Vikipedi:Köy çeşmesi/2006/Temmuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize bilginize[kaynağı değiştir]

Başlatılan Sinema Portalına paralel olarak , sinema Vikiprojesi başladı. Yeni olduğu için çok fazla desteğe ihtiyaç var. Üye olmak isteyen veya herhangi bir şekilde destek vermek isteyenlerin katılımı için bilgilerinize sunulur. Teşekkürler...--renegademsj 10:59, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Aslında VikiProjeler konusunda çok eksiğiz. Yeni açılan bu proje ve Kullanıcı:Timurberk'in kişisel çabası ile yapılan Kırım Vikiprojesi dışında sıfırız. Bence Türkiye vikiprojesi ya da Türk dünyası veya İslam gibi genel konularda bu çaılşmalar yapılmalı.--Absarileti 13:03, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Yeni Vikiprojer görmek sevindirici. Kırım Vikiprojesi'ni de İngilizce Vikipedi'ye özenip yapmıştım. Wikipedia'da en çok sevdiğim olay ortak çalışma zemini oluşturulabilmesidir. Birçok kişi bir amaç etrafında bir araya gelebiliyor. Öyle ki Wikipedia şu an dünyanın en büyük örgütüdür. (Yanlış mı söylüyorum?) Bu örgüt hepimizin bildiği gibi bilgiye düzen vermektedir. Biz Türkler iyi teşkilatlar kurabilmek için araçları iyi kullanmayı bir öğrenebilsek... --Timurberk 18:08, 12 Temmuz 2006 (UTC)

27. Sıradayız[kaynağı değiştir]

Ukrayna vikipedisini geçerek 27. sıraya yükseldik, hayırlı olsun. Ha gayret...----M. Kemal Selanikli 10:05, 9 Temmuz 2006 (UTC)

Kaldı 26 dil, devam devam :))--Cansız 10:11, 9 Temmuz 2006 (UTC)
Herkese tebrikler... - Noumenon mesajkatkılar 15:16, 9 Temmuz 2006 (UTC)
Ukraynalilarin hayati kaydi.. nerden gelip nasil gectigimizi anlamadilar bile.. he he he :-))) --Erdall 05:52, 10 Temmuz 2006 (UTC)
Sırada Bulgarca var.--Absarileti 10:04, 10 Temmuz 2006 (UTC)
Fakat vikipedideki bütün maddelerin yüzde ne kadar acaba gerçek bir ansiklopedi yer alacaktı? Yüzde ne kadar gerçekten kaliteli sayılabilir ? Maalesef bunu gösteren bir değişken yok ;-) --katpatuka 16:55, 11 Temmuz 2006 (UTC)

Çalışmayan bağlantılar[kaynağı değiştir]

İzlemekte olduğunuz bir maddedenin dış bağlantılarından birinin çalışmadığına dair otomatik bir uyarı mesajı görmüş olabilirsiniz. Çalışmayan bir bağlantının Vikipedi'ye bir faydası olmadığı için eğer gerçekten çalışmıyorsa onun silinmesi gerekir. Eğer sorun geçiçi değilse, site kapanmışsa ümidi kaybetmeyin, Wayback Machine adlı İnternet arşivinde o sitenin geçmişteki içeriğinin bir kopyasını belki bulabilirsiniz. Oradaki arama kutusuna elinizdeki çalışmayan adresi girin, eğer arşivde varsa, sistem size o sayfanın çeşitli tarihlerdeki sürümlerine bağlantılar sunuyor. Çalışmayan adresi bu arşiv adres ile değiştirebilirsiniz. --İnfoCan 16:37, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi nasıl ve niçin çalışır?[kaynağı değiştir]

İngilice bilen arkadaşlara şu yazıyı hararetle tavsiye ederim:

How and Why Wikipedia Works: An Interview with Angela Beesley, Elisabeth Bauer, and Kizu Naoko

http://www.riehle.org/computer-science/research/2006/wikisym-2006-interview.html

--Timurberk 22:19, 12 Temmuz 2006 (UTC)

Wikipedia'nın Türkiye'de arama motorlarında aranma trendi[kaynağı değiştir]

Bakınız:

http://www.google.com/trends?q=wikipedia&ctab=2&geo=TR&date=all

--Timurberk 23:37, 12 Temmuz 2006 (UTC)

Bu da Vikipedi'nin

http://www.google.com/trends?q=Vikipedi&ctab=2&geo=TR&date=all

--Absarileti 07:59, 13 Temmuz 2006 (UTC)

Yeni maddeler ile ilgili çalışma[kaynağı değiştir]

Yeni maddelerin listesini şu adresten görebiliyoruz: Özel:Newpages Genellikle yeni katılan kullanıcıların eklediği taslak maddelere bazı şablonlar ekliyoruz. Bazı maddelere ne şablonu koyacağımı, onları nasıl etiketleyeceğimi şaşırıyorum. Bu durumu belirsiz maddelere, daha sonra madde incelenmek üzere ve uygun şablonun konulmasına imkan sağlayacak bir şablon var mı? Yoksa böyle bir şablon oluşturabilir miyiz? Bu "durumu belirsiz" şablonunu tartışma sayfalarına da ekleyebiliriz. --Timur 12:21, 13 Temmuz 2006 (UTC)

Kullanıcı adları[kaynağı değiştir]

Merhaba, Bana yine yardım edeceğinize güvenerek bir sorum olacak. 85.96.196.231 numaralı kullanıcı benim (Bahar) ama bazen oturumu açmayı unuttuğumda katkılarım bu kullanıcıya da ekleniyor. Onu yok edip oradaki katkıları benimkine koymak mümkün mü? Şimdiden teşekkürler, Bahar 11:10, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Bir yolunu buldum, teşekkürler Bahar 11:19, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Bir şey dikkatimi çekti ve sizlerde de aynı sorun oluyor mu merak ediyorum. Çok bayrak resimli sayfalar diğerlerine göre çok yavaş açılıyor. Örnek 2006 FIFA Dünya Kupası veya Galatasaray. Ama mesela İngilizcedeki en:2006_FIFA_World_Cup sayfasına gittiğimizde, bayrak sayısı ordada aynı çoklukta olmasına rağmen sayfa hızlı açılıyor. Ve sanırsam bunun sebebi bizim kullandığımız Şablon:Bayrak şablonun oluşturduğu yavaşlama. Acaba sizlerde de aynı sorun var mı? Varsa sizce nasıl çözebiliriz? --Özgür 06:37, 15 Temmuz 2006 (UTC)

Şablon:Bayrak-basit şablonunu oluşturdum. Ancak ülkelerin isimlerinin Commons'ta geçtiği şekilde İngilizce yazılması gerekiyor. Şablon sayfasına gereken bilgiyi yazdım. hatta isterseniz bir deneme de yapayım şimdi :)
Şablon:Bayrak-basit Şablon:Bayrak-basit · fcn × mesaj · 12:00 · 15 Temmuz 2006
fcn aklıma güzel bir fikir getrdin. Bu yeni şablonla bayrak şablonun karışımından biraz da değişiklik yaparak bir şeyler çıkabilir. İlk boş zamanımda deneyeceğim. --Özgür 06:37, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Sevgili Noumenon bugün 15 Temmuz, maddenin koruma altına alınma tarihi 25 Haziran, ilelebet böyle bırakmayı mı düşünüyorsun? --Erdemsenol 19:26, 15 Temmuz 2006 (UTC)

Yanlış sekmeye yazmışım--Erdemsenol 19:28, 15 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi'nin tarafsızlığı ve özgürlüğü[kaynağı değiştir]

Hem eskilerin hatırlaması hemde bilmeyen yeni arkadaşların bilmesinde yarar olan ver Vikipedi'nin sloganında geçen özgürlüğünü hatırlamakta yarar var.

  • Vikipedi özgür bir ansiklopedidir. Özgürlük 3 anlamda kullanılmaktadır.
    1. Ansiklopedik çerçeve içerisinde ve kurallara uygun kalmak şartı ile, dünyadaki herkes katılım yapabilme özgürlüğüne sahiptir.
    2. Buradaki bilgi dünyadaki herkese özgürce açıktır ve öyle kalacaktır.
    3. Ansiklopedik normlarda ve doğrulanabilirliği olan her türlü bilgi burada yer alabilir. Bu bilginin baska birini rahatsız etmesi Vikipedi'yi bağlamaz. Vikipedi birilerine göre yazılamaz. Birileri için sansür edilemez.

Vikipedi'nin özgürlüğü engellenemez. Vikipedi sansür edilemez. Ansiklopedik çerçevede, kaynaklarla doğrulanabilir, tarafsız, ve genel bilinen her türlü konuyu yazmaktan çekinmeyin. Bu çerçevede yazdıklarınızdan dolayı bir baskı bir sansür ya da tehdit ya da kişisel itham, suçlama ya da sataşma görürseniz veya hissederseniz, bir yöneticiye mesaj ya da ya da e-posta atın. Vikipedi'nin size vermiş olduğu özgürlüğünüzü kullanın ve engelleyenlerle savaşın. Gerçek tarafsızlığı anlayın ve uygulayın. Tarafsızlık için verdiğiniz savaşta, genelde fanatik hayat görüşüne sahip kişilerden taraflı olduğunuza dair ithamlarla karşılaşacaksınız. Kulak asmayın. Şüphe ederseniz deneyimli Vikipedistlere sorun. Yaşantının gerektirdiği taraflılıkları burada yaptırmayın. Orası başka burası başka. Vikipediyi vikipedi yapan bu kavramlar için sonuna kadar savaşın. --Özgür 06:00, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Çok genel ifadeler. Bir bilgilendirme yazisinin temeli (kalitesi) sayılan kim, nerede, ne zaman, niçin bilgilerinden yoksun. Derinliğinin genişletilmesi lazım. Bir ansiklopedinin değeri sadece özgür olmasıylamı ölçülür. Başka değerleri yokmudur? Bu ansiklopedik çalışmanın madde bazında bir kalite kontrolu varmıdır? Her isteyen her istedi konuda bilgi verecekde {{Kaynaksız}} ve {{taraflı}} ve {{tek-yetersiz}} ve {{Yanlış}} Şablonlari ne olacek. Bunlarida özgürce sayfaların başına ekleyecek veya çıkaracakmıyız? Bu işin bir düzeni olacak mı? Hani savaşma kelimesini kullanılmış ama bu iş savaşmaylamı karşilaştiracağız? Bilgilerimizi savaşarakmı savunacağız yoksa daha çağdaş yollar bulabilecekmiyiz. ASIL önemlisi vikipedi bize sorunlarımızı SAVAŞmadan cözecek mekanızmalar gelitircekmi? İşin gerçek boyutlarına değinmeden meclis konuşması gibi bir halde bu başlığı bırakmayacağını Özgür arkadışımızdan bekleyecekmiyiz. Yoksa bu konuda özgürlük hakkını kullanıp susacak mi?--GraphicDesigner 12:31, 17 Temmuz 2006 (UTC)

