Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Arşiv/Şubat 2012

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

Adaylık geri çekilmiştir.--Khutuckmsj 17:16, 29 Ocak 2012 (UTC)

Osman Alkaş[kaynağı değiştir]

Maddenin kısalığı yanıltmasın, Osman Alkaş en önemli Kıbrıslı Türk oyunculardan biridir. Adının geçtiği pek çok kaynak da var; ama maalesef çoğu aynı bilgileri tekrar ediyor. Oynadığı tiyatro oyunlarının da bir listesini koyamadım, zira Lefkoşa Belediye Tiyatrosu her yıl iki-üç oyun çıkarır, Alkaş da bu oyunlarda yer alır, bu liste de tiyatronun sitesinde verilmeyince tamamını elde etmenin bir yolu kalmıyor maalesef ki. Bu madde iki günlük (dün ve bugün kaynak arama, sonra yazma) bir çalışmanın ürünüdür ve internetten ve elimdeki basılı kaynaklardan daha fazla bilgi edinemeyeceğim kanaatine vardığımdan kaliteli madde adayı gösteriyorum. --seksen 21:59, 5 Ocak 2012 (UTC)

  • Karşı Karşı Dar kapsamlı bir konudan iyi denilebilecek bir madde çıkarmışsın. Eline sağlık. Ancak KM statüsünü almasına karşıyım. Giriş kısmı yetersiz. Filmografisi ve/veya oynadığı tiyatro oyunlarının bir listesi yok. İnternette bilgi yok demişsin; ancak internette bilgi olmaması eklenemeyeceği anlamına gelmez. Ücra bir köy hakkında da internette pek fazla bilgi bulunamaz, belki de beş cümleyi ve nüfus sayımı gibi bazı istatistiki verilerin ötesine gidemez madde. Netteki bilginin az olması o maddenin doyurucu, KM statüsünü elde edebilmesi anlamına gelmez benim nazarımda.--RapsarEfendim? 14:22, 6 Ocak 2012 (UTC)
Evet, elde Kıbrıs'ta tiyatroculuktan bahseden basılı bir eser olsaydı belki listelenebilirdi; ama KKTC'de tiyatroculuk henüz o kadar da gelişmemiş olduğundan hakkındaki eserler çok az sayıda (bir tek şunu bulabildim), ki şahsen bunların da bir oyuncunun oynadığı tiyatro oyunlarını durup listeleyeceklerini sanmam. Ancak şu anki durumda, geçmişte, 1976'ya kadar olan gazetelerde araştırma yapmak, (tiyatronun kayıtları özgün araştırma kabul edilir, çünkü yayınlanmamışlar, ki bunlara ulaşma gibi bir durumum yok, sadece varsayım) bunlardan tiyatro oyunlarını bulmak, bu oyunlardan Alkaş'ın oynadıklarını tespit etmek gerekir ki bu durumda bile listenin tamamlılığı garanti olmaz. Hakkındaki araştırma pek de fazla olmayan bir alandan bahsediyoruz, çoğu kaynak bu tiyatrocular için detaylı bilgi vermiyor, bilinenin ötesine geçmiyor. Arada bir işte böyle röportajlar falan oluyor iyi ki. Şu maddede yaptığım kulüp başkanı listesi çıkarma çalışmasına benziyor bu, bir liste yayınlanmamışsa bir noktaya kadar listelenebilir, ardına gidilmesi pek zor olur. Girişe de daha ne eklenebilir diye düşünüyorum, biraz üzerinde çalışacağım. --seksen 14:47, 6 Ocak 2012 (UTC)
Ülkedeki tiyatroları yöneten, organize eden bir kurum vardır muhakkak. Onların elinde kesinlikle bilgiler vardır. Genel anlamda herhangi bir konuda internetten erişilemeyen bilgilerin, erişilebilenlere göre kat be kat çok olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 15:24, 6 Ocak 2012 (UTC)
KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı var; ama onun altında bir tek Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları var. Alkaş 1976-80 yılları arasında bu tiyatroda çalışmış, evet. Bu bakanlığın da mutlaka yayınlanmış istatistikleri vardır, o da doğru. Ama bu dönemde bunların, oyuncuların isimleri gibi mesela, detaylı kaydı tutulmuş mudur, yoksa sadece rakamsal olarak mı geçiyor, bilmiyorum, çünkü bu dönemde tutulan kayıtların durumun daha önce gözlerimle gördüm, daktiloyla yazılmışlar, grafikler ve tablolar elle çizilmiş ve tek kopyalar. Bu şahsın son 30 yılını geçirdiği Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun ise kayıtları olsa bile, bunlar sanırım yayınlanmış değildir. Alkaş "profesyonel ama özünde amatör olarak çalıştık" demiş tiyatro hakkında, bu konuda oyunda oynayan oyuncu adlarının bulunduğu detaylı kayıtlar yayınlayacaklarını sanmam. Liste ellerinde mutlaka vardır; ama bunu elde edemem maalesef, etsem bile zaten özgün araştırma olur yayınlanmadığı için. Her neyse, dediğim gibi, bu listeyi koymam maalesef söz konusu değil. --seksen 19:27, 6 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Rapsar'a katılıyorum. Bence bu madde kaliteli madde olmak için yetersiz içeriğe sahip. Yoksa "Bafra" Maddesi de olurdu.Bu imzasız yazı KarCet (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yorum Yorum - Maddeyi daha okumadım. Ama gözüme takılan bir şey oldu. Resim eklenebilir mi? Bu arada Bafra ile ne alaka onu da anlamış değilim. İyi günler... Emperyan-ileti 12:30, 7 Ocak 2012 (UTC)
Olsa eklenmez mi :) VP:KMN: "Görsel öğelerin kullanılmaması bir maddenin “Kaliteli Madde” olma hakkını yitirmesine sebep olmaz." --seksen 13:10, 7 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Bafra maddesini örnek olarak verdim. Zira bilgi kutusu, resimleri kaynakları ve detaylı bilgileri var.KarCetmektup!
İşte burada örnek verilmesi yanlış oluyor. Bafra maddesi tamamen bambaşka bir konuda, ulaşması gereken standartlar, beklenen bilgiler tamamen farklı. "Osman Alkaş'ın tarihçesi hakkında detaylı bilgi" veya "Osman Alkaş ekonomisi hakkında detaylı bilgi" bekleyemeyiz. Her maddenin potansiyeli de farklıdır. Bir köy ile ABD maddesinden beklenilenler, veya Osman Alkaş ile Angelina Jolie maddesinden beklenilenler de karşılaştırılamaz. Alkaş Oscar almamıştır. Yerleşim maddeleri sadece kendi standartlarındaki yerleşimlerin maddeleriyle karşılaştırılabilir. Bu durumda, Bafra maddesi Osman Alkaş'la değil, Ayvalık veya İskenderun maddeleriyle karşılaştırılmalıdır. --seksen 14:39, 7 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sana katılıyorum seksen. O anda öyle düşündüm.KarCetmektup!
  • Karşı Karşı Rapsar'ın görüşlerini destekliyorum...Vikiçizer 20:36, 7 Ocak 2012 (UTC)
    • "Seçilmedi" ile "Geri çekildi" benim için fark etmezdi ama yorumların sadece aday gösterene değil, tüm topluluğa yön göstereceğini düşünerek; geri çekildiği söylenerek yön gösterme niteliği kapanan bir adaydan oyumu geri çekiyorum...Vikiçizer 20:35, 25 Ocak 2012 (UTC)

