Anitos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Anytos sayfasından yönlendirildi)

Anytos, (Antik Yunanca: Ἄνυτος Ánytos), Anthemion’un oğlu, Sokrates’in suçlayıcılarından biridir. İspatlanmamış bir efsaneye göre, Sokrates’in idamından dolayı suçluluk duyan halk tarafından Atina'dan sürgün edilmiştir. Atina'daki demokratik güçlerin önde gelen destekçilerinden biridir. (30 tiranların arkasındaki oligarşik güçlere karşı olarak). Ayrıca Platon Anytos’u Menon adlı diyalogundaki konuşmacılardan biri olarak tasvir etmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anytos, Antik Yunanistan’ın güçlü, üst sınıftan gelen sonradan zengin olan politikacılarından biridir. Anytos, Peloponez Savaşı'nda general olarak hizmet vermiştir: Savaş sırasında Pilos’u Spartalılara karşı kaybetmiş ve ihanetle suçlanmıştır. Aristotales’e göre daha sonra jüriye rüşvet vererek suçsuz bulunmuştur. Bundan sonra Anytos Otuz tiranların yönetimden düşürülmesinde oynadığı önemli rolle destek kazanmıştır. Fazlasıyla para kaybetmesine rağmen bu sekiz aylık savaş süresince, kaybettiklerini yeniden kazanmak için hiçbir girişimde bulunmamıştır; bu tutumu ayrıca onun Atina’ların gözünde saygınlık kazanmasına yardımcı olmuştur. [kaynak belirtilmeli] Sokrates Anytos’un oğlunun eğitimine Sokrates'in Savunması adlı eserinde değinmektedir.

Sokrates'in idamındaki rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Anytos ‘un Sokrates’e açtığı davada en az iki motivasyonu olduğu görülür:

  1. Sokrates sık sık Anytos’un başında olduğu demokratik hükûmeti eleştirmektedir. Anytos Sokrates'in eleştirilerini yeni tesis edilmiş demokrasi için bir tehdit olarak görerek endişelenmiş olabilir.
  2. Sokrates Anytos’un oğlunu eğitmiştir ve muhtemelen Anytos, Sokrates’in öğretilerini oğlunun aklını zehirlemesi nedeniyle veya oğlunu babası tarafından oluşturulmuş olan kariyerinden uzaklaştırdığı için suçlamıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]