Vikipedi:Köy çeşmesi/2017/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teknik[kaynağı değiştir]

Günün maddelerinin gecikmesi[kaynağı değiştir]

Oturum açılmadığında bir gün öncesinin günün maddeleri görünüyor oturum açtıktan sonra değişiyor.≈ SunSoldiers  ✉  15:21, 14 Ekim 2017 (UTC)

Önbellekten kaynaklanıyor. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 16:53, 14 Ekim 2017 (UTC)

Arama kutusunda yönlendirmelerin görünmesi?[kaynağı değiştir]

Önceden arama kutusunda yönlendirme sayfaları görünmüyordu, bu değişiklik genel olarak mı yapıldı? ~ Z (m) 23:43, 14 Ekim 2017 (UTC)

@HastaLaVi2, tercihlerim kısmına "arama" diye bir bölüm gelmiş ve orada seçenekler var. Oradan arzu ettiğini seçebilirsin :)--RapsarEfendim? 00:29, 21 Ekim 2017 (UTC)
@HastaLaVi2 ve ilgili diğer kullanıcılar, bu kısmı ayrıca Türkçeye çevirdim, kısa süre içerisinde yansır çeviriler. Ancak, çok kısa cümleler tercih edildiğinden bazı çeviriler, anlatılmak istenen şeyi tam olarak karşılamamış olabilir. Bu çeviriler yansıdıktan sonra kontrol etmekte, hata varsa belirtilmesinde fayda var.--RapsarEfendim? 02:53, 23 Ekim 2017 (UTC)
Değişiklikler yansımış :) @HastaLaVi2 bir kontrol eder misin problem var mı? @HakanIST, @Superyetkin, teknik bakımdan bakabilir misiniz çevirilerde hata var mı? @Sayginer de bazı çeviriler yapmıştı, onu da haberdar ederlim. Diğer kullanıcılar da bakıp, geri bildirim yapabilirse iyi olur.--RapsarEfendim? 22:19, 24 Ekim 2017 (UTC)
Evet bir iki gün oldu aslında yansıyalı. :) Fark etmiştim, elinize sağlık çeviri için, bende sorun yok gibi, ayarımı seçtim. ~ Z (m) 23:00, 24 Ekim 2017 (UTC)

Türkçeleştirme[kaynağı değiştir]

Modül:Webarşiv doğrudan kopyalanmış; mevcut hâlde İngilizce ifade oluşturuyor ve Türkçe tarihleri tanımıyor. Deneme yanılma ile uğraşmak istemedim, ilgi alanı olan biri düzeltebilirse çok iyi olur. --Sayginerv-posta 23:23, 16 Ekim 2017 (UTC)

Türkçe tarihleri derken parametrelerden mi bahsediyorsunuz? Uygun olduğum bir zamanda parametre çevirilerini yapacağım. ~ Z (m) 05:04, 20 Ekim 2017 (UTC)
@HastaLaVi2 örneklendireyim: Şu sayfadaki kullanımda olduğu gibi, hem ifadeler "Doña Bárbara cumple 80 años Archived September 23, 2010, at the Wayback Machine." şeklinde İngilizce hem de buradaki tarih parametresine Türkçe aylarla veri girerseniz (örnek için September yerine Eylül) tanınmıyor. --Sayginerv-posta 18:56, 20 Ekim 2017 (UTC)
@Sayginer, sorunu çözdüm. Bu modül otomatik olarak kaynak sayfasındaki tarihi alıyor ve parametreye girilen tarih ile bunu karşılaştırıyor. Tarih girilmese bile zaten otomatik tarih yazılı olacaktır. Önizleme yaparak bunu test edebilirsiniz. Bu arşivleme sitelerinden de sanırım ay isimlerini İngilizce olarak alıyor. Ama modülde bunları Türkçeye çevirmek mümkün olacaktır. Biraz uğraşmam gerekecek, tekrar size haber veririm. ~ Z (m) 06:47, 21 Ekim 2017 (UTC)
@HastaLaVi2 teşekkürler. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa buradayım.--Sayginerv-posta 08:34, 21 Ekim 2017 (UTC)
@Sayginer, modül tamamen Türkçe'ye uyarlandı. Lakin şu anda şöyle bir sorun var: Eğer tarih İngilizce girilmiş ise tarih hatası verecek. Çünkü bu defa tarihleri Türkçe karşılaştırmasına ayarladım. Yani şablonu kullanırken sadece Türkçe tarihler girilmeli. ~ Z (m) 10:07, 21 Ekim 2017 (UTC)
@HastaLaVi2 elinize sağlık. Türkçe zorunlu olması tr.wiki için normal bir durum zaten orada problem yok.--Sayginerv-posta 14:51, 21 Ekim 2017 (UTC)

İngilizce Vikikaynak'taki djvu destekli sistem[kaynağı değiştir]

İngilizcedeki sistemi Türkçe Vikikaynak'a da kazandırabilir miyiz diye bir başlık açmıştım projenin köy çeşmesinde. Teknik konulardan anlayanlar bir göz atabilir mi? --Cobija (mesaj) 00:25, 22 Ekim 2017 (UTC)

İki teknik düzeltme[kaynağı değiştir]