Adaylığı geri çekiyorum. Tiyatro oyunlarının listesini eklemem söz konusu değil, gelen yorumlar da bu yönde olmaya devam edecek gibi. --seksen 12:16, 8 Ocak 2012 (UTC)

  • Destek Destek - Adı üstünde "ulaşılması imkansız gibi". Nasıl eklensin? Ekleyince de diyeceksiniz özgün araştırma. Düşünceme göre eksik bir yeri yok. Eğer tiyatro listeleri yayınlanırsa o zaman eksik olur ki o zaman da eklenir maddeye. Bu arada adil kullanım eklenemez mi resim? Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinden bir kare çekilse vb. ? Emperyan-ileti 10:24, 25 Ocak 2012 (UTC)
Ona özgün araştırma demezler ;) İstersen açıklayayım özgür araştırmanın ne olduğunu?--RapsarEfendim? 06:46, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

Madde topluluk tarafından KM seçilmemiştir.--Khutuckmsj 16:45, 29 Ocak 2012 (UTC)

II. Æthelberht (Doğu Anglia Kralı)[kaynağı değiştir]

Maddeyi KM olan İngilizcesinden 1:1 çevirdim. Doğrudan alakalı kırmızılıkları giderdim. Maddenin en hoşuma giden yanı ise internetten çok kolay bir şekilde ulaşılabilen ve bu sayede içerdiği tüm bilgileri kanıtlayan kaynaklara sahip olması (Online kitaplar vs). Eksikleri varsa hemen söyleyin halledeyim, KM olabileceğini düşünüyorum. --Berm@nyaİleti 15:16, 27 Aralık 2011 (UTC)

  • Destek Destek Bence bir eksiklik yok. Göz kırpma --Ozankra 15:31, 27 Aralık 2011 (UTC)
Anlam ayrımına gerek var mı?--RapsarEfendim? 16:11, 27 Aralık 2011 (UTC)
Baktım, İngilizce Vikipedi'de anlam ayrımı varmış ancak maddeye ekli değil. --Ozankra 16:17, 27 Aralık 2011 (UTC)
Madde adındaki paranteze gerek var mı dediydim :)--RapsarEfendim? 16:20, 27 Aralık 2011 (UTC)
Rapsar haklı, 1:1 çevirdiğim için adet yerini bulsun diye madde adını da aynı yapmak istemiştim :) İngilizcesinde şunlar var. --Berm@nyaİleti 16:25, 27 Aralık 2011 (UTC)
Sen canını sıkma Bermanya! Yarın anlam ayrımı gerektirecek şekilde iki üç tanesini açarız taslak olarak... :) [Yorgunluktan dolayı inceleme ve yorumu yarına bırakıyorum; ama emeğin için şimdiden ellerine sağlık.] Utku Tanrıveremesaj 19:43, 27 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddeyi 1:1 çevirildiği ingilizce orijinali ile karşılaştırdığımda yaklaşık 40 cümlelik bu maddenin yarısının cümlelerin anlamını değiştirecek, başka bir anlam verecek derecede yanlış çevirildiğini gördüm. Çeviri 1:1 yapılamamış maalesef. Çeviri yanlışları olan cümleler şöyle:
  1. Giriş bölümü, ikinci paragraf birinci cümle : kült ile kültür karıştırılmış
  2. Giriş bölümü, ikinci paragraf ikinci cümle : haricinde değil yokluğunda
  3. Hayatı ve hükümdarlığı birinci paragraf beşinci cümle: evlenilmesi ugun görülmedi, isteği dışında evlenmeye zorlandı
  4. Hayatı ve hükümdarlığı birinci paragraf altıncı cümle: cümle tamamen yanlış çevrilmiş, annesi kâhin değil
  5. Hayatı ve hükümdarlığı ikinci paragraf birinci cümle: belirsiz bir otoritenin başlangıcı???? cümle tamamen yanlış
  6. Hayatı ve hükümdarlığı ikinci paragraf ikinci cümle: belirtmiyor, olup olmadığı bilinmiyor deniyor, cümle tamamen yanlış
  7. Hayatı ve hükümdarlığı ikinci paragraf dördüncü cümle: daha düzgün çevrilebilir
  8. Hayatı ve hükümdarlığı ikinci paragraf beşinci cümle: tamamen yanlış çevrilmiş yönetim talep etmek ?!?! hânedandan geldiğini iddia etmiş
  9. Ölümü ve aziz ilan edilişi birinci paragraf birinci cümle: para ödülü nereden çıkmış? yok öyle bir şey
  10. Ölümü ve aziz ilan edilişi birinci paragraf dördüncü cümle: kraliçe kimi zehirlemiş ??? yok öyle bir şey
  11. Ölümü ve aziz ilan edilişi birinci paragraf altıncı cümle: kör adam bilgi dayanması??? kesik başı adamın gözlerini açmış,
  12. Ölümü ve aziz ilan edilişi ikinci paragraf ikinci cümle: Sutton Hoo'da bulunan adamın cesedi falan değil, nereden çıktı bu?
  13. Ölümü ve aziz ilan edilişi ikinci paragraf dördüncü cümle: eh otuz yıldan fazla ile onlarca yıl kıyaslanabilir tabii de...
  14. Saygı başlığı: o saygı değil ibâdet, taınma anlamında, azizlere tapınma nasıl oluyorsa öyle. saygı hafif kaçar, veneration'ın karşılığını asla vermez
  15. Saygı ikinci cümle: hayatindaki davranışları ile örnek oldu nereden çıkıyor?? aziz olduktan sonra nasıl aziz oldu diye hayatını anlatan yazılara konu olmuş
  16. Saygı üçüncü cümle: son kısmı tamamen yanlış, ne neyi mümkün kılmış,yok böyle bir şey, orada adama adanan bir kültün varlığının kanıtlarından söz ediliyor.
  17. Saygı dördüncü cümle: maddeden bir cümle çevrilmemiş, bu da eksik.
  18. Æthelberht'e adanmış Hristiyan yapıları birinci paragraf birinci cümle: kilisede yer aldı?? yanlış çevrilmiş
  19. Æthelberht'e adanmış Hristiyan yapıları ikinci paragraf birinci cümle: katedrale değil, katedralin bölgesine giriş kapılarından biri,eksik