:: Özgür yine sapla samanı birbirine karıştırmış, üstüne bir de kendince akıl vermeye çalışmış. Biz burada özgürlük deneyleri yapmıyoruz, ansiklopedinin temelini özgürlük falan değil gerçekler ve doğrulanabilirlik oluşturur. Özgürlük adına her grubun belli maddeleri tekeline alıp, propaganda yapdığı bir yer haline dönüştüroyorsunuz burayı. Böyle giderse kimse ansiklopedi gözüyle bakmayacak vikipediye. Buna sebepde saptırdığın Vikipedi kuralları değil sadece sensin! Tarafızlık dediğin iki farklı grubun yazdıklarını birleştirmek, ortasını bulmak falan değildir; Tarafsızlık propaganda müsvetteleri değil, bilimsel, kanıtlanmış gerçek ne ise onun tarafında olmaktır. Kavramları çarpıtıp, insanlara bunu kuralmış gibi göstermeye çalışıyorsun. Bu ansiklopedinin büyümesi için baş zararlı bu halinle sensin. Bu arada, insanlar Vikipedi değerleri için savaşırken ölürlerse, şehit olurlar mı Özgür hoca? Bir de bunun için fetva ver de saçmalıkların tam destek bulsun. Sadece Özgür ve Citrat'ın keyfi uygulamalarını eleştirdikleri için, oy hakkı olmasın diye bahane bulup engelledikleri kaç kişi var ey ahali bir sayın bakalım? Özgür ve Citrat'ın yöneticilikleri bir an önce tekrar oylanmalı. Bu imzasız yazı 85.96.54.198 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. Troll'dur. Citrat 02:36, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Bırakalım laf kalabalığını. Buradaki en deneyimli Vikipedistlerden biriyim. Kimin ne yapmaya çalıştığı çok iyi görmekteyim. Yukarıda "ansiklopedik sınırlar içinde" özgür olunması gerektiğini 30 kere söylemişim. Ama tabiki o kısımları görmeszden gelip, "Özgürlüğünüz var istediğiniz gibi at koşturun, propoganda yapın" demişiz sanki! Anlayana sivrisinek saz. Ansiklopedik olmadığı durumlarda çeşitli şablon, edit ile bir sürü çözüm var. Silmek var. Elbette bu özgürlükler bazılarını rahatsız ediyor. Bazıları bazı ansiklopedik bilgilerin sansür edilmesinden yana. Veya bazı konuların yanlı yazılmasından yana. Ama maalesef Vikipedi özgür. Vikipedi'nin yukarıda bahsettiğim özgürlüğü kural değil temel ilkedir. Bunu ben demiyorum. Bunlar benim tanımım değil. Eğer rahatsız olan varsa yapacak bir şey yok. Yanlış diyenler, ilkeler harici kural uyduruyor diyenler isterlerse Meta'ya sorabilirler. Buyrun sorun. --Özgür 14:29, 17 Temmuz 2006 (UTC)
Troller devreye girecek gibi o yüzden fazla konuşmaya gerek yok. Son bir söz. Vikipedi özgür bir ansiklopedidir, Türkçedir, lisansına uyar. Vikipedi içerisinde bu kavramların üstünde bir kavram yoktur. Bunlar değiştirilemez, çünkü burası bu şekilde kurulmuştur. Bu kavramları zedeleyecek ya da yokedecek hiç bir kural konamaz, uygulanamz. Ya da bu kavramlar hıçe sayılamaz. Zedelenemez. Bunlar daha Vikipedi'nin 1 Ana Sayfası varken geçerliydi ve geçerli olmaya devam edecek. Gerisi detaydır. --Özgür 14:52, 17 Temmuz 2006 (UTC)
Özgür bu kadar sert çıkmana üzüldüm. Kelimelerin buradaki geçmişini bilmediğim için Özgürlük kavramının senin için ne ifade ettiğini anlamak zaman alıyor. Burada birden fazla olay aynı anda yaşanıyor gibi. Ben kendi tarafımı bir daha yukarıdaki cümlelerine bakarak cevaplayayım. Gecen günlerden birisinde aylara göre makale miktarını gösteren bir grafik eklemiş. O grafige bakarsan makale ve kullanıcı sayısı kırıtik seviyeyi aşmaya yakın veya aşmış durumda. Son iki yıl içinde bireysel çabalarınızla kalitesini korumaya çalıştığınız bu sistem artık sosyal olarak başka boyuta ulaşmış gibi duruyor. Bir örnek vereyim 1. Dünya savaşı sayfaları hazin bir durumda idi ve şu andada öyle. Bir makalenin içinde birbirinden farklı birçok olgu işlenmekte. Bu olgular bütün boyutları ile işlenmediği için dengesiz durmakta. Ben hiç olmazsa çatışmaları kendi sayfalarına ayırdım. Normal kullanıcılar ellerinde ki bilgileri arka arkaya eklemiş. Bu maddeler belli bir (konuyu iyi bilen) kurul tarafından ayrılıştırılmzsa kelime sayısı fazla ama içeriği problemli olarak kalacak. Aynı olgu Kurtuluş savaşı ve Ermeni olayları içinde geçerli. Şimdi bence siz eski vikipedistler bu sistemi üretken olarak devam etmesini istiyorsanız üzerinizdeymiş gibi gözüken "peer review" olgusunu belli kurallar icinde işleyen peer review lere birakmak zorundasiniz. Kısaca vikipedi kuralları senin idda ettiğin gibi sınırsız değil. İşin komiği bu sınırlar senin söylediğin özgürlükleri korumak için gerekli. Bu yüzden bence sen önce kullandıüın kelimenin ne ifade ettiğini cümlelerinde daha dikkatli birşekilde ifade etmelisin. herkes için başka şey ifade ettiği buradaki tartışmalardan açık bir şekilde görülüyor. Ben özgürlikleri koruyorum diye karar aldıkça başkaları bunu sizin özel valiliğiniz gibi algılıyor. Bu "peer review" söylendiği kadar kolay olmadığını biliyorum. Bunun sizin üstünüze yıkmanın tam Türk işi olduğunun da farkındayım ama şu özgürlükler kavramı altında bu konuları açmak ve gerekli mekanızlamaların kurulması zamanı gelmiş gibi görünüyor. Yoksa bu tartişmalar yöneticlik mekanızmasına zarar verecek. Bunun dışında dönen ve seni rahatsız eden başka olayların olabileceğinin de farkındayım Kolay gelsin. Saygılarımla. --GraphicDesigner 15:51, 17 Temmuz 2006 (UTC)
daha önce söylediğim gibi çok genel kelimeler kullanman sorun çıkarıyor. Ben Troller karşılaştırmasını üstüme bile alınmıyorum. İlk mesajımda da mekanızmalardan bahsettim. Bunlar diger vikilerde çalışıyorsa bir sebebi olmalı. Amacım "Peer Review" olgusunu bu kurumun ilgi alanına girmesini saglamak. Bunu aktif olarak yöneticilerin ele alması lazım.--GraphicDesigner 16:13, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Bu yazının "peer review" ya da başka bir şey ile pek bir ilgisi yok. Anlatılan aslında son derece basit ve açık, altında bin türlü anlam aramayın. Vikipedi özgür ve tarafsız bir ansiklopedi, sadece bu söylenmiş. Özgürlük ve tarafsızlık pekçok insan tarafından telaffuz ediliyor fakat pek azı tarafından benimseniyor ya da anlaşılıyor. Pekçok kullanıcı kendi hassas olduğu yerde ikisini de unutuyor, hele de karşısına aldığı grubun suistimalleri varsa ilkeleri korumayı hiç düşünmeden, eylem istiyor. Tamamen farklı bir bakış açısı tarafından da algılanan şu: kimileri tarafından özgürlüğün "herhangi bir şeyi yapabilmek" olduğu düşünülüyor. Ama yukarıda belirtildiği gibi burası özgür "ansiklopedi", ve belirli ilkeleri var ki değişmiyor. Kulağa çok basit gelse de azımsanmayacak denli çok insan bu kavramları anlamıyor, anlamak istemiyor, katılmıyor, onlara uymuyor... Tembelejderha 22:01, 18 Temmuz 2006 (UTC)

Örnek madde[kaynağı değiştir]

İncelenmesini istediğim bir madde var:

  • Mithat Tecelli - eski NBA liginin ve birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi basketbolcusu

Maddenin geçmişine bakarsak daha da ilginç... Bu tartışma bitene dek maddeyi lütfen silmeyiniz. Topluluk olarak bazı çıkarımlarda bulunmalıyız. --Timur 12:03, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Kusura bakmayin bu yaziyi gormemistim silerken. Dilerseniz geri getirebilirim ancak ne tur bir cikarim amacladiginizi anlayamadim. --Citrat 16:30, 18 Temmuz 2006 (UTC)

sivil takibat mi basladi[kaynağı değiştir]

kimsin nesin necisin başka işin yok mu senin Takibatçı kardeşim.gel sende Takibat ve Takibatçılık maddelerinii yaz.vikipedide takibattan yana sorun yoktur endişeye mahal vermeyin.hatta fazlası vardır.--alibaz 16:03, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Ben de Vandalı takibata aldım. :) --Özgür 16:15, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi, özgür ansiklopedi iyi bir çeviri değil[kaynağı değiştir]

From Wikipedia, the free encyclopedia'nin cevirisi tam olarak Vikipedi, özgür ansiklopedi olmuyor.

Free'nin ingilizcede iki anlami var

  1. Parasız, bedava
  2. Özgür

Vikipedi, özgürden ziyade parasız/beleş bir ansiklopedi. Ayrıca özgür kuralsızlığıda ima edebiliyor ki bu yanlış anlamalara yol açabilir. --Cool CatTalk|@ 23:24, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Free as in freedom, not like free beer diye bir açıklama vardı. Dolayısıyla beleş veya bedava değil özgür ansiklopedi doğrudur. --Alperen 08:43, 21 Temmuz 2006 (UTC)

  • Yanlışın var, vikipedideki makaleler bastırılıp satılabilir bile! Buradaki free Alperen'in de dediği gibi özgür anlamında. oceanmsg 09:11, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Geçen aylarda topluluk tarafından seçilmeyen yöneticiler için bir de-sysop veya benzeri bir oylama yapıldı. Peki Dbl2010'u da topluluk seçmediği halde o niye oylanmadı onu çok merak ediyorum. Birisi açıklayabilir mi lütfen? --Alperen 08:56, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Not: Dbl2010'u yönetici olarak atayan kişi Volkan, Volkan desysopa maruz kaldığı halde Özgür için oylama bile yapılmadı. --Alperen 09:14, 21 Temmuz 2006 (UTC)

    • katran ve tüyü hazirlayalim hemen!--alibaz 15:56, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Katran ve tüy daha önceden defalarca hazırlandı. Şurda bi köşede hazır olması lazım. Bakın burada bir miktar var isterseniz: [1] --Alperen 15:58, 21 Temmuz 2006 (UTC)

    • valla özgür'ün vikipedi de bazi hatirli tanidiklari var gibi!--alibaz 16:45, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Katılıyorum, var ve onlar her yanlışa destek çıkıyorlar. --Alperen 17:07, 21 Temmuz 2006 (UTC)

    • senin saglam bi dayın falan var mi peki?!--alibaz 17:20, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Lütfen konuyu saptırıp kişisel sataşmada bulunmayınız. Söylediğiniz sözlerin bu başlıkla hiçbir ilgisi yok. --Alperen 17:22, 21 Temmuz 2006 (UTC)

    • dogrudur son söylediginiz.yinede baslikla tamamen ilgisiz degiller aslinda.biraz ilgilidir.öte yandan kisisel bir satasma sözkonusu degil.önceki espiriyi devam ettirmistim.bu hosunuza gitmedi sanirim.neyse.sorularinizin muhataplari gelir bi aciklama verirler herhalde.ben cekileyim ortadan.--alibaz 17:38, 21 Temmuz 2006 (UTC)

atanmislarla secilmisler[kaynağı değiştir]

Hık demiş Devlet-i aliyenin burnundan düşmüşüz.Atanmışlarla secilmişlerin mevzusu güzel oldu bak.--alibaz 17:26, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Devlet-i aliye her fırsatta laf sokuşturmak gerçekten soylu bir davranış, ölüleri mezarlarında bile çirkin yakıştırmalarla rahat bırakmayan zihniyeti alkışlıyorum. --Süleyman Habib 21:21, 22 Temmuz 2006 (UTC)

    • Süleyman Habib bey hangi ölülerden bahsettiginiz ve neyi alkışladığınız anlaşılmadı.--alibaz 08:22, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Cevabını anlamayacağın kadar büyük laflar etme o zaman. --88.226.36.194 08:54, 23 Temmuz 2006 (UTC)

    • eh güleyim hadi.ayrica dediginizi kendiniz anliyorsunuzdur umarim.--alibaz 09:12, 23 Temmuz 2006 (UTC)

o IP numarasindan gelen mesajı ben atmadım. kim attıysa ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Devlet-i Aliyedeki insanlardan bahsediyordum. Herhalde hemen hepsi ölmüşlerdir Devlet-i Alidekilerin. --Süleyman Habib 09:59, 23 Temmuz 2006 (UTC)

  • IP numarasi yoluna gitsin o zaman.sorulmamış bir sorunun cevabını vermeye çalışıyordu zaten.