  1. Şablon sayfalarında, ekranın sol kısmında yer alan menüde "print/export" seçeneği görüyorum. İngilizce olmasının yanı sıra, şablon sayfalarındayken yazdırma seçeneği olmaması gerekmez mi?
  2. Değişiklik ekranında, alt kısımda yer alan "değişiklikleri yayımla" butonunun olduğu bölümde, "İptal" yazısından sonra bir düz çizgi (|) var ve devamında bir şey yok. İngilizce Vikipedi'den hareketle orada "Değişiklik yardımı (yeni pencerede açılır)" yazısı olması lazım. Parantez içindeki kısma gerek var mı ondan da emin değilim aslında :)--RapsarEfendim? 22:17, 24 Ekim 2017 (UTC)
Bende bu çizgi gözükmemekte, İngilizce vikinin düzenleme sayfasına da şimdi siz deyince bir daha baktım da bir değişiklik, ekstra bir buton yok. ~ Z (m) 22:59, 24 Ekim 2017 (UTC)
Sadece yazdırma olsa belki de dışa aktar da olduğu için kalmalı. Translatewiki'den Türkçeleştirmeye çalıştım. Diğeri içinse, wikied açıkken çizgi ve wikied help bağlantısı var; kapalıyken hiçbir şey yok bende de. Eklentilerden birinden kaynaklı olabilir mi? --Sayginerv-posta 08:44, 25 Ekim 2017 (UTC)
İlk madde tamam, ikinci madde için @Superyetkin, @HakanIST ve @Mavrikant'ı bilgilendirmekte fayda var.--RapsarEfendim? 21:53, 31 Ekim 2017 (UTC)

Teklifler[kaynağı değiştir]

Otomatik kategori eklemeleri?[kaynağı değiştir]

{{Kişi bilgi kutusu}}'nda ölüm tarihi ve doğum tarihi parametrelerimiz var. Neden bunları otomatik kategori oluşturmada kullanmıyoruz? Mesela eğer ölüm tarihi bilgi kutusuna girilmediyse o kişi otomatik olarak yaşayan insanlar kategorisine eklensin ve de doğum tarihi ne girildiyse o tarihteki doğumlular kategorisine eklensin. Bu değişikliğe ne diyorsunuz? Her seferinde yeni kişi oluştururken bunları tekrar tekrar eklemekle uğraşmayalım bundan sonra ve de şu açıdan daha iyi olur: Yaşayan insanlar kategorisi ve XXXX doğumlular kategorisi her kişi maddesinde en başta görünür. Bu durum, kullanıcıların kategorilere ulaşmasını kolaylaştırır. ~ Z (m) 16:24, 6 Ekim 2017 (UTC)

  • Otomatik kategori eklemeleri, çeşitli bakımlardan problem yaratıyor, istisnalar olabiliyor. İlk aklıma gelen, doğum tarihi belirsiz kişiler var, onlarda direkt problem yaratacak.--RapsarEfendim? 17:08, 10 Ekim 2017 (UTC)

Kullanıcı mesaj sayfası[kaynağı değiştir]

Selam, bilmem fark ettiniz mi kullanıcı mesaj sayfası butonun üzerine imleci getirince "İçerik ile ilgili tartışma" yazıyor (anlatamadım biliyorum şu resme bakarsanız anlayacaksınız). Bu metnin mümkünse "Kullanıcı mesaj sayfası" gibi bir şeyle değiştirilmesini öneriyorum. --TmѰ e12 18:09, 24 Ağustos 2017 (UTC)

Bide "Portal:" ad alanındakilerde "Portal ile ilgili tartışma", "Vikiproje:" ad alanındakilere "Vikiproje ile ilgili tartışma" vs yapılabilirse güzel olur --TmѰ e12 18:26, 24 Ağustos 2017 (UTC)
  • Destek Destek Birkaç ay önce benim de aklıma takılmıştı ama paylaşmayı unutmuştum. Ufak ayrıntılar ancak düzeltilmesi gerekiyor. --lmattdavidsmithlBuyurun? 07:32, 26 Eylül 2017 (UTC)
@TmY e12, ben bir düzeltme yaptım, birkaç saate yansır. Ama bunun benzeri bir yazının diğer isim alanına sahip sayfalarda nasıl çıktığını da kontrol eder misin? Artı bunu da kontrol edip, değişince haber verirsen sevinirim :)--RapsarEfendim? 02:01, 23 Ekim 2017 (UTC)
Sadece mesaj sayfasında değil bütün alan adındaki sayfalarda (Vikipedi, Şablon, Kategori, maddeler, MediaWiki vs) "Kullanıcı mesaj sayfası" yazıyor şuanda @Rapsar --TmѰ e12 18:48, 30 Ekim 2017 (UTC)
O zaman beni aşar, @HakanIST bakabilir.--RapsarEfendim? 18:52, 30 Ekim 2017 (UTC)

Günün maddesi sorumluluğu[kaynağı değiştir]

Kısa süre önce dile getirilmişti, ana sayfadaki günün maddesi bölümü zorlukla ilerliyor. Bugün için maddeler az önce belirlendi, birkaç dakika öncesine kadar yoktu. Madem böyle bir problemimiz var, günün maddeleri ile ilgili sorumlu olmak istiyorum. BSRF (MesajKatkılarİstatistikler) de bu görevi gayet iyi yürütecektir, hatta benden daha iyi. O olmak isterse önceliği ona devredebilirim anında :) Yahut başka ilgili olan var mı?--RapsarEfendim? 17:11, 10 Ekim 2017 (UTC)

Destek Destek Bir süreliğine verilmesi yerinde olabilir--❣Paseyn ileti 19:20, 10 Ekim 2017 (UTC)

Destek Destek Ana sayfada sıkıntı olduğu aşikar. Sorumluluk almak isteyen tecrübeli arkadaşlara elbette destek.--Potkal (mesaj) 20:28, 10 Ekim 2017 (UTC)