Ayrıca aşağıdakiler maddede çevrilirken yanlış taşınmış:

  1. Æthelberht, Ethelbert ama Ethelberht değil
  2. Eadburh ya da Eadburg ya da Eadburga ama Eadburgh değil
  3. Ælfthryth adı metinden çıkarılmış
  4. East Wretham > Wretham’a çevrilmiş

Bunların dışında çeviriden kaynaklanan bir düzen eksikliği, anlatım biçimsizliği var. Düşük bir anlatım gözlemledim. Açıkçası bu maddede bu kadar çeviri hatası yapılmış iken, bu hâliyle kaliteli madde addedilip aday gösterilmesini oldukça yadırgadım. Maddelerin gözden geçirilip düzeltilmesi, düzenlenmesi için aday gösterilmesi gerekmiyor, hatta bu işlemler yapıldıktan sonra adaylığın gösterilmesi gerekiyor bence. --Mskyrider ileti 19:55, 27 Aralık 2011 (UTC)

  • Karşı Karşı Mskyrider'in belirttiği noktalar çok büyük sorunlar. Maddenin büyük bir gözden geçirilmeye ve doğrulanmaya ihtiyacı var gibi duruyor. KM olmasına karşıyım.--RapsarEfendim? 19:57, 27 Aralık 2011 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

Madde topluluk tarafından KM seçilmemiştir.--Khutuckmsj 16:46, 29 Ocak 2012 (UTC)

Yedi kalite aracı[kaynağı değiştir]

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü Total Quality Management dersinin dönem projesi olarak hazırlayıp geliştirdiğimiz "Yedi kalite aracı" başlıklı yazımızın kaliteli madde olduğunu düşünüyoruz. Nznozturk 16:22, 25 Aralık 2011 (UTC)

  • Yorum Yorum İçeriğine henüz bakmadım ama ilk dikkatimi çeken hususu belirtmek istiyorum. Madde için çok önemli olan tüm açıklayıcı görsellerdeki İngilizce terimler Türkçe'ye çevrilmelidir. Mimar77 16:33, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • İçerik zengin, anlatım dili güzel. İnce ayarları yapıldıktan sonra KM olabilir.
Resimlerin Türkçeleştirilmesi gerekli.
Bazı kaynaklar ""<ref>[http://kaynak.com]</ref>"" şeklinde, onların uygun şablonlara oturtulması lazım.
Bir yerde "bu kısım tercümedir" diyor, eğer birebir tercüme ise o kısmı çıkartmak lazım, tercümelere yer vermek telif hakkı ihlali oluşturur.
Biraz Viki kodlamasına uydurmak lazım, çoğunu hallettim azı kaldı. Emeği geçenleri şimdiden tebrik ederim, maddenin ciddi bir çalışmayla yazıldığı belli.--Khutuckmsj 17:31, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum İngilizce görselleri Türkçe açıklamaya çalıştım. Kaynakları düzenlemeye çalıştım ama daha uğraşmam gerekecek sanırım. Yanlış yapmış da olabilirim. Pek fazla tecrübem olmadığı için pek de hızlı ilerleyemiyorum veya nasıl daha doğru bir şekilde yapabilirim bilmiyorum ama öğrenmeye çalışıyorum. Yorumlarınız bize yol gösterecektir, yorumlarınızı bekliyoruz. Nznozturk 22:14, 25 Aralık 2011 (UTC)
Referansları düzelttim, madde geçmişine bakıp yaptıklarımı örnek alabilirsiniz. Grafikleri tercüme etmeye çalışacağım vaktim olunca.--Khutuckmsj 22:37, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum İngilizce görselleri Türkçeye çevirip açıklama olarak ekledim. Kaynakları da düzenleyeceğiz. Başka yapmamız gereken değişiklikler varsa bizi bilgilendirirseniz seviniriz. Nznozturk 19:41, 26 Aralık 2011 (UTC)

Yorum Yorum Öncelikle tebrik ederim. Ödevinizin dışında da katkılarınızın devamını bekliyoruz dersem kimse itiraz etmez herhalde... Maddeyi okurken fark ettiğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum.