Devlet-i aliye'yi ben genel kullaniyorum Süleyman Habib bey.Buna yasayanlar da dahil.Bizim burda yapilan tartismalarin cogu hep devlet-i aliyeyi hatirlatiyor bana, o bakimdan laf sokuşturuyorum sizin deyiminizle(aslinda bir sey ima etmiyor gayet acik belirtiyorum sözümü ama öyle olsun).--alibaz 10:13, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Sayın Alibaz, hatırlarsanız daha önce köy çeşmesine bir mesaj atarak sohbet etmek için kullanılmaması gerektiğini hatırlatmıştım, siz de tepki olarak mesajlarınızı silmiştiniz. Kimseyi kırmak gücendirmek istemiyorum ve bu mesajı bir kullanıcı olarak yazıyorum: Şu yukarıdaki iki başlıktaki mesajları tekrar bir okuyun lütfen.. Burası bir serbest forum değil. Umarım kızmaz, bana hak verirsiniz. Kolay gelsin. Tembelejderha 12:48, 25 Temmuz 2006 (UTC)
Sayin Tembelejderha, dert etmeyiniz.sirf siz üzülüyorsunuz diye siliyorum yazilari.ama sohbet ile diger varsaydiginiz sey arasindaki ayrim sandiginiz gibi degildir demek isterim size.bunlar kizilacak seyler degil.rahat olun.buyrun köycesmesini adabı bilenlere birakiyorum.--alibaz 17:46, 25 Temmuz 2006 (UTC)
Lütfen ben üzülüyorum diye yazılarınızı silmeyin, üzülmem. Ayrıca yazılarınızı silmeniz bir bakımdan sakıncalı, o da şu ki diğerlerinin size yazdıkları anlamsız oluyor ve onların yazdıklarını silmekten beter ediyorsunuz, bu yüzden geri aldım. Amacım sizi gücendirmek değildi, köy çeşmesinin bu şekilde kullanımının zararlı olduğunu düşündüğümden ben de diğer her kullanıcı gibi görüş belirtiyorum. Amacım sizi uyarmak ve belki düşüncenizi etkileyebilmekti, anlaşılıyor ki başaramadım. Siz bu yazılarınızın yapıcı olduğunu ve bir şeyler kattığını düşünüyorsanız elbette devam ediniz. Kolay gelsin. Tembelejderha 07:37, 26 Temmuz 2006 (UTC)


İstekler[kaynağı değiştir]

Yoneticilerin oylanmasi (Guvenoyu)[kaynağı değiştir]

Uzun suredir Vikipedi'yi takip etmekteyim. Bu ortamin bir iki yoneticinin (ozellikle Citrat ve Ozgir) keyfi uygulamalari ile kirletildigini dusunuyorum. Yonetici Sikayet sayfasi bunun dellileri ile dolu. Bu iki kafadar birbirlerine destek cikarak astigim astik kestigim kestik devam edip gidiyorlar. Bu durumun onune gecebilmek icin genel bir guvenoylamasi yapilmasini oneriyorum. Aktif yoneticiler icin bir guvenoylamasi baslatalim mi? Guven oylamasinda gereken cevabi alanlar herhalde ne yapacaklarina da kendileri karar vereceklerdir. Onun icin bir yaptirim dusunmeye gerek yok sanirim. Mevcut yoneticilerden bazilari, ozellikle kendileri olmasa buranin yikilacagini dusunenler ve kendilerini vazgecilmez gorenler buna engel olmaya tabiki calisacaklardir ama toplulugun net bir gorus ortaya koymasi onemli. Selam ve saygi ile. 128.101.250.127 11:14, 5 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi'deki bu tür tartışmalardan artık gına geldi. Bir süreliğine Vikipedi'den ayrılıyorum. Sınavlarım bitince tekrar durumumu gözden geçireceğim. --Süleyman Habib 11:53, 5 Temmuz 2006 (UTC)
Ben yöneticilerden cok memnunum. Her birisi en az 3-4 kisinin isini yapiyor burda. Bunlari devirmek isteyen kisi önce gelsin ve daha iyisini yapsin. Selamlar --Erdall 14:07, 5 Temmuz 2006 (UTC)

Yöneticiler hiçbir kazanç sağlamadıkları halde Vikipedi'ye çok emek harcıyor ve onu geliştirmek icin çok uğraşıyorlar. Ara ara kendieri ile tartışsamda kendilerinden çok memnunum. Bence bütün enerjilerini yöneticilerle uğrasmaya harcayanlar bu fazla enerjilerini maddeleri geliştirmeye yonlerdirsinler. Vikipedi icin zerre kadar iş yapmamiş olanların yöneticilere saldırmasindan bıktım artık. --DenizRC 14:32, 5 Temmuz 2006 (UTC)


Bu kullanıcı Vikipedi'de Troll zararlılarının beslenmesine kesinlikle karşı çıkıyor.

--renegademsj 14:49, 5 Temmuz 2006 (UTC)

  • sorunları yok sayarak elbette bu tür itirazlarin sonunu getiremezsiniz.getirdiginizi sanabilirsiniz elbette ama gelmez.dünya kuruldu kurulalı tek bir yönetici gercekten ve ictenlikle kendi yöneticiligini sorun etmemistir.kraldan daha cok kralcıların varlığı da engeldir buna sanıyorum.özgür ülkelerde de böyledir özgür ansiklopedilerde de.gerçi baska vikilerde kısmen sorunlar çözülmüş ve az-cok yeterli bir konsensüs saglanmıştır, ama burda onları bekleyemeyiz herhalde değil mi?biz bize benzeriz, ansiplopedinin adı da viki olsa bile bize benzer.buna degil ama en cok baska bir sey olmasinin mümkün oldugunu zannedipte buraya gelenlere üzülüyorum ben.--alibaz 15:59, 7 Temmuz 2006 (UTC)
  • söylemeyi unuttum ben şahsen herhangi bir oylamaya katılmam.--alibaz 16:01, 7 Temmuz 2006 (UTC)

Bence "Hür ansiklopedi" demek "gel ve kafana göre takil" anlamina gelmiyor. "Hür ansiklopedi" herkez belli kurallara uyarak katkida bulunabilir anlamina geliyor. Yoksa buna Ansiklopedi denilemezdi. Birsürü tartismali konular var; Elvis Presley ya da Adolf Hitler ölmedi diyenler var, Nil Armstrong aya ayak basmadi ya da 11 eylül'ü amerikalilar yapti falan diye.. sende "Ermeni soykirimini" soykirim olarak kabul etmedik diye Vikipediye küstün, ama ayrintili bir sekilde bu konuyu tartismaya calismadin bile. Örnegin hic "Mavi cizgili deniz sülügü" gibi bir konu hakkinda madde yazmayi denedinmi? Eminim böyle bir madde yazarken sana kimse karsi cikmicaktir, ve Hür oldugunu anliyacaksindir. Bir milyon eksik olan konular var. Selamlar --Erdall 16:26, 7 Temmuz 2006 (UTC)

Ben uzunca bir süredir anonim katkıda bulundum oy hakkım yok biliyorum ama inanın birçok kullanıcı özellikle 2-3 kişinin tavırlarından şikayetçi, herşey bizim istediğimiz< gibi olsun diyorlar buda kayıtlı kullanımı engelliyor gibi, insanlar ban korkusu yaşıyor gibi.--Katyuşa 16:35, 7 Temmuz 2006 (UTC)
  • rahmetli bir Milliegitim Bakaniydi sanirim, "ögrenciler olmasa bu üniversiteleri ne güzel idare ederdik" mealinde bi söz söylemisti.burdaki yazilanlarda genelde onu hissediyorum.bu tartismalari yapmak anlamsiz Erdall.kullanicilar olmasa burayi güzel idare ederdi yöneticiler biliyorum.Ermeni Soykirimi maddesinin silinmesine şaşırmış degilim ki neden küseyim.bugünkü gazeteleri okuduysan, TESEV'In toplantisini basan vatanseverlerin yaptiklarini okumuşsundur.toplantinin başligi da " Zorunlu Göçle Yüzleşmek".Şaşıracak ya da küsecek bir sey yok.hem vikipediyi o kadar kendinizle özdeşleştirmeyin.Vikipedinin kurallarını ayrı, senin savunmaya calistigin uygulamalarin degerlendirmesini ve gerekiyorsa eleştirisini ayri yapiyorum.ayrica o kadar önemsedigim bir sey de degil bu.bakin isinize siz.hoslanmadiginiz seyleri silinverin bir yandan.--alibaz 17:36, 7 Temmuz 2006 (UTC)
  • Arkadaşlar burada kimse kimseyi yönetmiyor. Ortak bir karar alınıyor o uygulanıyor yahut kurallara aykırı davranan engelleniyor. Hukuksuz bir iş yapılırsa elbette herkes itiraz etmeli. Ama nedense sürekli "yöneticiler göreve", "adaletsiz yönetici" vs. gibi çağrışımlarla yanlış manalar çıkıyor (Bekçi olacaktı adı sanırım bir ara, oylama vardı??) İngilizce Vikipedi`de Jimbo bir nevi Kral, olaylarda son sözü o söylüyor ve itiraz edilemiyor. Öyle bir sistemde ben de durmam ama burada böyle bir şey yok. Ben ya da başkaları buraya yönetilmeye gelmiyor tabii ki ama ansiklopedinin de belirli bir düzen içerisinde ilerlemesi gerekli. --- 16 18:36, 7 Temmuz 2006 (UTC)
  • yöneticilerin ne yapıp yapmadıkları hakkında burada ciddi bir fikir karmaşası var. Yönetici adı çok doğru değil. Yöneticiler burada kanun belilemiyorlar, politika belirlemiyorlar, neyin kalıp neyin gideceğini belirlemiyorlar. Yönetim işlerinin hepsi oylamayla yapılıyor. Yöneticilerin yaptıkları, silinmesine karar verilmiş maddeleri silmek, kuralları ihlal eden kullanıcıları uyarmak/engellemek gibi herkes aynı anda yapmaya kalkarsa ortalığın duman olacağı işlerdir. --Süleyman Habib 18:46, 7 Temmuz 2006 (UTC)
"Yönetici" isimi yanlismi anlasiliyor acaba? "Yetkililer", "Sorumlular" ya da "Yetkili Vikipedistler" olsa daha dogru olabilirmi? --Erdall 20:51, 7 Temmuz 2006 (UTC)
Bir ara tartışılıyordu, yarım kaldı (en altta) Vikipedi_tartışma:Yöneticiler#Y.C3.B6netici_terimiyle_ilgili_tart.C4.B1.C5.9Fma -- 16 04:29, 8 Temmuz 2006 (UTC)
O tartismayi görmemistim, sagol. Fikirlerimi oraya yazdim. Selamlar --Erdall 05:27, 8 Temmuz 2006 (UTC)
  • terim tartismasi mi?alemsiniz gercekten.--alibaz 11:27, 8 Temmuz 2006 (UTC)
alibaz, tartışmada 'alem' olan bir şey olduğunu düşünmüyorum, herhalde neyin tartışıldığını tam olarak incelemeye fırsat bulamadınız.. tartışılan şey 'yönetici terimi ne anlama gelir' değil, ingilizcedeki "admin" veya "sysop"un en anlaşılır şekilde nasıl tercüme edilmesi gerektiği konusu. birçok terim hakkında bu tip tartışmalar var, özellikle terimlerin tanımlarını, yeni üye oldukları için bilmeyen kullanıcıların yanlış anlamalarını minimuma indirmek için.. --spAs 23:03, 9 Temmuz 2006 (UTC)
  • Ee tartışa tartışa bi tek bunu tartışınca biraz alem oluyor.ama öyle olmadigini düsünüyorsaniz beni mani görmeyin yapin siz tartismanizi.--alibaz 00:07, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Citrat'ın Son Marifeti[kaynağı değiştir]