  • Ara sıra ilgilenmeye çalışsam da böyle bir sorumluluğu üstlenecek şekilde düzenli vakit ayıramıyorum Vikipedi'ye. Bir sorumlu olacaksa Rapsar'ın buna uygunluğu tartışılmaz benim için. Yalnız bu sorumluluk, özellikle bir olası etkin olamama durumu hâlinde topluluğun diğer üyelerinin katılımını engellemeyecek şekilde olmalı. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:47, 10 Ekim 2017 (UTC)
  • Güvenilir 2-3 kullanıcıya verilsin bu yetki. Birisi olmazsa birisi düzeni sağlar mutlaka.Sait71 06:29, 11 Ekim 2017 (UTC)
  • Seksen iki yüz kırk beş'e aynen katılıyorum. Rapsar'a ek olarak Sait'in de önerdiği gibi birden fazla kullanıcıya sorumluluk verirsek devamlılık açısından sorun yaşama olasılığımız azalır. Ben yeteri kadar zaman ayıramayacağım için sorumlu olmayı düşünmem.--BSRF 💬 18:43, 11 Ekim 2017 (UTC)
  • Günün Maddesi, Haftanın Seçkin Maddesi ile birlikte Vikipedia'ya girdiğimde göz ucuyla baktığım bir alan. Zaman zaman maddelere baktığım da oluyor. Daha önce birkaç defa günün maddesinin anasayfada çıkmadığını görmüştüm. Düzeltmek için biraz bakmıştım ama yetkim olmadığından, günün maddesinin işleyişi hakkında bilgimin olmaması ve başka konuları öncelik verdiğimden dolayı üstünde durmadan öylece bırakmıştım. Günün Maddesini seçme sorumluğunu bir taraftan almak istiyorum fakat kendi adıma sürekliliği sağlayacağımdan pek emin olamadım.--Hancer i figan (mesaj) 07:04, 19 Ekim 2017 (UTC)
  • Sorumlu seçilmesi konusunda hemfikir sanırım herkes. Ben gönüllü olduğumu belirttim, karşı çıkan da olmadı :) Başka kimler gönüllü olmak ister?--RapsarEfendim? 01:54, 23 Ekim 2017 (UTC)

Kenar şablonları[kaynağı değiştir]

Kenar şablonlarının dolaşım şablonlarından farkını, hangi durumlarda hangisini kullanmamız gerektiğini, neden bir durumda dolaşım şablonu kullanırken benzer başka bir durumda kenar şablonu kullandığımızı bilen var mı? Şablon:Anarşizm ile Şablon:Anarşizm kenar diye neden iki farklı şablon var mesela? Kenar şablonunu devreden çıkarıp, bunları var olan dolaşım şablonları ile birleştirsek veya o şekle dönüştürdek daha faydalı ve sağlıklı olmaz mı?--RapsarEfendim? 04:16, 20 Ekim 2017 (UTC)