  • İlk cümlede iki kere temel kullanılmış, şöyle yapsak? "Yedi kalite aracı, toplam kalite yönetiminde sorun çözme tekniğine temel oluşturan araçlardır.[1]"
  • İkinci cümlede de araç sözcüğü çift kullanılmış, şöyle yapsak? "Kalite yönetim araçları kişilere ve gruplara, kalite kontrol süreçlerini uygulamak, uygulanan bu süreçleri görüntülemek ve herhangi bir süreçten kaynaklanan problemleri çözmek için destek sağlar."
  • Üçüncü cümleyi bağlamak akıcılığı sağlayabilir, "Yedi kalite aracı, iş problemlerinin analiz ve çözümlerine yapısal bir yaklaşım dolayısıyla da analizler ve çözümlerde gelişim sağlar." benzeri bir yapı...
  • "Bu araçlar imalat süreçlerinde olduğu gibi hizmet odaklı süreçlerde de uygulanabilir." cümlesinde bulunan "olduğu gibi....de" kalıbı, araçların imalat süreçlerinde kullanıldığına dair örneklerin yazıda daha önce verildiği hissi uyandırıyor, ayrıca aynı paragrafta ilerleyen cümlelerde aynı araçların başka kullanımları anlatılmakta, oysa araya girmiş birkaç cümle konuyu önce dağıtıyor, koparıyor. Bunlar birleştirilir arka arkaya alınırlarsa daha iyi olabilir, örneğin; "Bu araçlar ürün geliştirmeden, pazarlama ve müşteri ilişkilerine kadar bütün üretim süreçlerinde, süreç geliştirme ve müşteri memnuniyetini arttırmak için uygulanabilir.[3][4] Kullanım alanları imalat süreçleriyle sınırlı değildir, imalatta olduğu gibi hizmet odaklı süreçlere de uygulanabilirler.[6] Bir işletmenin ya da bir sürecin performansını geliştirmek amacıyla atılacak adımların, verilecek kararların verilere dayanması gerekir. 'Gerçeklere Dayalı Yönetim' ve 'Sürekli Gelişme' ancak; doğru, anlaşılabilir ve güvenilir veriler ile gerçekleştirilebilir.[5] Yedi kalite aracı, takım veya gruplar tarafından uygulandığında elde edilan getiri daha fazla olur. Bu yolla yönetim için tasarlanmış ve daha kullanışlı olan bilgiler ortaya çıkar.[3]"
  • 2. paragrafta "geçen 30 yıllık süreçte" denilmiş, bu ifade ister istemez "hangi 30 yıllık süreç?" sorusunu aklıma getiriyor. İlgili kaynaktan bire bir alınmış olma olasılığı var. "X yılında ortaya atılmasının ardından", "X yılında sunulmasının/önerilmesinin ardından" ya da "X yılında Y kişisi tarafından genel hatlarının oluşturulduğu" gibi bir ifade kullanıp arkasından "toplam kalite kontrolü kavramı, (burada toplam kalite yönetimi ile ilişki kurulduğunu ve ilk cümlede geçmesi nedeniyle araçlarla ilişkili olduğunu varsayıyorum) toplam kalite yönetimi ile ilgili kavramlardandır ve fabrika düzeyindeki nicel metotlara odaklanmıştır.[8]" şeklinde bitirilebilir. Arkasından pragrafın geri kalan kısmı gelebilir. "Yedi kalite aracı da bu çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Japon endüstriyel devriminin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan sorunların %95'i yedi temel kalite aracı ile çözülebilmektedir.[9] Ishikawa'ya göre bir fabrikadaki kaliteyle ilişkili problemlerin yüzde 95'i yedi kalite aracı ile çözülebilmektedir ve Ishikawa bu kalite araçlarının anlaşılmasını ve kullanımını kolaylaştırmak için bir eğitim rehberi hazırlamıştır.[10] Yedi kalite aracının sistematik bir biçimde uygulanması başarılı bir kalite geliştirme sürecine ön ayak olacaktır.[11]"
  • "Balık kılçığı diyagramı" başlığının ikinci cümlesinden, "Balık kılçığı diyagramı" başlangıcını çıkarırsak ve sonraki cümledeki bilgiyi bu cümleye aktarırsak iyi olur, sürekli tekrar etmemesi ve bilgi bütünlüğünün sağlanması açılarından. "...neden sonuç diyagramıdır.[13] "Ishikawa Diyagramı" ya da "Fishikawa" olarak da bilinmektedir ve problem çözmede kullanılan temel tekniklerden biridir.[14] Bu diyagram bir problemin olası tüm sebeplerini ve aralarındaki ilişkiyi net bir şekilde belirlemek için kullanılır.[15] Problem belirlendikten sonra oluşturulan ve kullanıcıların problem için genel bir bakış açısı geliştirmesini sağlayan bir tekniktir.[16]"
  • Arkasından gelen "3 temel neden-sonuç diyagramı vardır" cümlesini "Balık kılçığı diyagramının dışında, 3 temel ...." şeklinde değiştirebilir miyiz? Değiştiremezsek bu diyagramın zayıf yönü nedir ki temel diyagramlar arasında sayılmamaktadır?
