettiler. Grup üyeleri albümün adını When All The Laughter Has Decayed (İngillizce; bütün kahkahalar çürüdüğünde) olarak tasarlamasına rağmen, Wounded Love Records albümü When All the Laughter Has Gone (bütün kahkahalar uzaklaştığında) adıyla 1999 yılında CD olarak piyasaya sürüldü. Bu ilk albümleri genel şekliyle doom metal türünde olmakla beraber black metal ve dark ambient öğeleri de taşıyordu. Albümde bazı şarkılardaki anlaşılmayan fısıltılarda ne denildiği “fazla kişisel” olduğu neden gösterilerek albüm içeriğinde veya başka bir yerde açıklanmadı.[1]

İkinci stüdyo albümleri yine Tico Tico stüdyoları’nda 2000 Haziranında kaydedildi ve Dolorian adı ile 2001 yılında piyasaya sürüldü. Bu albümde black metal öğelerinin tamamen ortadan kalktığı, ambient müziğin ise daha öne çıktığı görülür.

Grup 2002 yılında İsveçli suicidal black metal grubu Shining ile iki şarkılık bir tekli kaydetti. Teklinin piyasaya sürümü konusunda sorunlar çıktığından ancak 2004 yılında Unpleasant Wax etiketiyle piyasaya sürülebildi.

2005 yılının Eylül ve Kasım aylarında kaydedilen son albümleri Voidwards, 2006’nın Ocak ayında mikslendikten sonra 30 Nisan 2006’da Wounded Love Records etiketiyle piyasaya sürüldü. Bu son albümleri Dolorian albümüne benzemekle beraber ara sıra kullanılan scream vokaller ile daha sert bir tınıya sahiptir.

Grup üyeleri 2007 yılının yazında analog teknoloji üzerine kurulu kendi stüdyoları Katajan Kaiku’yu kurdular.

Müzikal özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk albümleri tipik bir blackened doom metal albümüyken son iki albümlerinde black metal etkisinden uzaklaşılmıştır. Dolorian karanlık bir hava yaratmak üzerine yoğunlaşır ve dark ambient öğelerine sıklıkla başvurur. Şarkılarının genel şekli, dark ambient zemin üzerine kurulu gitar ve davullardır.

Haapapuro’nun vokalleri melodik değildir. Şarkıların büyük kısmında fısıltı olarak nitelendirilebilecek vokaller ve elektro gitar ile davul tınılarının sertleştiği yerlerde scream vokal kullanır.

Ek bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anti Ittna Haapapuro ilham kaynağı olarak metafiziksel dünyaları gösterir.[2]
  • Grubun şu anda herhangi bir kayıt firmasıyla sözleşmesi yok.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anti Ittna Haapapuro – vokal, elektro gitar (1997-)
  • Ari Kukkohovi – bas gitar, davul, elektro gitar (1997-)
  • Jussi Ontero – klavye (1998-)

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Metal-archives.com - Dolorian sayfası". 23 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2008. 
  2. ^ "Helixes.com - Dolorian". 15 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]