İngilizce vikide, şöyle bir yönerge sayfası var. Burada dolaşım kutuları va kenar şablonlarının farklarından bahsetmiş. Ama yine de ikisi arasında çok büyük farklar olduğu söylenemez. Orada da zaten şu durumda bu kullanılmalı diye bir yönergede bulunmamışlar, sanırım bu seçim şablonun içeriğindeki madde sayısına ve oluşturan kullanıcıya bağlı. ~ Z (m) 05:03, 20 Ekim 2017 (UTC)
Teşekkürler. Bizim yönergemiz olmadığından orayı izleyemeyiz tabi, ama oradan fikir alabiliriz :) Orada sunulan tek bir fark var, o da şu: "uzayan listeler için yatay konumdaki dolaşım kutusu daha iyidir, kısa listelerde ise metnin yanında duran kenar çubuğu kullabmak daha iyidir". Bu yalnızca. Ayrıca, burada şunu kullanin ya da kullanmayın gibi net bir kısıtlama da söz konusu değil. Buradan yola çıkarak, kenar çubuklarının kaldırılması fikri, en üstte yazdıklarımdan ötürü mantıklı gözüküyor.--RapsarEfendim? 05:34, 20 Ekim 2017 (UTC)
  • Katılmıyorum. Orada kenar şablonlarının "doğrudan alakalı az sayıda bağlantı için kullanışlı" olduğu söylenmiş, ki buna katılmaktayım. Her durumda olduğu gibi kenar şablonlarının da uygunsuz kullanılacağı durumlar olacaktır tabii, bu yüzden sadece burada veya İngilizcede normal dolaşım şablonuna göre avantajlı gördüğüm durumlara dikkat çekeceğim. Bu gibi şablonlar konuyla ilgili ön bilgisi olmayan okuyucu için çok yararlı olabiliyor bence. Benim gözlemlediğim dolaşım şablonlarının belli bir niteliğe sahip madde gruplarını bir araya getirmek için tasarlanırken (Şablon:Türkiye'deki saat kuleleri), kenar şablonlarının tasarımı daha ziyade ön bilgisi olmayan okuyucuya geniş bir konu çerçevesinde genel bir madde listesi (bir nevi okuma listesi) verebilme yönünde (Şablon:Türkiye'de mimarlık). İkinci verdiğim örnek özellikle mimarlık akımı gibi maddelerde sıradan bir dolaşım şablonunun katabileceğinden çok daha fazla değer katıyor. "Klasik" kenar şablonlarından güçlü örnekler olarak şunu (bu gibi genel kavramlara dair serileri özellikle beğeniyorum), şunu ve şunu verebilirim. Şu şablonla şu şablon aynı konuda oldukları için ikisinin farkını çok iyi yansıtıyor, navbox'ta olup (en azından teamül gereği dışında bırakılamayanlar, veya Trump gibi biyografi maddeleri) sidebar'da olmayan maddelerin doğası, sidebar'ın maddelere katkısı falan gözlenebilir. İkisinin kullanımını genelgeçer kurallarla sınırlamak zaten pek mümkün görünmüyor, neden illa ki kısıtlamamız gerektiğini de çözemedim. Vikipedi bürokrasi değil, "kural uydurup bağlayamıyoruz" yasak için gerekçe değil. Potansiyel yararı olan bir uygulama, aman aman zararını göremedim, göstermek de kısıtlamayı önerenin sorumluluğu. Farklı yerlerde de tekrar ettiğim gibi, siyah-beyaz olmayan alanlar mutlaka olacaktır, grilere savaş açmayalım. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02:31, 21 Ekim 2017 (UTC)
Dediğin durumun pratikte geçerliliği, uygulandığı ve uygulanabilirliği yok. Film yönetmeni dolaşım şablonları aklıma gelen ilk örnek. 4+1 madde var, buna rağmen kenarda durmuyor. Neden? Hiçbir açıklama, ayrım yapılamaz. İngilizce Vikipedi'de var diye bizde olmak zorunda değil. Kafa karışıklığı yaratmak, şablon enflasyonu yaşamak gereksiz.--RapsarEfendim? 21:24, 21 Ekim 2017 (UTC)
Önce şunu netleştireyim: "İngilizce Vikipedi'de olduğu için bizde de olmak zorunda" diye bir argüman ortaya koymadım zaten, bu şekilde basite indirgememek gerek. Bunun muadili benim "İngilizce Vikipedi'de var diye bizde olmaması gerekmiyor" demem olurdu :) Oradaki uygulamalara ve maddelere eleştirel yaklaşmak gerekli elbet; ancak oradaki birikimden de yararlanmalıyız. İngilizce Vikipedi'den örnek vermemin nedeni orada bu uygulamanın daha düzgün oturduğunu ve yararlı olduğunu gözlemlemem; verdiğim örnekler kenar çubuğunun okuyucuya ek olarak sağlayacağı "okuma listesi" özelliğini gösteriyor. Özellikle 2016 başkanlık seçimi şablonu hem standart dolaşım şablonu, hem kenar şablonu şeklinde olduğu için çok hoş bir örnek, yorum yapacaklara kesinlikle aradaki farkı incelemelerini öneririm. Film yönetmeni şablonlarından kastın filmografi, ödül listeleri falan oluşturacak şablonlarsa, bunların hepsi zaten yönetmenin maddesinden bağlantı verilen maddeler olduğu ve çok az sayıda bahsettiğimiz için gereksiz (şurada Reywas92'nin yorumu mantıklı). Benzer bir mantıkla orada 6-7 maddeden oluşan X kültürü sidebar'larını da gereksiz buluyorum; ama tabii bazı kenar şablonlarının gereksiz olması ciddi yarar potansiyeli sağlayacak olanları silmemize gerekçe değiç. Eğer yönettiği filmlerin olduğu şablonlarsa kastın genel bir konu hakkında okuma listesi sunmaktan ziyade yukarıda saat kuleleriyle örneklediğim duruma denk geliyor. Pratikte ben bu uygulamayı şöyle anlıyorum: mesela Woody Allen'ın yönettiği filmler, Allen'ın biyografisinin alt konusu değildir, Allen tarafından yönetilmeleri ortak özellikleridir ve dolayısıyla altta yer alır. 2016 cumhurbaşkanlığı seçimi için Cumhuriyetçi, Demokrat, Liberal, Yeşil ön seçimleri, kampanyaları, anketler, seçim dönemindeki tartışmalar hep seçim sürecinin alt konularıdır ve dolayısıyla bir okuma serisi olarak kenar şablonuyla okuyucuya sunulur. Benzer durum yukarıda verdiğim diğer örneklerde de söz konusu. Uygulandığı, uygulanabilirliği, pratikte geçerliliği yok ifadesine kocaman bir "kaynak belirtilmeli" eklemek gerekli. "Kafa karışıklığı", "şablon enflasyonu" yaşandığına doğrusu ben ne Türkçe ne de İngilizce Vikipedi'de şahit oldum. Bu kadar sakıncalıysa örnek gösterebilmek gerekli. Sıkı kurallarla bunların sınırlanamaması buna yol açılacağı anlamına gelmez, non sequitur. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13:19, 23 Ekim 2017 (UTC)
Taşındı @HastaLaVi2, fikrini de duymak isteriz ayrıca :) @Cobija, @Sakhalinio, @Teacher0691, @Vikiçizer gibi sablonlarla ilgili kullanıcılar da fikir belirtebilir.--RapsarEfendim? 01:52, 23 Ekim 2017 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İdari birimlerdeki adlandırma sorunları[kaynağı değiştir]

Bayağıdır aklımda olan bir konu ve şu sıralar üzerinde çalıştığım maddelerle de alakalı olduğundan bu konuyu gündeme getirme ve çözüme bağlama zamanı gelmiş gibi gözüküyor. Şimdi, idari bölümler ya da yapılanmalar için Türkçe Vikipedi'de çeşitli adlandırmalar mevcut. Bu çeşitleri aşağıdaki örneklerde görebilirsiniz:

Yukarıdaki örneklerden görülebileceği üzere bizim kullandığımız en az 3,5 (ileride değineceğim) adlandırma yöntemimiz var. "Türkiye'nin illeri" için oluşturulan yönerge sayfası şuradan görülebilir. Yıllardır öneri halinde ne yazık ki, yani bu adlandırmaları dayandırabileceğimiz bir yönerge ne yazık ki bizde yok. Bu yönerge sayfası fena olmasa da neden yalnızca Türkiye için hazırlandığı konusu cevapsız. Şimdi gelelim benim önerilerime. Bunları başlık başlık yazacağım, olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi ilgili başlığa, destek ya da karşı şablonları kullanarak belirtmenizibrica edeceğim. Bu kesinlikle oylama amacı gütmüyor, yalnızca fikirlerin olumlu ya da olumsuz olduğunu kolayca görmemiz açısından lazım. O zaman önerileri sıralıyorum:

Her yerleşim yeri veya idari birim maddesi, aynı adı taşıyan başka madde olmadığı sürece yalın ada sahip olur.
Örnek: Antalya
Eğer bir yerleşim yeri veya idari birimin adını taşıyan başka bir madde varsa ve bu madde, adını ilgili yerleşim yeri veya idari birimden almıyorsa, ilgili madde yalın ada sahip olur.
Örnek: Ankara (Ankara (anlam ayrımı) sayfasında diğer maddeler görülebilir)
Eğer bir yerleşim yeri veya idari birimin adını taşıyan başka bir madde varsa, akla gelen ilk kavram hangisi ise o madde yalın ada sahip olur ve diğer madde, o maddenin ne hakkında olduğuna göre yanına parantez içerisinde bir kavram getirilerek adlandırılır. Eğer iki arasında yalın ada sahip olması gerekenin hangisi olduğuna dair bir seçim yapılamıyorsa, yalın ada sahip madde anlam ayrımı sayfası olur ve her iki maddenin adlandırılmasında da parantez kullanılır.
Örnek: Türkistan-Türkistan (şehir)
Örnek: Pire (anlam ayrımı sayfası)-Pire (şehir)
Eğer aynı ada sahip bir yerleşim yeri veya idari birim varsa ve her ikisi arasında, akla gelen ilk kavramın hangisi olduğuna dair seçim yapılamıyorsa, yalın ad anlam ayrımı sayfası yapılır. Bu ada sahip olabilecek maddeler, önce yerleşim yeri veya idari bölüm olmalarına göre parantezli adlara sahip olur. Parantez kullanımı yeterli olmazsa, madde adı sonrasında virgül konularak; ilgili yerleşim yeri veya idari bölümün bağlı olduğu ülke adı, ülke adının ayrım yapmak için yeterli olmaması durumunda bağlı olunan en üst seviye idari birim, onun da yeterli olmaması durumunda ise bağlı olunan bir alt seviyedeki idari birim adı eklenir.
Örnek: Edremit (anlam ayrımı sayfası)-Edremit, Balıkesir ve Edremit, Van
Örnek: Kars-Kars (il)
  • Atladığım bir nokta yoksa, yukarıda tüm olası madde adlandırmalarını belirttim. Buradan yola çıkarak en üstte verdiğim örnekleri tekrardan, bu kurallara uyarak vermek gerekirse:
  • Ontario (aynı kalıyor)
  • Karaman (il) (Karaman adı ile akla gelen ilk kavram şehir ve il, adını bu şehirden aldığına göre aynı kalıyor)
  • Karaman (eyalet) (idari birim ve adını Karaman şehrinden alıyor, akla gelen ilk anlam da Karaman)
  • Narın (il) (idari birim ve adını Narın şehrinden alıyor)

Burada akla şu soru gelecektir: "Neden 'Karaman ili/İli' şeklini değil de parantezli kullanımı benimsiyoruz?" Hemen yanıtlayayım, bu idari birimin adı "Karaman", il kısmı özel ada dahil değil. Bu sebeple "ili" kısmının büyük harfle başlamaması lazım. Küçük harfle kullanılması doğru, doğru olmasına karşın Vikipedi'de biz, aynı ada sahip maddeleri ayırmak için parantez kullanıyoruz ("Bor madeni" ve "Bor ilçesi" formunda değil). Bu sebeplerden ötürü doğru ad, genel yönergelere göre de bu şekilde zaten. Umarım atladığım nokta yoktur, varsa belirtiniz lütfen.--RapsarEfendim? 04:06, 19 Eylül 2017 (UTC)