  • "Nasıl kullanılır?" başlığında da ufak önerilerim bulunuyor;
"Öncelikle geliştirilmek istenen kalite karakteristiği,[3] daha sonra ise bu kalite özelliği ile ilgili ana sorun veya sonuç belirlenir. Balığın omurgası ok şeklinde çizilerek okun baş tarafında bir kutu yerleştirilir ve kutunun içine ana problem yazılır.
İkinci işlem olarak bu probleme neden olabilecek ana sebep dallarının neler olabileceği tartışılır, bulunan dallar diyagrama kategoriler olarak eklenir.[3] Bu kategoriler omurgaya kılçık şeklinde oklarla bağlanır.
Son olarak probleme neden olabilecek sebepler ana kategoriler altında ayrıntılandırılır. Ayrıntılandırma yapılırken her kategori için “bu neden oluştu” sorusu sorularak hareket edilir. Sonuç olarak farklı seviyelerde nedenler belirlenerek birbirleriyle ilişkilendirilir ve probleme neden olan temel etkenler bulunabilir. Bu temel etkenler genel olarak insan, makine, metot, malzeme ve çevre olarak sınıflandırılabilir.[18]"
  • "Ne işe yarar?" başlığında "artan motivasyon sayesinde" denilmiş ancak motivasyonu arttırdığına dair bir bilgi daha önce verilmemişti?
"Balık kılçığı diyagramı güçlü, çok yönlü ve nitelikli bir araçtır.[kaynak belirtilmeli] Bu araç sayesinde iyileştirilecek kalite problemini doğuran faktörler net bir şekilde belirlenebilir ve sorunun kaynağına inilebilir. Dolayısıyla önemli sebepler üzerinde durularak kalite sorunları ortaya çıkmadan önce engellenebilir.[19]
Bu yöntem beyin fırtınası yoluyla katılımcıların konu üzerine odaklanmalarına ve düşüncelerini kullanışlı kategorilere ayırmalarına imkan tanır.[3] Diyagramın hazırlama ve yorumlama işlemleri problemlere ve sebeplerine bir süreç olarak bakmayı sağlayarak süreç inceleme ve geliştirme işlemlerine olanak sağlar. Ayrıca diyagramı oluşturan takım üyeleri sebepler arasındaki ilişkiyi kolayca görebilir ve artan motivasyon bu sayede sorunun nedeni belirlemek için fikir oluşturmaya daha açık olabilirler.[20] Diyagramın bir başka avantajı, gösteriminin kolay ve anlaşılır olmasıdır.
Yöntemin 3 temel faydası olduğu söylenebilir: .....
  • "Kontrol çizelgeleri" başlığında tekrar, yinelemeden kaçınmak ve yazının akıcılığını sağlamak amacıyla 2. cümledeki kontrol çizelgeleri ibaresi kaldırılabilir. "....kalite araçlarındandır. Maddeler şeklinde düzenlenirler ve her bir maddenin...."
  • "Toplanan veriler işlenmemiş ve koordine edilmemiş unsurlardır, böyle olunca da fazla işe yaramazlar. Bunun yanında ilgili veriler ancak bir grup içinde düzenlenerek karar vermede kullanılabilir ve kullanışlı bilgiler haline dönüştürülebilir."
  • "Kontrol Çizelgeleri, verinin kaydedilmesinin kolaylığını sağlarken hem de bir bakışta görülebilecek organize edilmiş bilgilerden oluşmalıdır.[23] " cümlesinde bir düşüklük mevcut, "Kontrol Çizelgeleri, verilerin kaydedilmesinde kolaylık sağlarken, bilgileri bir bakışta görülebilecek şekilde organize etmelidir.[23]" uygun mudur?
  • "...hatası sayısı 5'tir. Uygun olmayan kontrollere, parça..." , "...tasarlanmadan önce incelenilen sürece aşağıdaki..."
  • "Veri Toplanırken Karşılaşılabilecek Problemler[25]
  • Operasyonel Problemler: Kurulu düzeni ve prosedürü takip etmemek
  • Algıda Seçicilik: Veri toplayıcısının ‘görmek istediğini görme’ eğilimi
  • Tam Olmayan Veri: Bilinmeyen verinin sonuçları eksik bırakarak etkilemesi
  • Veri toplamadaki yanılma: Veri toplama biçiminin üzerinde çalışılan işlemi etkileyebilmesi
  • Örnekleme Hatası: Veri, süreci en iyi şekilde temsil eden zamanlarda toplanmalıdır.(Örnek: restoranlarda öğle saatlerindeki kalabalık) ya da,
"Veri Toplanırken Karşılaşılabilecek Problemler[25]
  • Operasyonel Problemler: Kurulu düzeni ve prosedürü takip etmemek
  • Algıda Seçicilik: Veri toplayıcısının ‘görmek istediğini görme’ eğilimi
  • Tam Olmayan Veri: Bilinmeyen verinin sonuçları eksik bırakarak etkilemesi
  • Veri toplamadaki yanılma: Veri toplama biçiminin üzerinde çalışılan işlemi etkileyebilmesi
  • Örnekleme Hatası: Veri, süreci en iyi şekilde temsil eden zamanlarda toplanmalıdır.(Örnek: restoranlarda öğle saatlerindeki kalabalık)