Citrat kendi yazdığı maddeyi başka hiçkimseye danışmadan ana sayfa dinamik içerik şablonuna yerleştirdi. Yani kimseye sormadan kendi yazdığı maddeyi günün maddesi ilan etti. Pes artık --80.58.205.33 20:28, 8 Temmuz 2006 (UTC)

İşte Kanıt:

[2] [3]

Discovery Channel'da bir reklam var. Bilmiyorum bilen var mı? Bunu yapanı Polis biliyor, FBI biliyor, dedektifler biliyor, savcı biliyor.. Bunu yapanı bildiklerini yapan adam da biliyor ama önemli olan neyi bildiğiniz değil kimin suçlu olduğunu kanıtlayabildiğinizdir. Diyor reklamda. Davul ve zurna gün gelir SAZ olur. --Süleyman Habib 06:54, 9 Temmuz 2006 (UTC)


madde sahibi olmak[kaynağı değiştir]

  • yukarıda sözü edilen maddede en az 7 - 8 kişinin daha emeği var. madde sahibi olunca ne oluyor, sahibi olunan maddeler ana sayfaya girince insanı motive etmekten başka nasıl bir kariyer getirisi var anlamadım. 'suçluluk' gibi kavramların burada ne işi var? buranın açık bir yer olduğunu sürekli tekrarlamak mı gerekiyor? kimse hiç bir maddenin sahibi filan değil. sadece bunu yapmış olmanın keyfi herkese yetmeli. yazdığımız maddelerin önüne bekçi olacağımıza bahçesine bahçıvan olsak daha iyi değil mi? sırf bu yüzden madde açmak, madde yazmak istemiyorum. yazdığım zaman da açtığım maddeler diye bir kariyer listesi yapmak istemiyorum --kibele 10:24, 9 Temmuz 2006 (UTC)


"Neden anonim katkılar bu kadar çok ?" diyenlerede cevap olabilir.--Cansız 10:29, 9 Temmuz 2006 (UTC)
  • benim ne demeye çalıştığımı anlayamamışsınız. ben burdaki kimseyi hiçbir suçla itham etmedim. benim bahsettiğim suçluluk o tür troll vari anonim mesajları kimlerin yazdıklarını az çok tahmin ettiğimdi. --Süleyman Habib 12:58, 9 Temmuz 2006 (UTC)
    • esas meselenin sizin mesajınız olmadığını anlamışsınızdır umarım. o maddenin bugünlerde ön sayfaya çıkması kadar doğal bir durum olamaz ve birileri bunu bir kötü niyet, marifet filan diye nitelendirip, bunu da "maddenin sahibi olmak" üzerinden tanımlıyorlar. derdim bunu söylemekti. mesajınız biraz kapalı olduğu için suçluluk lafı da araya kaynamış. ben olsam, anlayamamışsınız yerine, anlatamamışım derdim. :) --kibele 16:45, 9 Temmuz 2006 (UTC)
Tabiiki haklısınız Kibele, ama "açılışını yaptığım maddeler" diye bir Liste sürdürenleri eleştirmenize alındım biraz:-/ Bence böyle bir Liste yeni kullanıcılara ibret olup yarışma-içgüdülerini uyandirabilir, ve hem zaman buldukça yarım kalan işlerimi unutmayıp devam etmemde kullanışlı oluyor.. bunu söylemeden duramadım. :-) Selamlar --Erdall 17:08, 9 Temmuz 2006 (UTC)
cümlede bir detay var ama, "sırf bu yüzden ben yapmak istemiyorum"... yani kimseyi eleştirmiyorum, o listelere bakıp heveslenenlerden biri de benim. ama arada, "o maddeyi ben başlattım, sen nasıl ellersin" gibi laflara rastlıyoruz di mi? işte lafım onlara. ama her zamanki gibi üzerine alınması gerekenler duymuyor :) --kibele 17:25, 9 Temmuz 2006 (UTC)
:-)) iyi aksamlar --Erdall 17:52, 9 Temmuz 2006 (UTC)
      • ben iyi anlatamamışım, siz de iyi anlamamışsınız. :Pp :) --Süleyman Habib 18:21, 9 Temmuz 2006 (UTC)
    • e, öyle olmuş biraz. :) --kibele 19:17, 9 Temmuz 2006 (UTC)

Sayın Kibele, daha önce bir yerde yazmıştı, yaşlı belleğim beni yanıltıyor mu yoksa. Nerede olduğunu anımsamıyorum. Hani şu "sahip çıkmak"la "sahiplenmek" arasındaki ayrım hakkındaki tümceler. Burada da yenilemesini dilerim. Bu ayrım önemli bence. Tabi ki bir insan, emek verdiği bir şeye sahip çıkacaktır, başka insanlar da bunu, emeğe saygı gereği doğal bulacaklardır. Makedon 22:55, 9 Temmuz 2006


  • Ben hatırlıyorum Makedon :)), Kibelenin yazdıkları veçok anlamlı bulduğum tümceler şöyleydi: "...maddeleri oluşturan ve ağırlıklı olarak uğraşanların garip bir sahiplenme ile kaplan kesildiklerini görüyorum bazen. derdim şu: uğraştığımız maddeleri 'sahiplenmekle' 'sahip çıkmak' arasındaki farkı unutmak, tartışmalı konularda ısrarla değişiklik yapmak (sadece imladan söz etmiyorum elbette), doğru bildiğini doğrulatmadan kaydetmek gibi alışkanlıklar yaygın. ...--kibele 11:38, 1 Temmuz 2006 (UTC)

Mskyrider 21:17, 9 Temmuz 2006 (UTC)

  • Süleyman :))--Cansız 21:35, 9 Temmuz 2006 (UTC)
  • Belki en:Wikipedia:Ownership of articles sayfasını çevirebiliriz, en azından bu tip bir sorun gördüğümüz zaman kibarca refere edebileceğimiz bir politika olur. Ayrıca bunu çevirirken göz atıp okuyacak arkadaşların da bu konudaki fikirleri yumuşayabilir... belki. - Noumenon mesajkatkılar 06:16, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Yukarda geçen "maddede en az 7 - 8 kişinin daha emeği var" ifadesi külliyen yanlış. Neden detaylı incelemeden yorum yapıyorsunuz? Wimbledon maddesine katkıda bulunan 3-4 kişi var geri kalanlar bot. "maddeler ana sayfaya girince insanı motive etmekten başka nasıl bir kariyer getirisi var" demişsiniz. Doğru, kariyer getirisi yok ama ego tatmini getirisi var. Burada ansiklopedi için katkı veren onlarca kişi varken bir yöneticinin korumalı bir sayfayı düzenleyerek kendi başlattığı ve en çok kendisinin katkı yaptığı bir maddeyi ana sayfanın en başına çıkarması sizce etikse daha denilecek bişey yok. Diğer vikilerde günün maddesi benzeri uygulamalar için oylama yapılıyor. Günün maddesinde başka adaylar varken yönetici kendi keyfi doğrultusunda kendi başlattığı maddeyi ana sayfaya taşıdı bu etik mi? Evet, yapsın diyorsanız da kendi emeğinizi aşağılıyorsunuz. Wimbledon maddesi zaten günün maddesi olmak için asgari gerekleri taşımıyor, çok kişi tarafından yazılmadı, zengin içerikli değil, bol resim yok hatta hiç resim yok amblem var. Tek özelliği Citrat tarafından başlatılmış olması. Ayrıca tekrar dikkatiniz çekmek için söylüyorum, başka adaylar varken bu madde yöneticinin keyfi doğrultusunda atandı. --80.58.205.47 07:43, 10 Temmuz 2006 (UTC)

  • 3-4 kişi de olsa başkalarının DA emeği var. 'emek ver denize at' mantığıyla değişiklik yapan, bu konularla hiç ilgilenmeyen o kadar çok anonim kullanıcı var ki... bunun adı emeğini aşağılamak olmaz. herkesin ego tatmini farklı, tıpkı sizin buraya yazmanız gibi...
yani sonuç olarak emek üzerine epeyce konuşmak gerekebilir, etik üzerine ve de ego tatmini üzerine. geçelim. --kibele 09:12, 10 Temmuz 2006 (UTC)
  • Wimbledon`ın iki altında Ted Bundy maddesi var, oldukça uzun, fotoğraflı, konu da enteresan ve Bundy hakkında bu kadar uzun bir kaynak olarak kullanılabilecek yazı da pek yok. Fakat 2 altta yer alıyor, şimdi Citrat kendi başlattığı maddeyi yukarı almış Ted Bundy aşağıda bu nasıl taraflılık vs. diye yaygara koparmak, 5-6 Vikipedist`i bu tartışmaya katmak mı gerekli? Adam ana sayfaya taşırken onu öyle bunu böyle koymuş, bu kadar önemli mi yahu? Biraz daha iyi niyetli olsak her şey daha hızlı ilerler.
  • Ayrıca maddenin üzerinden kibele bir kez daha geçerek maddeyi daha okunabilir kıldı, Doruksal kaynak ekledi, İnfocan ile Mskyrider ufak değişiklikler yaptı, Baylan da keza öyle. Yani her arkadaş kendi hayatlarından bir zamanı bu maddeyi güzelleştirmek için harcadılar, onların emeğini kim yadsıyabilir ve okuyucu da Vikipedi`ye uğrayarak bizleri teşvik etti kısacası bu madde herkesindir. -- 16 09:37, 10 Temmuz 2006 (UTC)
Çevirisini kendin yaptığın bir madde ana sayfadayken tabi ki yaygara yapman beklenmez :). Onu oraya bunu buraya koyması önemli değil. İngilizce wikipedia'da bir yöneticinin kendi başlattığı maddeyi kimseye sormadan featured ilan etmesinin sonuçlarını düşünebilir misiniz? Üstelik onca aday varken. --80.58.205.47 09:39, 10 Temmuz 2006 (UTC)
Birader yukarda maddenin benim olmadığını söyledim. Ana sayfada olmasına ise seri katillerle ilgilenen biri varsa kaynak olarak kullanabileceğini düşünerek sevindim. Yukardaki yazıyı genel görüşümü ifade etmek için yazdım, sana değildi. Sana ilk ve son cevabım budur. -- 16 09:46, 10 Temmuz 2006 (UTC)
  • Dün Wimbledon Tenis Turnuvası'nda tek erkekler finali vardı. Ana sayfada bununla ilgili bir makalemizin olması ve sayfanın gündemi yakalaması ne kadar güzel. --Baylanmsj 10:04, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Kitap Dergi Gazete[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, önceden birleşik olan kitap dergi ve gazete taslakları kategorisinde artık yüzlerce sayfa var, bu yüzden onları ayırdım. Yeni eklenen maddelere uygun şablonu eklersek güzel olur. (Kitap-taslak, Dergi-taslak, Gazete-taslak şeklinde.) Kolay gelsin. Tembelejderha 11:17, 12 Temmuz 2006 (UTC)

iyi olmuş. --Süleyman Habib 11:49, 12 Temmuz 2006 (UTC)