Türkistan (şehir) değil de Türkiye, ABD yerleşimlerinde kullandığımız gibi eğer o birimin bir üst idari birimi varsa Türkistan, Güney Kazakistan şeklinde yapsak daha iyi olur. Edremit, Van yaparken bu gibi örneklerde de bir üst idari birim varken neden parantez kullanalım? Bir de hazır yeri gelmişken bu yerleşim yerlerinin Türkçeleştirilmesi konusuna da değinsek. Rus yerleşim yerlerinde oblast kelimesi olduğu gibi kullanılırken mesela Kazakistan için eyalet karşılığı uygun görülerek (kaldı ki oblast kelimesinin Türkçe bir karşılığı da yok, olduğu gibi bırakılması lazım) Güney Kazakistan Eyaleti gibi maddeler açılmış. Brazos İlçesi, Teksas gibi hepten yanlış (County kelimesinin Türkçesinin kontluk olmasının yanı sıra özel adın çevrilmesi bir hata, idari bölümlerin Türkiye'deki birimler ile özdeşleştirerek ona göre adlandırılması ayrı bir hata.) adlandırmalar da var. --Cobija (mesaj) 13:16, 19 Eylül 2017 (UTC)
@Cobija, Vikipedi'de kullandığımız ilk ayrım şekli parantezli kullanım malum. Türkistan adına sahip iki şehir varsa, senin dediğin şekil zaten. Bu yüzden senin verdiğin örnekler farklı durumlar oluşturuyor. İkinci dediğin konu ise oldukça uzun bir tartışma konusu, defalarca konuşulmaya çalışıldı ancak her ülke için ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerektiğinden toplu bir tartışma imkansız. Orada iki değil, çok fazla bilinmeyenli denklemler mevcut.--RapsarEfendim? 16:59, 19 Eylül 2017 (UTC)
Eğer bir idari birim salt madde adını alamıyorsa hiç parantezi işin içine sokmadan hazır yapıyorken tam bir standarda oturtalım. Edremit (Balıkesir) ve Edremit (Van) şeklinde de kullanabiliriz yoksa. Aynı adda birden çok yerleşim varsa virgüllü, diğer türlü parantezli ad vermenin arasındaki farkı anlamadım ben. --Cobija (mesaj) 17:11, 19 Eylül 2017 (UTC)
Parantezi biz, ilgili maddenin hangi alanda ya da ne olduğunu belirtmek için kullanıyoruz. Edremit (Van) değil, Edremit (Van'ın ilçesi) olur yani ki bu da oldukça anlamsız olacaktır. X isminde yalnızca bir yerleşim yeri varsa bunu virgülle ayırmak anlamsız zira o virgülü biz aynı adlı yerleşimleri ayırmak için kullanıyoruz, aynı adlı maddeleri değil :) Aslında burada bizim pratikte uygulanmadığımız tek nokta idari birimlerin adlandırılması kısmı.--RapsarEfendim? 23:20, 19 Eylül 2017 (UTC)
  • Yerinde bir öneri olmuş, genel hatlarına katılıyorum. Tabii "tüm genellemeler yanlıştır" düsturunu unutmamak lazım; ABD'deki "county" isimleri örneğin özgün dillerinde hiçbir zaman "county" kelimesi olmadan kullanılmıyor, dolayısıyla Brazos County'ye "Brazos" demek uygunsuz olacaktır; bunun gibi başka örnekler de eminim vardır. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:56, 8 Ekim 2017 (UTC)
@Seksen iki yüz kırk beş, aslında İngilize Vikipedi de bir standartlaştırma yapmış, hepsi "... County" şeklinde adlandırılmamakta (bkz. Los Angeles County, California maddesinin giriş kısmı). İlgili kuralları ise şurada, "Articles on counties and parishes are typically titled [[X County (or X Parish), State]]." (County ve parish adları [[X County (ya da X Parish), Eyalet]] olarak adlandırılır) diyerek bir standart yakalanmasını amaçlamışlar ve buna göre adlandırmışlar tüm maddeleri. Yani aslında "Los Angeles County, California" şeklinde kullanımın, yani virgülle anlam ayrımı yapmanın bir sebebi yok (aynı ada sahip başka madde yoksa anlam ayrımı yapılmaz ki). Burada dikkat çekmeye çalıştığım husus bu adı kullanmalarının sebebi kendilerince bir standart yakalama çabası -ki başka yönergelerle çelişkili bir yaklaşım olmuş-, başka bir şey değil.--RapsarEfendim? 07:27, 30 Ekim 2017 (UTC)


İlginize[kaynağı değiştir]

Vikiproje Sovyetler Birliği'nde tam 1 yıl geride kaldı[kaynağı değiştir]



VikiProje Sovyetler Birliği'nde tam 1 yıl geride kaldı
Ekim 2016 tarihinde oluşturulan VikiProje Sovyetler Birliği'nde tam bir yıl geride kaldı. Proje bir yılda katılımcıların katkılarıyla pek çok gelişmeye imza attı. Bu kapsamda;

Projeye ait toplu mesaj listesine adınızı ekleyin, siz de yeni projelerden haberdar olun. Bununla birlikte proje bülteninde de güncel gelişmeler ve yenilikler yer almaktadır. Projeye katkı sunmak için katılımcılar listesine isminizi ekleyin. Proje kullanıcı şablonu olan {{Kullanıcı VP Sovyetler Birliği}} şablonunu profilinize de ekleyebilirsiniz. Anket ve oylamalar sayfasında görüşlerinizi bildirerek gelecek işbirliği projelerinin kolektif biçimde ilerleyebilmesi için yardımcı olun.

Proje katkılarınızla büyümeye devam edecek. Bir yılın ardından yeniden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 18:57, 2 Ekim 2017 (UTC)

presenting the project Wikipedia Cultural Diversity Observatory and asking for a vounteer in Turkish Wikipedia[kaynağı değiştir]

Hello everyone,

My name is Marc Miquel and I am a researcher from Barcelona (Universitat Pompeu Fabra). While I was doing my PhD I studied whether an identity-based motivation could be important for editor participation and I analyzed content representing the editors' cultural context in 40 Wikipedia language editions. Few months later, I propose creating the Wikipedia Cultural Diversity Observatory in order to raise awareness on Wikipedia’s current state of cultural diversity, providing datasets, visualizations and statistics, and pointing out solutions to improve intercultural coverage.