şeklinde yazılabilir belki, vurgulamak açısından.

  • "Ne işe yarar?" başlığında;
"Kontrol çizelgelerinde veriler gruplanır, dağınık veriler organize edilir ve düzene konur. Böylece verilerin anlaşılır bilgiler halinde sunulması sağlanır. Bu çizelgelerin basit oluşu ve kolay anlaşılması sayesinde elde edilen bilgiler daha çabuk analiz edilebilir ve daha çabuk karar verilir.[26]
  • "Kontrol Diyagramları" başlığında "...tarafından geliştirilmiş grafik araçlardır.[27]..."
  • Aynı başlıktaki resmin altyazısı "Kontrol diyagramı"
  • Tabloda "üstel ağırlıklandırmalı hareketli ortalamaları" "üssel" olabilir mi?
  • Yine tabloda "Değişkenler veya Nitelikler" yerine "Değişkenler veya nitelikler" yazılsa problem olur mu?
  • "Nasıl kullanılır?" başlığında "..ölçülmesiyle olacaktır.[29] Alınan..." , "...ölçülmesiyle elde edilir.[29] Alınan..."
  • Aynı başlıkta "bundan sonraki işlem", "sıradaki işlem" ve benzeri terimleri kullanmaktansa, bu işlemleri "Adım 1: ..... Adım2: ....." şeklinde yazabilir miyiz?
  • "....olduğunu göstermek için ve sapmalardaki genel sebepleri..." tekrardan kaçınmak için,
  • "Çünkü kontrol diyagramları ile belirlenen üst ve alt kontrol limitleri arasındaki alan, alınan örnekteki değişkenliğin genel bir sebepten olduğunu gösterir.[32]" cümlesinde örnek değişkenliğinin üst ve alt kontrol limitleri arasında kaldığından mı bahsediyoruz? Çünkü ile açıkladığımız nedir? Şöyle kullansak olur mu? "Alınan örneğin değişkenliği, kontrol diyagramının, önceden belirlenmiş üst ve alt kontrol limitleri arasında kalıyorsa bu alınan örnekteki değişkenliğin genel bir sebepten olduğunu gösterir.[32]".
  • "...sebeplerdir.[33]Ayrıca kontrol diyagramları sayesinde..." , ayrıcaya gerek var mı? "....sebeplerdir.[33] Kontrol diyagramları sayesinde..."
  • "Histogram ---> Nasıl kullanılır?" başlığında "...Kaç veri olduğu belirlenir ve en büyük veri ile en küçük arasındaki fark bulunarak dağılım genişliği hesaplanır. Sonraki adımda sınıf sayısı ve genişliği hesaplanmalıdır." yerine "Veri sayısı belirlenir, bu verilerin en büyük ve en küçüğü arasındaki fark bulunarak dağılım genişliği hesaplanır. Sonraki adımda sınıf sayısı ve genişliği hesaplanmalıdır." olsa?
  • "Bazı teoristler optimal sınıf sayısı belirleyebilmek için çabalamışlardır fakat geliştirdikleri metotlar dağılım hakkında yanlış önermelere yol açmıştır.[kaynak belirtilmeli] Mevcut veri dağılımı ve analizin amacına bağlı olarak farklı sınıf sayısı ve genişlikleri geçerli olabilir."
  • " Ne işe yarar?
Histogramlar sayesinde örnek incelenerek ana kütle hakkında kararlar verilebilir çünkü örnek populasyonu yansıtır. [42]
Histogramlar tasarım limitleriyle beraber değerlendirildiğinde alınan örnekler arasından bu limitlere uymayanlar dolayısıyla uygun olmayan ürün örnekleri kolaylıkla görülebilir.[42]
Kalite verilerinin grafiksel gösterimi ve istatistiksel proses kontrol için kullanılan öncelikli araçlardır. Kalite verisinin genel davranışı, bu veri setindeki değişkenlik miktarı ve bu değişkenliğin karakteri hakkında önemli bilgiler verir.[43]"
  • "Pareto diyagramı" başlığında "...azınlığın ekonomik refahın büyü bir bölümüne sahip oldukları..." , "...azınlığın ekonomik refahın büyük bir bölümüne sahip oldukları..."
  • Aynı başlıkta, "Toplam kalite anlayışının da öncülerinden olan Joseph Juran, 1940-1950 yıllarında Pareto'nun bu çalışmasının birçok alanda kullanılabileceğini gözlemlemiş ve pareto prensiplerini tanımlanmıştır.[44]"
  • "Yükseklikleri frekans veya maliyet(para veya zaman) belirtir ve solda en uzun çubuk olacak şekilde sıralanırlar." , "Çubukların yükseklikleri frekans veya maliyet (para veya zaman) belirtir, soldan sağa doğru gidildikçe azalan şekilde sıralanırlar."

-"Sınırlı sayıdaki görevin yerine getirilmesi ile genel sistem performansında en büyük etkinin sağlanabileceği istatistiksel bir tekniktir." bu cümlede Pareto'nun performans etkisini sağladığı izlenimi oluşuyor. "Sınırlı sayıdaki görevin yerine getirilmesi ile genel sistem performansında en büyük etkinin sağlanabileceğini gösteren istatistiksel bir tekniktir." desek?

  • "Nasıl kullanılır?" başlığında 1.madde --> "frekansları", 2.madde --> "Bunlar", 3. madde --> "değer", 4.madde --> "Tüm sebeplerin ayrı ayrı yüzdeleri ", 6.madde "sırayla" , 7.madde --> "diyagram"
  • "Pareto diyagramı da bu noktada devreye girmektedir. Kalite kontrol ve 6 sigma uygulamalarında kullanılan kilit araçlardan birisi de pareto diyagramıdır." paragrafından önce pareto'nun temel prensibi belirtilmiş. O noktadan sonra "...da bu noktada devreye girmektedir." ya da kilit araçlardan birisidir" (ki burada öznel yargı da bulunmakta) gibi kullanımlar akışı bozuyor.
  • "Sorunlar saptandıktan sonra bunlar üzerinde fikir birliğine varmak kolay olmayacaktır." Sorunlar üzerinde fikir birliği mi kolay olmayacak? neden? saptandıktan sonra demek fikir birliği oluşmuştur demek değil mi?
  • "Pareto diyagramı sayesinde kritik faktörlerin öne çıkarılması ve bu faktörlere yoğunlaşılması sağlanır."
  • Çeşitli kullanımların maddeleri benzer çekimlerle bitmeli. "hesaplar, tespit eder, gerektiğini belirler" gibi.
  • "Serpilme diyagramı" başlığında ilk cümle ya "Serpilme diyagramı, iki veri arasındaki ilişkinin görülmesini sağlayan diyagram." ya da "Serpilme diyagramları, iki veri arasındaki ilişkinin görülmesini sağlayan diyagramlardır." olmalı, özne yüklem uyumu için..
  • Akış diyagramları bölümünü henüz okuyamadım.

Hayırlı vikiler.----anerka'ya söyleyin 22:57, 27 Aralık 2011 (UTC)

  • Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bizden önce bu sayfayı düzenleyen arkadaşların yaptıklarına açıkçası dokunmadık biz. O yüzden bazı anlatım bozukluklarını gözden kaçırmış olabiliriz. Onun dışında balık kılçığı diyagramı kısmı ile ben uğraştığım için şunu söyleyeyim ilk önce balık kılçığı diyagramı ile neden sonuç diyagramı aynı şeydir. Yani balık kılçığı diyagramı= neden sonuç diyagramı= Ishikawa diyagramı diyebilirim size. 3 farklı neden sonuç diyagramı derken 3 farklı balık kılçığı diyagramı demek istemiştim yani. Onun dışında belirttiğiniz düzeltmeleri yapacağım. Nznozturk 22:07, 30 Aralık 2011 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir. Madde topluluk tarafından KM seçilmiştir.--Khutuckmsj 16:47, 29 Ocak 2012 (UTC)

2008 Yaz Olimpiyatları'nda Aruba[kaynağı değiştir]

Sadece iki sporcu gönderebilen bu ülkeyi anlatan maddenin KM olabileceğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 09:26, 18 Aralık 2011 (UTC)