Elinize sağlık. Fark ettim, hemen kullandım. :)--Burçin SARIHAN mesaj 11:59, 12 Temmuz 2006 (UTC)

Savaş Şablonu[kaynağı değiştir]

Ingilizce Wikipedia'da her savaş maddesinde kullanılan ve savaş hakkındaki en temel bilgileri (tarihler, yer, taraflar, kazanan) veren bir şablon var. Bizde böyle bir uygulama yok. Ancak Kırım Savaşı maddesinede GraphicDesigner'ın oluşturduğu tablo çok başarılı oldu. Bu tarz bir tabloyu şablon şeklinde hazırayıp bütün savaş maddelerine ekleme imkanını sağlasak güzel olmaz mı? Bu tarz şablon hazırlamayı bilen Vikipedistler yardımcı olursa çok sevinirim.
Teşekkürler. --DenizRC 14:19, 13 Temmuz 2006 (UTC)

Bu arkadaşımız o konuda çok başarılı. Birici Dünya Savaşı, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı gigi maddeler artık şablonlu.--Absarileti 08:03, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Zabıta Topluluğu[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Zabıta gibi bir topluluk kurabilir miyiz? Bakınız: en:Wikipedia:Recent_changes_patrol --Timur 11:26, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Kimseden ses seda yok. Tekrar hatırlatayım dedim. --Timur 11:13, 17 Temmuz 2006 (UTC)
Bu kullanıcı son değişiklikler zabıtasıdır.
Bu kullanıcı yeni maddeler zabıtasıdır.

Devriye yerine zabıta mı desek acaba? Türkiye'deki seyyar satıcıların peşinde koşan zabıtaları düşündüğümde bu iş için devriye yerine zabıta kelimesinin Türk kültürü için daha yakın olduğunu düşünüyorum. --Timur 15:27, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Bence cok yerinde bir kurum olur ama bu durumda yoneticilerin de tedbirli olmasi gerektigini dusunuyorum. Ben bir aralar kendi capimda telif zabitaligi yapiyordum ama silme hakkim olmadigi icin sadece sablon koyuyordum. Suresini cok asmis, telif sablonuyla kalmis makaleleri gordugumu de hatirliyorum. Ayrica zaten kesip yapistiran adam inat etmisse hemen gelip telif sablonunu siliyor. Ozellikle yeni makalelerde cok oldugu icin hemen silinebilse hos olurdu... Aras 03:50, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Yöneticilerin sayısı çok az. Diğer üyelerden de birileri de bu işe el atmalıdır. Taslak şablonu ekleme, interwiki bağlantıları ekleme, uyarı şablonları koyma, kategorilere ekleme... Hepsini bir arada düşünmek gerekir. Bir şeyleri düzene sokmaktan hoşlanan kişilere göre bir iş. Başka istekli yok mu? --Timur 18:35, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Bot İhtiyacı[kaynağı değiştir]

  • Yeni kullancıları Hoşgeldin mesajı atacak
  • Madde boşaltanları uyarıp işlemi geri alacak
  • Maddelere bir seferde sayfalarca içerik girenleri uyarıp işlemi geri alacak
  • 3-5 kelimelik kısa içerik girenleri uyaracak
  • "Hacked" yazılan maddeleri geri alıp, yazanı uyaracak

bir bot ihtiyacı bariz şekilde göze çarpıyor. İlk aklıma gelen özellikler bunlardı. Sizinde önerilerinizle bunları geliştirip, botu yapabilecek arkadaşlara destek verirsek bariz bir yükün kullanıcıların sırtından kalkacağını düşünüyorum. --Cansız 13:44, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Birinci, ikinci ve beşinci madde konusunda kesinlikle haklısın ama diğer ikisi pek işlevsel olmaz sanıyorum. Özellikle hoşgeldin mesajı konusunda bir bot kesinlikle gerekiyor.--Vito Genovese 07:09, 15 Ağustos 2006 (UTC)

Nitelikli maddelerin gelişimini teşvik[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'da en:Wikipedia:Featured article diye bir madde değerlendirme derecesi var. Türkçe Vikipedi'de de niteliğe yönelik çalışma yapmalıyız. İki yolu var, ya yabancı dillerdeki önemli ve nitelikli maddeleri Türkçe'ye tercüme edeceğiz ya da orada olmayan maddeleri işbirliği ile oluşturacağız.

Featured article'ın Türkçesi ne olabilir diye araştırdım, diğer dillerdeki karşılıkları şunlardır:

  • seçilmiş madde
  • mükemmel madde
  • kaliteli madde
  • vitrin maddesi
  • madalyalı madde
  • göze çarpan madde
  • çarpıcı madde
  • dikkat çekici madde
  • nitelikli madde

İnsanların üzerinde çalıştıkları maddelerin topluluk tarafından takdir edilip böyle ünvanlara layık görülmesi insanın hoşuna gider ve teşvik edici bir unsur olur. Sizce hangi adı kullanalım? --Timurberk 14:39, 15 Temmuz 2006 (UTC)

Bence Mükemmel madde ismi ugun. Aynı şeyi bende düşünüyordum. Belki sayısı az olacak ama mükemmel madde işlemi maddeleri geliştirecek bir projedir.--Absarileti 08:15, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi:Büyükelçilik[kaynağı değiştir]

Gördüğüm kadarıyla bizim de bir Vikipedi:Büyükelçilik açmamız gerek... (ref: m:Wikimedia Embassy) - tabii ki o zaman bir Büyükelçisi görevlendirmek lazım... ;-) --katpatuka 10:34, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Katpatuka, şu sayfaya bakar mısın Vikipedi:Elçilik. Ayrıca Meta'da Türkçe'nin elçisi olarak Özgür görünüyor. Mskyrider 10:46, 17 Temmuz 2006 (UTC)
Onu görmedim! Sadece Büyükelçilik aradım ve bulamadım; sağol - birleştireceğim... --katpatuka

Türk'müyüm, Arnavut mu?[kaynağı değiştir]

Biz 1911 yılında Balkan Harbi sırasında Kosova'dan Türkiye'ye göç etmiş bir milletiz. Konuştuğumuz dil Arnavutça. Dinimiz İslam. Fakat milliyet konusunda bazı tereddütlerim var. Biz acaba Kosova'da yaşamış olan, Osmanlılar zamanında müslüman olmuş Arnavutlar'dan mıyız? Yoksa Balkanlara müslümanlığı yaşayarak anlatmak üzere Anadolu'dan gönderilmiş olan ve sonra oranın dilini öğrenip konuşan Türkler'den miyiz? Bu konuda bilimsel kaynaklara dayanan bir yardımınız olabilirse çok sevinirim.

Bu arada siteniz gerçekten de müthiş. Tebrik ederim. Saygılarımla, iyi çalışmalar diliyorum.

Tevfik AYDIN

tevfikaydin@hotmail.com

Bu konuda bilimsel bir yardım olamaz Tevfik. Oturup genlerinin dökümünü çıkarsak bile, Arnavut ya da Türk geni diye bir şey yok. Ana dilin önemli. Ailenin, bilinen en eskilerinin ana dili neydi, bunu araştır. Ana diliniz ne ise kökeniniz de odur. Ancak adın ve soyadın Türkçe. Sonradan mı alındı bu ad. Ailenin bilinen en eskilerinin adları neydi. Ama hepsinden önemlisi, senin kendini ne hissettiğindir. Ne olduğuna sen karar vereceksin, doğrusu bu. Benim baba tarafım ve anne tarafımın büyük bölümü de aşağı yukarı aynı yıllarda göç etmişler. Baba tarafımın bir kolu, senin o taraflardan. Ben kendime Makedonyalı bir Türk diyorum, önemli olan da bu. Saygılar. --Makedon 23:08, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Şablon/Kullanıcı sayfalarının zemin rengi...[kaynağı değiştir]

Şablon ve Kullanıcı sayfalarının zemin rengi soluk bir mavi renk ve şahsi görüşüm, bunun hiç de hoş görünmediği yönünde:
  • Bu sayfaların zemin renklerinin de madde sayfaları gibi beyaz ya da
  • madde sayfalarından illa ki farklı olmaları gerekiyorsa da soluk ve (bence) sevimsiz bir maviden ziyade, açık bir gri olmaları göze daha hoş gelmez mi ?

Her halükarda, bahsettiğim sayfalardaki o soluk mavi zemin renginin HEX kodunun ne olduğunu nasıl öğrenebilirim ?

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 09:38, 24 Temmuz 2006 (UTC)

Bu söylediğinin nasıl yapıldığını (ya da yapılıp yapılamayacağını) bilmiyorum Doruksal,belki daha tecrübeli ve programlamadan anlayan bir yönetici biliyordur. Köy çeşmesi parçalandığından beri daha az okunur hale geldi, doğrudan mesaj atarsan belki daha hızlı cevap alırsın. Kolay gelsin. Tembelejderha 12:52, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Köy çeşmesinin dediğin nedenle daha az okunur hale geldiği benim de dikkatimi çekti ve az önce senin önerdiğin yöntemi, direkt mesaj atmayı düşündüm. Lakin, işler biraz zorlaşacak gibi...

Teşekkürler...

--Doruk Salancıileti 13:09, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Doruk sanirim (neredeyse eminim), istedigin degisiklik Wikipedi temel programinin bir standardi, istekle degistireceklerini sanmiyorum ama ilgili programciyi bulup tartismakta ozgursun tabii. Citrat 17:23, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Yok bizler değiştirebiliyoruz, çünkü bu mavi rengi yapan bendim :P. Şimdi iki seçenek var. 1) Tüm Vikipedi'de bu değişikliği yapmak. 2)Kullanıcıya özel yapmak, yani sadece o değişikliği yapan kullanıcı o renkle görür, diğerleri sistemin atadığı rengi görür. Birincisini yapacaksak toplumun fikrini almamız gerekir. Ama ikincisini yapmak kullanıcının keyfine kalmış. Mesela Doruksal, Kullanıcı:Doruksal/monobook.css sayfana

#content {
  background: #FFFFFF; 
}

eklersen ve tarayıcının belleğini o sayfada bahsettiği gibi temizlersen bundan sonra sen beyaz göreceksin. Biz ise hala olduğu gibi. O FFFFFF ile oynayarak değişik renkler elde edebilirsin. Ben FF0000 denedim iğrenç bir kırmızı oldu, sakın denemeyin.:) --Özgür 17:34, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Selam, Vikipedi'nin bütün renklerinin kodlarini burda'n alabilirsiniz. --Erdall 17:40, 25 Temmuz 2006 (UTC)
Fransizca Wikipedia'da, görebildiğim kadarıyla, her türlü sayfanın zemin rengi beyaz. Benim de bunun gündeme getirmemin nedeni, beyaz ya da açık gri gibi nötr bir rengin sayfaların (Kullanıcı, Şablon ve Kategori sayfaları) tasarımı konusunda daha bir esneklik sağlayacağını düşünmemdir. Wikipedia aleminde tasarımlar az çok bellidir ama diyelim ki bir Şablon ya da Kategori sayfasına bir tablo ya da çerçeve koymak gerektiğinde, beyaz ya da açık (uçuk, soluk, neyse) gri işleri daha kolaylaştırıyor.