I am presenting this project to a grant and I expect that the site becomes a useful tool to help communities create more multicultural encyclopaedias and bridge the content culture gap that exists across language editions (one particular type of systemic bias). For instance, this would help spreading cultural content local to Turkish Wikipedia into the rest of Wikipedia language editions, and viceversa, make Turkish Wikipedia much more multicultural. Here is the link of the project proposal: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Project/Wikipedia_Cultural_Diversity_Observatory_(WCDO)

I am searching for a volunteer in each language community: I still need one for the Turkish Wikipedia. If you feel like it, you can contact me at: marcmiquel *at* gmail.com I need a contact in your every community who can (1) check the quality of the cultural context article list I generate to be imported-exported to other language editions, (2) test the interface/data visualizations in their language, and (3) communicate the existance of the tool/site when ready to the language community and especially to those editors involved in projects which could use it or be aligned with it. Communicating it might not be a lot of work, but it will surely have a greater impact if done in native language! :). If you like the project, I'd ask you to endorse it in the page I provided. In any case, I will appreciate any feedback, comments,... Thanks in advance for your time! Best regards, --Marcmiquel (mesaj) 21:02, 9 Ekim 2017 (UTC) Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Çeviri: Vikipedi Kültürel Çeşitlilik Gözlemevinin sunumu ve Türkçe Vikipedi'de gönüllü arayışı[kaynağı değiştir]

Herkese Merhaba, Adım Marc Miquel ve Barselona'da (Pompeu Fabra Üniversitesi'nde) araştırmacıyım. Doktoram sırasında kimliğe dayalı motivasyonun editör katılım açısında önemli olup olmayacağını inceledim ve 40 Vikipedi dil sürümünde editörlerin kültürel bağlamını temsil eden içeriği analiz ettim. Bir kaç ay sonra Vikipedi'nin mevcut kültürel çeşitlilik, veriseti sağlama, görselleştirme ve istatistik ile kültürler arası kapsamı geliştirmeye dair çözümleri göstermedeki durumuna ilişkin farkındalık yaratmak üzere Vikipedi Kültürel Çeşitlilik Gözlemevi fikrini sunuyorum.

Bu projeyi bir hibe için sunmaktayım ve sitenin toplulukların çok-kültürlü ansiklopediler oluşturmak ve dil sürümleri arasındaki kültürel boşlukları (sistemik ön yargının bir türü) doldurmada köprü olmak için kullanışlı bir araç haline gelmesini umuyorum. Örneğin bu, Türkçe Vikipedi'deki yerel kültürel içeriğin geri kalan Vikipedi dil sürümlerine yayılması ve diğer yandan Türkçe Vikipedi'nin daha çok-kültürlü hale gelmesine yardımcı olabilir. Proje teklifinin linki burada: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Project/Wikipedia_Cultural_Diversity_Observatory_(WCDO)

Her bir dil topluluğunda bir gönüllü arıyorum: Halen Türkçe Vikipedi için birine ihtiyacım var. Eğer isterseniz bana şuradan ulaşabilirsiniz: marcmiquel *at* gmail.com

Her bir toplulukta şu nitelikte bir kontak kişisine ihtiyacım var: (1) diğer dil sürümlerine taşınmak üzere oluşturduğum kültürel bağlam maddesi listesinin kalitesine kontrol edebilecek, (2) kendi dilindeki arayüz/veri görselleştirmesini test edebilecek ve (3) dil topluluğuna sunmaya hazır hale geldiğinde aracı/siteyi özellikle onu kullanabilecek projelerde yer alan editörlere duyuracak.

Duyuru çok büyük bir iş olmayabilir fakat anadilde yapıldığında kesinlikle daha büyük etkisi oalcaktır! :) Eğre projeyi sevdiyseniz, verdiğim sayfada destekleyiniz Herhalükarda, her türlü geribildiriminizi, yorumlarınızı bekliyorum. Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Saygılar, Çeviren:--Başak (mesaj) 01:08, 10 Ekim 2017 (UTC)

Thanks for the translation :) Could you write me to my e-mail? I'd need a volunteer for Turkish Wikipedia.--Marcmiquel (mesaj) 15:16, 16 Ekim 2017 (UTC)

AWB istekleri[kaynağı değiştir]

Halihazırda AWB istekleri mevcut ve bunların çoğu uzun zamandır ilgilenilmeden duruyor. Düzenlemelerin yapılmasını rica ediyorum. - Ullierlich 06:17, 14 Ekim 2017 (UTC)

300.000 madde[kaynağı değiştir]

300.000 maddeye ulaşmamıza yalnızca 101 madde kaldı (299.899'dayız şuan). Her hangi bir logo uygulaması olacak mı, tartışılıyordu burada ama karar alındı mı tam anlayamadım. Bence gündem oluşturur logo koymamız. Çünkü erişim engeli olmasına rağmen hızla büyüdüğümüzü farketmeleri açısından iyi olur.Sait71 08:18, 12 Ekim 2017 (UTC)

Şurada bir oylama gerçekleşti ama net bir karar alındımı bilmiyorum.≈ SunSoldiers  ✉  14:03, 12 Ekim 2017 (UTC)
Öncelikle 300000 hepimiz için kutlu olsun. Logo vakit kaybetmeden değiştirildi. Fakat mobilden girince logo gözükmüyor. Bunun için şu madde sayısına ulaştık diye bir sitenotice yapabilir miyiz?--Uğurkentmesaj 23:22, 13 Ekim 2017 (UTC)

Gürcü Vikipedisi adına Sizi samimi kalpten tebrik ediyor ve uğurlar diliyorum, daima başarılar dileğiyle --Mehman 97 23:30, 13 Ekim 2017 (UTC)

Herkesi tebrik ediyorum. Engelsiz, yasaksız nice maddeler yazmak ümidiyle--Başak (mesaj) 12:20, 14 Ekim 2017 (UTC)

  • Herkesin eline sağlık. Umarım nice yüz binlerce maddeyi sansürsüz yazabiliriz. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 12:23, 14 Ekim 2017 (UTC)