  • Destek Destek Yeterli.--Myrat ileti 18:27, 30 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek Mimar77 11:12, 31 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddede değişiklik yaptım, bence dili geçmiş zaman kullanmak yerine (mıştır) kullanılmalı. merwe_yln 118:12, 4 Ocak 2012 (UTC)
Genel yazım itibariyle geçmiş zamanı anlatan kısımlarda -di'li geçmiş zaman kullanıldığından değişikliği geri aldım.--RapsarEfendim? 18:06, 4 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Katılıyorum yeterlidir. Eline sağlık. --Sayginerv-posta 18:30, 9 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek İngilizce ilgili maddeden bir eksiği yok bence drgulcu 15:09, 15 Ocak 2012 (UTC)
Oy verme yetkiniz yok maalesef. Yorum olarak kalabilir elbet, teşekkürler yorum için...--RapsarEfendim? 15:11, 15 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek tekrar destekliyorum.sanırım oy hakkına kavuştum. O çizgiye inat tekrar burdayım :) drgulcu 14:23, 16 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum YorumSanırım oylarda bir problem kalmadı,ne zaman VP:KM oluyor madde drgulcuileti 16:20, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Katkıda bulunanların ellerine sağlık. Utku Tanrıveremesaj 15:33, 15 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Yeterli gözüküyor. --Veritasileti 15:14, 16 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Güzel madde. --Ozankra 15:24, 17 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir. Madde topluluk tarafından KM seçilmiştir.--Khutuckmsj 16:47, 29 Ocak 2012 (UTC)

You Belong with Me[kaynağı değiştir]

  • Maddenin önceki adaylığında belirtilen konularda gerekli düzenlemeler yapıldı. KM olabileceğini düşünüyorum. Merve 16:22, 10 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek Maddenin ilk adaylığında gelen yorumlar ışığında revize edilmiş. KM olabileceğine inanıyorum. Mimar77 17:53, 17 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek Şarkı, klip, yapılan eleştiriler ile ilgili ayrıntılar iyi aktarılmış, sayfa düzeni güzel. esc2003 07:47, 20 Aralık 2011 (UTC)
  • Beste bölümündeki G denen notanın Türkçedeki karşılığı yazılsa sadece?--RapsarEfendim? 07:48, 20 Aralık 2011 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Merve 14:36, 20 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek--Utku Tanrıveremesaj 22:38, 25 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Elinize sağlık. Eleştiriler başlığında You Belong with Me çok tekrar etmiş gibi. --Sayginerv-posta 18:30, 9 Ocak 2012 (UTC)
Bana çok tekrar edilmiş gibi gelmiyordu ama iki yerde düzenleme yaptım, hala göze battığı yerler varsa söyleyebilirsin. Merve 13:52, 10 Ocak 2012 (UTC)
Şimdi daha iyi sanki. Şarkı country radyolarından Faith Hill'in Breathe (2000) şarkısının istek alma ve dinlenme oranını geçerek, radyolarda en çok istek alan ve dinlenen şarkı unvanını aldı. şu cümlede problem var mı? İngilizcesinden anladığım Breathe'ten sonra en çok istek alan oluyor. --Sayginerv-posta 08:21, 11 Ocak 2012 (UTC)
Yani Breathe'den sonra ikinci olduğundan söz ediliyor. Ben ise "Breathe'den sonra"dan Breathe de dahil anlamı çıkarmıştım. Teşekkürler. O kısmı "Şarkı, country radyolarında Faith Hill'in Breathe (2000) şarkısından sonra en çok istek alan ve dinlenen şarkı oldu." şeklinde değiştirdim. Merve 13:59, 11 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir. Madde topluluk tarafından KM seçilmiştir.--Khutuckmsj 16:47, 29 Ocak 2012 (UTC)

You're Not Sorry[kaynağı değiştir]

  • Maddenin İngilizce sürümü kaliteli maddeydi ve madde oradan çevrildi. Kriterleri sağladığını düşünüyorum. Merve 16:39, 9 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Emeğine sağlık. Şarkı maddesinde şarkı listesi gibi bir başlık neden var anlayamadım :)--RapsarEfendim? 09:33, 18 Aralık 2011 (UTC)
Single, promosyon single maddelerinin hemen hemen hepsinde bu başlık var. Bu maddenin diğer bütün sürümlerinde bu başlık var. Şarkının yayınlanmış versiyonlarının içeriyor bu başlık. Ama sanırım orijinal versiyonu da eklemek gerekli, bu konuda bir değişiklik yaptım. Merve 11:23, 18 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek Ellerine sağlık. Mimar77 02:19, 1 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek --KarCet 02:30, 1 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Bazı yerlerde ek sorunları gördüm. Örneğin "You're Not Sorry"i... yazılmış. Gerçi nasıl okunduğuna göre değişir ama bence sorry sözcüğünü "sorriy" gibi okuyup ona göre ek getirmek hoş durmuyor. O yüzden bir standart yakalanmalı. Bunun dışında bir sorun görmedim ve KM statüsü alabileceğini düşünüyorum. Elinize sağlık. --Anylai 21:25, 6 Ocak 2012 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı "You're Not Sorry"yi şeklinde değiştirildi. Merve 17:20, 7 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir. Madde topluluk tarafından KM seçilmiştir.--Khutuckmsj 16:39, 29 Ocak 2012 (UTC)

Sokrates'in Savunması[kaynağı değiştir]

8 Mart 2011 tarihinde açtığım ve sonrasında geliştirdiğim Sokrates'in Savunması maddesinin Vikimiz için KM olabileceğini düşünüyorum ve maddeyi ikinci kez aday gösteriyorum. Önceki adaylıkta eksik görülen noktalama işaretleri vb. bazı sorunları düzelttim. Tavsiyelerinizle daha önceki süreçten daha aktif bir şekilde göreceğiniz eksiklikleri kapatılabileceğime inanıyorum. İyi çalışmalar, Saygılarımla. Meden agan mesaj 21:41, 9 Kasım 2011 (UTC)