Bu konuyu topluluğun fikrine sunma fikrini destekliyorum. Bu daha da destek bulur mu ve bulursa da beyaz/gri yönünde kabul görür mü, bilemem. O yüzden, bahsettiğim sayfaların zemin renginin koduna hala ihtiyacım var.

Erdall'a teşekkürler: Almanlar dehşet başarılı bir renk sayfası hazırlamışlar; ben de en:Web colors sayfasını kullanıyordum (artık, Almanlar'ınkini kullanırım; zaten Avrupalılar'ın tasarımsal yaklaşımları genelde daha başarılı oluyor). Ancak, bu her iki renk sayfasından da beyaz dışı zemin rengimizin ne olduğunu çıkaramadım. Sayfaların kaynak kodlarında da buna benzer bir şey çıkmıyor.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 18:44, 25 Temmuz 2006 (UTC)

arkaplan renginin değiştirilmesi konusunda Doruk'a katılıyorum. renk seçimi konusunda da oyum beyazdan yana. hem, herhangi bir tablo oluştururken otomatik olarak beyaz arkaplan atıyor ve mavi arkaplanlı bir sayfada çirkin görünüyor. bunun önüne geçmek için tabloya style="background=transparent;" parametresi geçmemiz gerekiyor. eğer arkaplan beyaz olursa bu tarz detaylarla zaman kaybetmemiş oluruz. şu an Türkçe Vikipedi'deki geçerli arkaplan rengi kodu #f8fcff. MedyaViki:Monobook.css ve MedyaViki:Common.css buradaki kilit dosyalar. · fcn × mesaj · 00:04 · 26 Temmuz 2006
( örnek: Kullanıcı:Katpatuka/monobook.css ;-) --katpatuka 19:17, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Değişiklik fena olmaz. Ben normal sayfalarda farklı bir renge sahip olması taraftarıyım. Açık gri gibi. --Özgür 15:29, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Özgür, "normal (yani, madde) sayfaların da" mı mesela açık gri olmasından yanasın ? Eğer öyleyse, ben buna da destek veriyorum: düz beyaz, uzun süre ekrana bakmak zorunda kalınca, müthiş göz yoruyor ve bunun biraz kırılması, örneğin Vikipedi, Özgür ansiklopedi çerçevesindekinden daha açık bir gri olması çok daha iyi olmaz mı ?

Renk kodu konusundaki bilgilendiriş için Fcn'ye teşekkürler...

PS: [değiştir] sekmeleriyle ilgili aşağıya yazdığım görüşe ne dersiniz ?

--Doruk Salancıileti 15:49, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Tekrar yazayım. İyi yazamamışım.
Değişiklik fena olmaz. Ben iş sayfalarının normal sayfalardan farklı bir renge sahip olması taraftarıyım. Açık gri gibi.
Tüm sayfaların açık gri olması biraz radikal olabilir. Hiç düşünmedim. --Özgür 15:52, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Acik gri bana cok cekici gelmedi, statue quo'dan yanayim. Diger dillerdeki cogunluga uymak standardizasyon icin iyi olur. Isteyen kendi kullanci sayfasinda bu tur degisikliler yapabilir tabii. Citrat 17:15, 26 Temmuz 2006 (UTC)

[değiştir] sekmesi[kaynağı değiştir]

Alman Wikipedia'sında, maddenin alt başlıklarını düzenlemeye yarayan [değiştir] sekmelerinin oradaki karşılıkları ([Bearbeiten]) ilgili alt başlıklara ve 2. seviye başlıkların altına gelen çizgilere daha yakın duruyor (örnek, de:Kurzkopfgleitbeutler).

Bu konuda ne düşünürsünüz ?

Bir de bizde maddenin en başında kullanılan bir bilgi kutusunun hemen altına birkaç resim dizilirse (hepsi sağa hizalı), maddenin devamında gelen [değiştir] sekmeleri aşağıya, bu resimlerin bittiği hizaya itiliyor ve yan yana diziliyorlar. Almanların biçimi bunun önüne geçiyor mudur ?

--Doruk Salancıileti 19:13, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Bence o değişikliğe gitmek iyi olur. Almanca Viki'de denedim. Resimleri altalta dizdim. Ve "değiştir" bozulmadan başlığın yanında çıktı. --Özgür 15:45, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Teknik acisan daha iyi olucak gibi duruyor; desteklerim bu tur bir degisikligi. Diger kullanicilarin da fikirlerini almak gerek. Citrat 17:16, 26 Temmuz 2006 (UTC)


Ben hem beyaz sayfa hem de "değiştir" sekmesi değişikliğini destekliyorum. Özellikle değiştir sekmesi nedeniyle başlarda çok zorluk çektim. Mskyrider 17:18, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Ayrıca bak: Alman monobook.js'deki function moveEditsection() --katpatuka 18:31, 26 Temmuz 2006 (UTC)

ben de bu yararlı değişikliğin yapılmasını destekliyorum. · fcn × mesaj · 23:11 · 26 Temmuz 2006

Kendim böyle fazla teknik konulardan ugrasmaktan zevk almiyorum, ama ugrasan varsa helal olsun ona.. yani Doruksal'a. Yukarida saylilan her konuda destekliyorum. kolay gelsin --Erdall 05:12, 27 Temmuz 2006 (UTC)
  • Kullanıcılar için faydalı olacak bu değişikliklere destek veriyor ve uğraşan ilgili arkadaşlara teşekkür ediyorum.--renegademsj 05:51, 27 Temmuz 2006 (UTC)
  • Değiştirin yerini değiştirdim. Daha göremiyorsanız tarayıcınızın belleğini sıfırlamanız gerekiyor. Bunun için: Mozilla / Firefox / Safari: Shift e basılıyken safyayı yeniden yükleyerek veya Ctrl-Shift-R yaparak (Apple Mac için Cmd-Shift-R);, IE: Ctrl-F5, Konqueror: Sadece sayfayı yeniden yükle tuşuna basarak.--Özgür 14:30, 27 Temmuz 2006 (UTC)
Bu değişikliğin çok iyi olduğunu düşünüyorum.

Teşekkürler...

--Doruk Salancıileti 09:18, 2 Ağustos 2006 (UTC)

İsteyenin bir, vermeyenin iki...[kaynağı değiştir]

Çok şey mi istedim, bilmiyorum ama bir-iki şey daha var, istemek istediğim:
  • Bir maddeyi ya da maddenin alt başlıklarından birini değiştirirken, o değiştirme sayfasında bize kolaylık sağlayan düzenleme düğmelerinden A (2. seviye başlık) düğmesinin yanına 3. ve/veya 4. seviye başlık için de birer düğme konulamaz mı ?
  • Yine aynı düğme dizisi içinde yer alan ve bir şablonu uygulamamızı sağlayan {{}} işaretlerini otomatik olarak koyan düğme gibi {{{}}} işaretlerini de koyuveren bir düğme olsa, değişkeni bol şablon kodlarını yazmak çok daha keyifli olurdu.
  • Ya da bunların kişisel monobook.js ve/veya monobook.css sayfalarımıza aktararak kişisel olarak kullanabileceğimiz kodları var mıdır, bildiğiniz ?

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 18:45, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Elimiz verdik, kolumuzu kaptırdık. :) Sana web tarayıcısı olarak Firefox kullanmanı ve Firofox'a Wikipedia Toolbar eklentisini yüklemeni tavsiye ederim. Bahsettiğin başlık vb. bir çok yeni özellik getiriyor. --Özgür 17:03, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

İlginize, bilginize[kaynağı değiştir]

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki "...maksadın haklı göstereceği..." gibi ifadelere dayanarak, maksadı haklı kullanım kavramını türettim. Bunun açıklamasını da yazmaya başladım ama o iş biraz daha zaman istiyor. Vikipedi'de yüklü ve TC'den çıkma eserlere ait yukarıdaki şablonlarla ilişkili resimlerin bir kısmının etiketlerini düzeltmeye çalıştım ama hepsiyle başa çıkmak zor.

Bunlar ve benzeri şekilde, yani bizim telif hakları ile ilgili kanunumuza atıfta bulunan şablonlar, daha önceden tartışılagelmiş konular dahilinde, TC'den çıkma eserleri ABD telif hakkı yasasına bağlı kalarak etiketleyişimize çare olur diye düşünüyorum. --Doruk Salancı 14:50, 1 Temmuz 2006 (UTC)

Benim bildiğim:

  1. Vikipedi server'ları ABD'de bulunduğuna göre, bu ansiklopedi oradan yayımlanmaktadırlar ve içeriği yalnızca ABD telif kanunlarına göre korunmaktadır. Hem ABD, hem de Türkiye'nin kabul etmiş oldugu Bern Konvansiyonu'na göre kaynağı A ülkesi olan bir eser için B ülkesinde telif hakları koruması talep edilirse yalnızca B ülkesinin telif kanunları geçerlidir. Bakınız anlaşmanın tam (İngilizce) metnindeki Madde 5(2).
  2. Bu durumda T.C. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki "...maksadın haklı göstereceği..." kavramı Vikipedi'de geçerli bir kavram olmasa gerek; geçerli olan ABD telif kanunlarına dayandırılmış olan, bizim Adil Kullanım olarak çevirmiş olduğumuz "Fair Use" kavramı oluyor.

Yaptığım çıkarım doğruysa, Türkiye kökenli eserler için ayrı şablonlar yaratmamız gereksiz olmuyor mu? --İnfoCan 16:32, 2 Temmuz 2006 (UTC)


Yukarıdaki notu yazdıktan sonra konuyu biraz daha araştırdım ve Wikipedia Vakfının başkanı Jimbo Wales'in konuyla ilgili görüşünü buldum [4]. Türkçe'ye çeviriyorum:

İran telif kanunlarının özellikle garip bir tarafı yoksa, diğer ülkeleri için gösterdiğimiz saygıyı İran telif kanunları içim de göstermemiz gerekir.
İran'ın ABD ile yapılmış anlaşmaların olması veya olmaması bu duruma çok az etki eder. Her durumda olduğu gibi çeşitli faktörleri dengelememiz gerekiyor. "ABD yasalarına göre bu yasaldır, o halde hadi yapalım" demek bizi yönlendirmemeli.
"Adil kullanım" ile ilişkili olarak da benzer bir durum var. ABD'de adil kullanım uygulaması diğer ülklerden çok daha iyi işliyor, bu da güzel bir şey, ama Alman Vikipedi bu konuda daha sınırlı olan Alman kanunu izlemeyi seçmiş. Neden? çünkü bir amacımız da Vikipedi içeriğinin Almanya da dahil olmak üzere her yerde kullanılabilmesi.

Yukarıda sorduğum soruya cevabı kendim vereceğim. ABD kaynaklı Adil Kullanım kavramını kullanarak, kitap ve CD kapakları gibi, TC kanunlarınca özgür kopyalanması tartışmalı eserleri kolaylıkla Vikipedia maddelerinde kullanabiliriz. Ama bunu yaparsak bu içeriği Türkiye'deki başka siteler tarafından yasal olarak kopyalanamaz bir hale getirmiş oluruz. Vikipedia projesinin vizyonu özgür bilginin depolandığı bir ansiklopedi yaratmak. Eğer ABD yasalarını kullanırsak burada depoladığımız bilgi artık yalnızca ABD ortamında özgür olur ama örneğin Türkiye'de kullanılamaz. Dolayısıyla aslında kanunen bir mecburiyetimiz olmasa da bizim bir topluluk olarak burda karar alıp, ABD Adil Kullanım ilkesini değil, daha sınırlayıcı olan TC telif kanunlarındaki "...maksadın haklı göstereceği..." kavramını kullanmamızı öneriyorum. --İnfoCan 19:27, 2 Temmuz 2006 (UTC)

  • Doruksal ve Infocan'ın yazdıklarına bakınca, özellikle Türkiye orjinli eserler için "maksadı haklı kullanım" kavramının kullanılmasını destekliyorum. Bilginin daha yaygın ve özgür kullanımı için böylesi daha iyi olacak gibi görünüyor. --renegademsj 11:35, 3 Temmuz 2006 (UTC)

Bu tartışmanın bir alt başlığı olarak girilmiş olan TC-Resmi internet siteleri içeriği kamu malı mıdır? tartışmasını kendi başına bir başlık haline getirip, bu tartışmaya devam etmek istiyorum.