Herkesin eline sağlık. Bu arada SAİT71'in dediklerine katılıyorum ve hatta bence Türk basınında Vikipedi'nin 300.000 maddeyi geçmesiyle ilgili bir basın duyurusu yayınlansa çok iyi olur. Bambi'nin annesi (mesaj) 12:50, 14 Ekim 2017 (UTC)

  • Bende logoyu mobilde görebiliyorum PC üzerinden göremiyorum.≈ SunSoldiers  ✉  14:40, 14 Ekim 2017 (UTC)
  • Sitenotice değiştirilmiştir. Tercihen 10 gün kalsa iyi olur. Topluluk ne zaman isterse kaldırılabilir. SunSoldiers mobilde nasıl gözüküyor ben onu anlamadım. --Uğurkentmesaj 14:54, 14 Ekim 2017 (UTC)
@Uğurkent Mobilden masaüstü görünümüne geçtiğimde görünüyor fakat bilgisayarımdan girince görünmüyor.≈ SunSoldiers  ✉  14:56, 14 Ekim 2017 (UTC)
Mobilde öyle yapınca gözüküyor. Önbelleği mi temizleseniz?--Uğurkentmesaj 15:01, 14 Ekim 2017 (UTC)

Herkesin emeğine sağlık. Telif sorunu nedeniyle en az 6 bin maddenin silindiğini hesaba katarsak iyi bir gelişim. Ama yeterli mi? Hayir. Daha fazla insani buraya kakiya davet etmek gerekiyor. Var olan maddelerin guncelligi ve durumu ayrica ele alinmali. Bu arada engel ile beraber Vikipedi isleyisi hakkinda insanlar daha fazla bilgi sahibi oldu. Bircok site, forum vb. gibi yerler tanitim yazilari yazdi. Engel sonrasinda projeye olan ilginin artacagina hic suphem yok. Umuyorum tez vakitte bu absürd ve ters tepki yaratan engelleme son bulur. Burayı ve ozgur bilgiyi seviyoruz.--Kingbjelica (mesaj) 21:35, 14 Ekim 2017 (UTC)

Vikikaynak'taki hizmetli ihtiyacı[kaynağı değiştir]

Bugün itibarıyla Vikikaynak'ta altı aylık iki devre hâlinde sürdürdüğüm hizmetliliğim sonlanmış bulunuyor. Adaylık için Vikikaynak:Hizmetlilik başvurusu/Cobija sayfasına, süre uzatma oylaması için Vikikaynak tartışma:Hizmetlilik başvurusu/Cobija sayfasına göz atabilirsiniz. Bir yıl evvel vandalizm sorunundan müzdariptik, mevcut durumda vandalizm oranı çok azalmış hâlde. Önümüzdeki altı ay boyunca mecburi sebeplerden dolayı internet erişimim çok seyrek olacağından yeniden aday olmayıp bir adım geride kalmayı tercih ediyorum. Öncesinde olduğu gibi projeyle ilgili birisi olmazsa "hiç yoktan iyidir" diyerek hizmetliliği seve seve sürdürebilirim. --Cobija (mesaj) 17:49, 12 Ekim 2017 (UTC)

  • Neden geçici süreyle veriliyor?--RapsarEfendim? 00:49, 13 Ekim 2017 (UTC)

Engel DNS ile aşılabiliyor[kaynağı değiştir]

  • Merhaba, DNS adreslerinizi 8.8.8.8 - 8.8.4.4 değil de 8.8.8.8 - 4.2.2.1 yaptığınız takdirde engel kaldırılabiliyor. Paylaşmak istedim. Kolay gelsin. --İnceleme Elemanı (mesaj) 22:01, 17 Ekim 2017 (UTC)
  • Bende işe yaramadı :(Sait71 07:49, 18 Ekim 2017 (UTC)
  • Ben girebiliyorum DNS ile artık. ~ Z (m) 10:20, 18 Ekim 2017 (UTC) 

SAS ve benzeri süreçler[kaynağı değiştir]

4 aydır öylece bekleyen adaylıklar var. Vito Genovese aktif olmayınca prosedürler yavaşladı. Inceleme bekleyen sayfaların erimesi harekâtını (tam olarak böyleydi, iyi motive ediyordu :d) hatırlıyorum. Etkin kullanıcılar irili ufaklı destek oldu. Ne günlerdi ama! Sonrasında Sakhalinio sağolsun baya baya ilgilendi bunlarla.

Diyeceğim şu ki SAS'a bir göz atmak lazım. Ayrıca her ay "kayda değerlik etiketiyle" duran sayfalar düzenli olarak SAS'a gelmeliler diye düşünüyorum. Bir ortalama tutturularak: en eskilerden başlayarak 15-25 arasında, veya daha fazla.--Kingbjelica (mesaj) 18:24, 26 Ekim 2017 (UTC)

katılıyorum. Haziranda SAS'a getirilmiş adaylıklar bile sonuçlanmayı bekliyor. Tecrübeli kullanıcıların da oy kullanmadığı ve yorumda bulunmadığı adaylıkları kapatması iyi olacaktır. --Maurice Flesier message 08:09, 27 Ekim 2017 (UTC)
Hizmetlilerimizin faaliyetleri sonrasında adaylıkların çoğu kapatılmış. Umarım böyle beklemek zorunda kalmayız, birikme yaşanmaz, birkaç günde bir bu ve benzeri sayfalara uğrar hizmetliler :)--RapsarEfendim? 21:52, 31 Ekim 2017 (UTC)