  • Ek açıklama yapmak istedim. Adaylık saat 21:41'de konulmuşken ben desteğimi 21:45'de vermişim. İncelemeyi elbette dört dakikada yapmadım. Meden agan'ın, bu maddenin ikinci kez aday olmasıyla ilgili Vikiçizer ile yaptığı yazışmayı görünce maddeyi önceden incelemiştim. Yanlış anlaşılma olmaması için açıklamak istedim. Utku TanrıvereMesaj 00:43, 10 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Hassasiyetiniz için teşekkürler Utku Tanrivere. İyi çalışmalar, Meden agan mesaj 17:01, 10 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Bu tür maddelerin dilimize kazandırılması çok hoş. Yazım dilinde genel olarak rötuşlanması gerekilebilecek küçük detaylar var; ama bu KM olmasına engel değil.--Çalıştayileti 14:37, 17 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek - Mimar77 16:29, 17 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Maddenin büyük kısmını okudum, açıkçası bir eksiklik görmedim. Yalnız birkaç tane kırmızılık var, maddeyle alakaları var, onların açılmasını istiyorum. Emeği geçenlerin eline sağlık. --Berm@nyaİleti 18:36, 19 Kasım 2011 (UTC)
  • Şartlı destek Kaç jüri olduğu, kaçının olumlu oy kullandığı konusunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Dikkat edilirse Sokrates Meletos'a -1'e 5 oranına atfen- "Para cezasından ucuz yırttın," diyor. Ben biraz düzenlemeye çalıştım ama halâ o konudaki bilgi yetersiz.--Abuk SABUK msj 21:58, 19 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Öncelikle emeği geçenlerin eline sağlık, güzel bir madde olmuş. Maddenin önceki KM adaylığındaki haline bakarken idam kararının 280'e 220 oyla alındığını yazıyor ancak şimdiki halinde 361'e 140 oyla karar verildiği yazıyor. Ve ikisi için de aynı kaynak verilmiş. Bu çelişki de giderilirse KM olması için engel kalmıyor sanırım. Eski haline göre giriş kısmı geliştirilmiş, yazım hataları düzeltilmiş ve anlatım da daha iyi olmuş. Merve 17:38, 20 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Tüm öneriler ve katkılar için teşekkür ederim öncelikle. Maddedeki kırmızılıkların kapatılmasına en kısa zamanda başlayacağım. Jüri oyları konusunda ise ben daha önce 2 farklı kaynaktan referans vermiştim. Abuk SABUK jüri sayısında bir değişiklik yapmışsınız. Rica etsem değişikliği kaynakça ile temellendirebilir misiniz? Çünkü daha önce vermiş olduğum sayılar tarihçiler tarafından kesin olarak kabul edilmemekle birlikte sonuca en yakın olarak görülmekte. Gösterdiğim kaynakların bu açıdan güvenilir olduğunu düşünmekle beraber, kaynakça gösterirseniz "kimi kaynaklara göre 280'e 220 kimi kaynaklara göreyse 361'e 140" şeklinde bir ifadeyle maddeyi destekleyebiliriz. Daha güzel olacağını düşünmekteyim. Aksi taktirde eski haline döndürmeyi daha doğru buluyorum. Meden agan mesaj 19:35, 20 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Sokrates savunmanın 29ncu bölümünde şöyle diyor:
There are many reasons why I am not grieved, O men of Athens, at the vote of condemnation. I expected it, and am only surprised that the votes are so nearly equal; for I had thought that the majority against me would have been far larger; but now, had thirty votes gone over to the other side, I should have been acquitted. And I may say that I have escaped Meletus. And I may say more; for without the assistance of Anytus and Lycon, he would not have had a fifth part of the votes, as the law requires, in which case he would have incurred a fine of a thousand drachmae, as is evident.

Yani Sokrates "...oylar neredeyse eşit...", "...30 oy daha alsaydım serbesttim...", "...Meletus; Anytus ve Lycon'un desteği olmasaydı minimum yasal zorunluluk olan oyların 5'te birine ulaşamayacaktı ve 1000 drahmi ceza ödeyecekti..." diyor.

Wikipedia'da "Many scholars assume the number of judges was 281 to 220 and was sentenced to death by a vote of 361 to 140." diyor. Ben buradan 501 hakimin 281'inin onu suçlu bulduğunu, 361'inin ölüme mahkum ettiğini anlıyorum ama hatalı olabilirim. Rakamlar Sokratesinkilerle çelişiyor. Kaynak olarak şu verilmiş: Brickhouse & Smith, Socrates on Trial, p. 26. --Abuk SABUK msj 21:27, 20 Kasım 2011 (UTC)

  • Destek Destek - KM olur.--Khutuckmsj 09:03, 30 Aralık 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Abuk SABUK ve Merve'nin jüri oyları noktasında belirttikleri yorumların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.---- Akhilleus ileti 20:33, 5 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Bence maddenin yazımıyla ilgili çok sorun yok ancak maddede gerekli olduğunu düşündüğüm bazı iç bağlantılar mevcut değil. Otuz tiran, Lykon.. açılması maddenin kalitesini artıracaktır. Güzel bir madde elinize sağlık. --xrazymesaj 23:01, 14 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek İkinci paragraftan oy oranı bilgisini çıkardım, ne de olsa eserde bu konuda bir bilgi yok. Karar kısmındaki oy oranlarını da düzenledim. Bu haliyle destekliyorum. Daha güvenilir kaynaklar çıkarsa düzenleriz.--Abuk SABUK msj 20:22, 15 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek --Merve 14:56, 16 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum -- Öncelikle herkesin emeğine sağlık. Anytos ve 500’ler Meclisi maddelerini açtım. Bunun dışında haklarında çok kısıtlı bilgi bulunan ve savunma dışında diğer eserlerde haklarında çok da bilgi bulunmayan Lykon ve Meletos'un madde olarak açılmasına gerek olmadığını düşünmekteyim. Fikir belirtirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.. Meden agan mesaj 21:39, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek -- Meden agan mesaj 21:40, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Uygundur. Ellerinize sağlık. --NicoMesaj 21:42, 21 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

--Khutuckmsj 17:12, 29 Ocak 2012 (UTC)

Yedi yönetim aracı[kaynağı değiştir]

Okul projemiz kapsaminda gelistirdigimiz bu sayfanin kaliteli madde kriterlerine uygun oldugunu dusunuyoruz. Akcayc 14:22, 30 Aralık 2011 (UTC) Akcayc

Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.