Bana kalırsa, Bern Konvansiyonu ile ilgili olarak en:'e de yeni düşmüş madde ve maddeleri tr:'ye kazandırmak ve bu tartışmaya katmakla, İnfoCan pek önemli bir katkı sağlamış. Bern Konvansiyonu ile ilgili metinleri okuyunca, İnfoCan'ın kendi yazdıklarını bağlarken söylemiş olduğu gibi, fair use ya da maksadın haklı göstereceği nispet dahilinde kullanım kapsamına girecek her türlü görüntüleri (ağ çözünürlüğü ve sınırlı sayı gibi şartları koruyarak) kendi telif hakkı kanunumuz dahilinde hazırlanmış etiketlerle (örneğin, maksadı haklı kullanım etiketleri ya da bulunabilecek daha uygun bir isimle anılacak etiketlerle) etiketlememizin mümkün ve çok uygun olduğuna katılıyorum. Bu sayede:

  • Fair use (AdilKullanım) etiketleri devreden çıkar ve ABD telif hakkı yasasına bağlı kalmadan ve fair use etiketlerinin direkt tercümelerini (ya da ABD'deki servis sağlayıcılarda oturuyoruz diye zaten o etiketleri ABD telif hakkı yasası üzerinden kendimize göre uyarlayabileceğimizi düşünenler açısından da uyarlamalarını) kullanmak zorunda kalmadan, bu sorunu çözmüş oluruz.
  • Tabii, şu an için adı maksadı haklı kullanım olan etiketlerden "...yapım ve/veya yayımı Türkiye Cumhuriyeti'nde yapılmış..." ifadesi çıkar ve mesela MHK-FilmAfişi etiketi şöyle gözükür:
Köy çeşmesi/2006/Temmuz, bir film afişinin görüntüsüdür ve afişin telif hakkı, büyük olasılıkla, ilgili filmin yayımcısına ya da filmi yapan stüdyoya aittir.

Film afişlerinin düşük çözünürlüklü görüntülerinin,

Türkiye Cumhuriyeti'nin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu  (34. ve 35. madde hükümleri) dahilinde, maksadı haklı kullanım olarak değerlendirilebileceğine inanılmaktadır.

Bu görüntünün Vikipedi ya da başka bir yerdeki diğer kullanımları, telif hakkı ihlali kapsamına girebilir. Daha ayrıntılı bilgi için bakınız: maksadı haklı kullanım.

Resmi yükleyen kişiye: lütfen, Vikipedi:Resim tanımı sayfası dahilinde anlatıldığı gibi, yüklediğiniz her resmin kaynak ve telif hakkı bilgileri ile birlikte ayrıntılı bir de adil kullanım gerekçesi ekleyiniz.

  • AdilKullanım etiketlerinin devreden çıkmasıyla, onların yerine MHK etiketleri hazırlanır ve görüntü yükleme sırasında önümüze gelen telif hakkı etiketleri ile ilgili menülerde de film afişi, DVD/VCD kapağı vb. ifadeler ya da en:'in fair use şablonlarına tekabül eden karşılıklar AdilKullanım etiketlerinden alınarak MHK etiketlerine yönlendirilir.

Yasal olarak ne kadar zorunlu olup olmadığımızı bilmiyorum ama gene İnfoCan'ın Jimbo Wales'den alıntıladığı gibi, Wikipedia projesinde (kastettiğim en: değil; tüm Wikipedia projesi) yerellik ister istemez var olsa gerek:

  • Almanca ya da Fransızca bilmiyorum ama en:'deki Wikipedia:Copyrights sayfasının Almanca ya da Fransızca karşılıklarının birebir çeviri olmadığını ve hatta yerel farklara göndermeler içerdiğini tahmin ediyorum.

Bu noktada, hem TC dışı ve hem de TC içi eserlere ait görüntüleri "Vikipedi'nin (Türkçe Wikipedia'yı kastediyorum) ABD'deki servis sağlayıcılarda bulunuyor olması" şeklindeki şüpheli şemsiyeye sığınarak değil de Bern Konvansiyonu ve onun üzerinden de TC telif hakları yasasına dayanarak bir iyi niyetli kullanım zeminine oturtmak/sahip çıkmak daha uygun değil mi ?

ABD'deki sunucularda bulunuyor olmanın bizim ne TC dışı, ne de TC içi telifli görüntüleri fair use kapsamında rahatça kullanabilmemizi sağlamadığı konusundaki görüşlerimde ısrarcıyım. Eğer öyle olsaydı,

  • en: ve tr:'den başka ABD'deki sunucularda bulunan diğer Wikipedia'lar da bu şemsiyenin altına girer ve rahatça telifli görüntü kullanımı işine girerlerdi (oysa, benim görebildiğim kadarıyla, telifli görüntüleri en: ile birlikte tr:'den başka hiçbir Wikipedia bu kadar rahat kullanmıyor; Almanya ve benzerleri kulanmamayı kesin karara bağlamış); bakınız:
  • en:'in Wikipedia:Fair use sayfasında, fair use ile ilgili ifadelerin özellikle en:'i bağladığı ve diğerleri için farklılık olabileceğine dair ifadeler yer almazdı; bakınız:

Elbette, ABD sunucuları üzerinde bulunan bütün ilgili Wikimedia projelerinin ABD yasalarına dahil olduğunu ifade eden yerlere de Wikipedia:Copyrights sayfasından ulaşılan Wikipedia:Copyright FAQ gibi sayfalar başta olmak üzere rastlamak mümkün. Buna mukabil, üzerinde onların bile çok tartıştığı bu konuda Bern Konvansiyonu üzerinden TC telif hakları yasasına sığınmak bana daha güvenli geliyor.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancı 09:39, 11 Temmuz 2006 (UTC)

Birkaç noktaya açıklık getirip tartışılan konuları tanımlamak istiyorum:

1. Almanya'nın Almanya telif kanunlarını izlemeye karar vermesi konusu şöyle: O ülke mahkemeleri İnternet yayımcılığı ile ilgili özel bir yorum yapmış, Web sayfalarını sunan server'ların ABD'de olmasından ziyade, onları okuyan "hedef kitle"nin Almanya'da olmasına bakılması gerektiğine karare vermiş. Burdan yola çıkarak bu sayfalarda Alman kanunlarının geçerli olmasına karar vermiştir. Aynı şey Avustalya için de söz konusu, ama başka ülkelerde ve Türkiye'de böyle bir kanuni uygulama bildiğim kadarıyla yok. Dolayısıyla bu tartışmada temel varsayımımız, İnternet servis sağlayıcılarımızın bulunduğu ABD'nin telif kanunlarına uymak zorunda olduğumuz olmalı. Bu tartışmanın esas ilkesi bu sayılmalı. Bu yüzden Doruksal'ın "Bu konuda Bern Konvansiyonu üzerinden TC telif hakları yasasına sığınmak bana daha güvenli geliyor" çıkarımındaki endişeyi yersiz buluyorum.

2. Geçen haftaki yazımda ABD kanunundaki Makul Kullanım (Fair Use) kavramının TC kanundaki "maksadı haklı kullanım" kavramından daha fazla şeyin kopyalanmasına izin verdiğini belirtmiştim, Vikipedi'deki tartışmalarda da böyle bir eğilim oluşmuştu [5]. Ancak konuyu tekrar değerlendirince bunun doğru olduğundan artık emin değilim. İki ülke kanunlarının maddeleri aslında aynı şeyi söyliyor. TC kanunda [6] "Alenileşmiş güzel sanat eserlerinin ve yayımlanmış diğer eserlerin, maksadın haklı göstereceği bir nispet dahilinde ve münderacatını [içeriğini] aydınlatmak maksadiyle bir ilim eserine konulması" ifadesi kullanılmış, ABD kanunda ise [7] "...eleştiri, yorum, haber verme, eğitim, araştırma amaçları için eserin adil kullanımı telif kanunun ihlali sayılmaz" diyor, adil kullanımın tanımını ise mahkemelere bırakıyor. Bir kullanımın adil olup olmadığına karar vermekte alınacak kıstaslardan biri alıntının eserin tamamına olan oranı, bir diğeri de alıntı yapılmasının eserin ticari değerini azaltıp azaltmayacağı. Aynı kavramlar TC kanunda da var. Sanırım iki ülke arasındaki en önemlı fark ABD'de telif hakları konusunda mahkemelerin daha fazla sayıda içtihatının olması, yani bazı konularda TC mahkemeleri henüz bir fikir belirtmemiş olabilir. İçtihatlar konusunda ABD ile TC uygulamaları arasında bir farklılıktan haberi olan var mı?

3. Eğer iki ülkenin telif kanunları arasında esasen bir fark olmadığı çıkarımımda yanılmıyorsam o zaman bu mesele oldukça basitleşiyor. Şablonlarımızda hem ABD kanunlarından bahsederiz (çünkü bağlı olduğumuz yasalar bunlar) hem de TC kanunundan bahsederiz (nezaketen).

4. Yok eğer yanılıyorsam, iki ülke yasaları uygulamada farklıysa, o zaman geçen haftaki yazımdaki noktaya geri geliyoruz. Bu durumda iki alternatif görüyorum, bunlar Vikipedi için nasıl bir hedef belirlediğimize bağlılar.

a) Eğer Vikipedi'nin TC sınırlarında aynen başka sitelerce kopyalanabilmesini istiyorsak o zaman TC kanunlarını esas almalıyız. Eğer, örneğin, kitap kapaklarının kopyalanması TC telif yasalarına uygun değilse (ki bundan emin değilim), o zaman hiç bir kitap kapağı resmi bulundurmayacağız.
b) Eğer Vikipedi'yi olabildiğince içerikli geliştirmek istiyorsak o zaman ABD kanunlarını esas alacağız, Vikipedi'den kopya yapacak Türk siteleri TC kanunlarıyla uyumlu olmak için bazı resimleri ayıklayacaklar. Bu durumda bizim belki özel şablonlar hazırlamamız gerekecek, "bu resim Amerika kanunlarına göre serbestçe kopyalanabilir ama Türkiye'de kopyalanamaz" veya "bu resim hem Amerika'da hem Türkiye'de serbestçe kopyalanabilir" diyen. Türk sitelerinin bu uyarılara dikkat etmeleri onların sorumluluğu (ve derdi) olacak.

5. Karar verilmesi gereken konuları bu çerçevede görüyorum. --İnfoCan 15:49, 11 Temmuz 2006 (UTC)

  • Öncelikle şu konuda hemfikiriz herhalde: Adil kullanım sayılan afiş, DVD kapağı vb resimler copyright'ını ya da telif hakkını korumaya devam ediyor. Vikipedi'de sadece metinler GÖBL lisansı altında, resimlerin GÖBL olacağı diye bir şart yok.ile alakası yok. Resimler farklı lisanslara sahip olabilir. Bunu söylememim sebebi şu. Başka bir sitenin bizden kopyalaması sitenin sorumluluğundadır. Metni kopyalacaksa GÖBL e uymak zorunda, resimleri kopyalacaksa her bir resmin ayrı ayrı lisansına uymak zorunda. Uzub sözün kısası, adil kullanım üstünde telif hakkı saklıdır ibaresini taşıyor. O sebeple bizden serbestçe kopyalanması mümkün değil.
Adil kullanım konusunda keşke konuya hakim bir avukat bulsak diyorum. Bu mesele sanki tartışıp anlaşmaktan biraz daha öte kanuni bilgi ve tecrübe gerektiriyor gibi. Ben şahsen bir resmin hem ABD yasalarına hem de Türkiye yasalarına hem de resmin kopyalandığı yer 3. bir ülke ise o ülkenin de kanunlarına uyması taraftarıyım. Yani güvenli bölgede olmak taraftarıyım. --Özgür 17:55, 11 Temmuz 2006 (UTC)


TC-Resmi internet siteleri içeriği kamu malı mıdır?[kaynağı değiştir]

ABD devletinin resmi sayfalarindaki iceriklerin kamu mali olarak dagitilabildigini söyliyen bir Lisanz-Sablonumuz coktan var..


Bu görüntü dosyası ABD hükümeti'ne ait bir resmi siteden geldiği için kamu malı olarak dağıtılabilir.


..acaba bunun aynisi Türkiyenin resmi siteleri icinde gecerlimidir? Eger öyleyse mesela Devlet Su islerinin resmi sitesinde bulunan yüzlerce süper resimleri ve bilgileri kullanabilirmiyiz? Gördügüm kadariyla böyle bir Telif hakki sablonumuz yok. Ama belki yapilabilir?? --Erdall 04:32, 5 Temmuz 2006 (UTC)

  • Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşlarının resmi web sitelerindeki içerik kamu malı veya benzeri bir serbest kullanım lisansına sahip değildir. Bunların hepsinin aksi belirtilmediği sürece (yani bu içerik kamu malıdır denmediği sürece) telif hakları saklıdır. Nitekim dikkat ederseniz çoğu .gov.tr'de telif hakları saklıdır ibaresi bulunur. Bu sitelerdeki içeriği serbest biçimde kullanmamız mümkün değildir, bu sebeple şablon yapmamız işe yaramayacaktır - şablon yapsak da kullanamayız. Telif hakları kanununda da sanırım geçiyordu bu resmi kurumların içeriğinin kamu malı olmadığına dair ifade... ama emin değilim. Yine de bazı sitelere ve avukatlara sorarak aldığım yanıt bunların telif haklarının saklı olduğu, aksi belirtilmediği sürece kamu malı veya benzeri bir serbest kullanım altında olmadıkları. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 09:12, 5 Temmuz 2006 (UTC)
Tüh be, neyse. Tesekkürler ve kolay gelsin. --Erdall 14:07, 5 Temmuz 2006 (UTC)

Taslaklar Hakkında[kaynağı değiştir]

Taslak maddeler için bir standart belirleyelim. Mesela 100 baytın altı taslak sayılmasın veya tek cümlelik bir madde taslak sayılmasın, hemen silinsin. Aksi taktirde yöneticiler bazı taslaklara karşı tavır alırken kendileri tek cümlelik madde girmeye devam edebiliyor :) --Alperen 19:12, 13 Temmuz 2006 (UTC)

  • Bu konuda bir standart belirlemenin doğru olmayacağına inanıyorum zira taslaklarda önemli olan tanımlayıcı olabilmektir. 3-4 cümle barındıran, bir şeyler anlatıyor görünümü veren ama aslında daha maddenin ne hakkında olduğunu bile anlatamayan kısacası tanımlayıcı olmayan taslaklar oldu, oluyor, olacak. Yöneticiler hiçbir maddeyi kısa olduğu için silemez; yöneticiler bir maddeyi ancak tanımlayıcı olmadığı için silebilir. VP:HS Maddeler#1 gayet açık:
Bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir. - Örneğin: “Fabrikası olan garip bir adamdı.” Burada önemli olan içeriğin kısa oluşu değil, işe yarayacak bir bilgi içermemesidir.

Kısacası önemli olan uzunluğu değil bilgi taşıması - kanımca bilgi taşıma kriteri ise zaman zaman göreceli olabileceğinden standart getirmek mümkün değildir. Ayrıca unutmamalı ki zaman zaman bir konuda zaten 3-4 cümleden fazla pek bir şey keşfedilememiştir/keşfedilmiştir ama pek bilinmez. Arkeoloji veya astronomi gibi bilim dalları bu tip az keşfedilmiş veya küçük bir çevre dışında çok az bilinen konularla dolu. Bu tip konularda tanımlayıcı olan yani bilgi içeren bir cümle dahi, bence, çok yararlıdır.

Tavır almaya gelince bence bu yöneticilikle tamamen ilgisizdir, kişiler kullanıcı olarak tavır alırlar, yöneticilik özellikleri ile tavır almalarının bir ilgisi yoktur, olamaz da - zira bu yöneticiliğin tanımına girmez. Bu tip hususlarda insanların fikirlerinden, tavırlarından, davranışlarından bahsederken yönetici olduklarını vurgulamanın kesinlikle' uygunsuz olduğu fikrine sahibim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 05:50, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Ben de kısa madde girdiğim için erişimimin engellenmesinin teklif edilmesinin dahi artniyetli ve uygunsuz bir davranış olduğu fikrine sahibim. Fakat nedense bu fikri benden başka paylaşan olmadı. Teşekkürler. --Alperen 14:16, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Çocukların kimliklerinin korunması[kaynağı değiştir]

Bu istek sadece 18 yaşının altında kullanıcı olanlar için (çocuk olarak tanımlanmakta) istenmektedir. Çoçuklar bazen farkına varmadan kimliklerini ortaya çıkarabilecek bilgileri özel sayfalarına eklemektedirler. Bu konuda çocukların velileri sorumlu olmaktadırlar ve herhangi bir kısıtlama söz konusu olmamalıdır. Fakat herhangi bir nedenle bu çocukların istekde bulunmaları doğrultusunda kimliklerini ve fiziksel yerlerini belirtilen bütün kayıtların sistemden yöneticileri tarafından silinmesi gerekliliğine inanıyorum.

Maddeyi silmeden arşivdeki ara kayıtları silmek mümkün mü? --Timur 22:18, 14 Temmuz 2006 (UTC)
Mümkün. --Özgür 06:11, 15 Temmuz 2006 (UTC)
Oylama
  1. Bu kural islerlik kazansın --GraphicDesigner 18:28, 14 Temmuz 2006 (UTC)
  2. Destekliyorum. Metal Militia 18:43, 14 Temmuz 2006 (UTC)
  3. Destekliyorum. Farkına varmadan oldu bi kere:)--Simon Bolivar 19:06, 14 Temmuz 2006 (UTC)
  4. Destekliyorum.--Erdemsenol 22:03, 14 Temmuz 2006 (UTC)
  5. Destekliyorum.--Timur 22:18, 14 Temmuz 2006 (UTC)
  6. Destekliyorum.--Tegiiinmesaj 18:11, 29 Temmuz 2006 (UTC)
Yorum
Birincisi oylamalar Vikipedi'de en son başvurulan yöntem. Öncesinde tartışmadan ve tartışma sonunda oylama ihtiyacı duymadan oylama başlatmıyoruz. (SAM ve yönetcilik benzeri seçinlerin kendi kuralları var) Bknz. VP:Vnd sayfasındaki "Vikipedi çoğunluk demokrasisi değil" kısmı.
Konuya dönecek olursak, benim merak ettiğim, kimliğin ortaya çıkmasında ne sorun olabilir? Burası illegal ya da küçük yaştakileri zedeleyecek bir site değil ki. Bilakis onların en fayda sağlayacağı ve onların enerjilerine ihtiyaç duyulacak site. Adını belirtmiş olması ne sorun yaratır? Adını saklaması hangi kötülükten koruyacaktır? --Özgür 06:11, 15 Temmuz 2006 (UTC)
  • Konuyu desteklemekle birlikte bence bu önerinin burada ortaya konması ne yazık etkisiz olacaktır. Zira Vikipedi'de şu anda girilmiş bir bilgi tam anlamıyla silinmemekte. Silinen maddeler/metinler silme kayıtlarından geri getirebildiği gibi, örneğin çocuk kullanıcılar kişisel bilgilerini binlerce tartışma sayfasında ifşa etmiş olabilirler (örneklerini gördüm), onca sayfadan sadece ilgili girdilerin çıkarılması yöneticilerin yapabileceği bir iş değildir - bir yöneticinin bu tip bir şeyi yapması çok zaman alacağı gibi ilk belirttiğim noktayı tekrarlarsak; tamamen silinmeyecek, silme kayıtlarından geri getirilebilir düzeyde olacaktır. Ama en önemli nokta şu: eğer bir ebeveyn çocuğunun bilgilerinin çıkarılmasını isteyecekse bunu Vikipedi'den, Vikipedi topluluğundan veya Vikipedi'deki yönetici/bürokratlardan isteyemez, zira ne topluluk olarak ne de bireyler olarak bu tip taleplere cevap verme yetkimizin olmadığını düşünüyorum. Vikipedi projesinin bağlı bulunduğu Wikimedia vakfı bu tip talepleri değerlendirebilecek ve ilgili işlemleri yapabilecek kurumdur. Bizim burada bir karar almamız da etkili olmaz zira başta belirttiğim gibi ne bu tip bir şeyi yapma yetkimiz ne de olanağımız var.

Teknik açıdan ve hukuki açıdan tüm sorumluluk Wikimedia'nın ve tabii ki kullanıcıların, bizim buradaki topluluğun aldığı bir kararın da Wikimedia'yı bağlamayacağını düşünürsek, faydalı bulduğum bu fikrin Wikimedia'ya önerilmesini, orada dile getirilmesini dilerim; tek çözüm bu olacaktır. Belki orada bu konu daha önce tartışılmıştır bile... bu tip bir tartışma gören olmuşsa lütfen belirtsin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 09:43, 18 Temmuz 2006 (UTC)

(a) Burada asıl sorun olan çoçuğun yaptığı değil çocuğa yapılan davrannışlar. Ayrıca burası sadece ansiklopedik bilgi iletişiminde bulunmuyor (bizim içeriğimiz pozitif çocuklara zarar vermez) ayrıca kişiler arası sosyalleşmeyide sağlıyor. Çoçugun yarattığı hareketler olayın sadece bir tarafı. Bu yüzden bu tarafına bakan Özgür "Adını belirtmiş olması ne sorun yaratır" sorusunu sormakta. Çocukların yer bilgileri ile çoçukların (ingilizce:abuse) edilmesi arasında ilişki bulunmakta. Abuse edici (avcı olarak tavsir edilmeli) ile çocuk arasındaki iletişmi en aza indirmek için bu bilgileri çocuklarımıza vermemeleri öğretilmekte. Yoldan geçerken sağa sola tekrar sağa bakmak gibi önleyici bir olgu. Kesin sonuç olmasada... (b) İngilizce wikipedi geçerli bir sebep altında yapılan kayıtlar geri alınır ibaresini bir yerlerde gördüm. (c) Silinmenin tanımı yapılmalı. Silinme elektronik ortamda bütün kayıtlarının yok edilmesi veya belli bir gurubun izleme yetkisinden veya halkın erişiminin engellenmesine kadar bir yelpazeyi kapsamakda. Elektronik silinme wikipedia vakfının görevi diye... Bu yüzden elektronik silinme imkanız diyerek bu istek reddedilmemeli. Genel erişimin engellenmeside yeterli bir ara çözüm olacakdır. Loglardan olmasada sayfa geçmişinden ismin eklendiği transaction kaldırılsa bir ilerlemedir. En azından avcilarin ileride tanımlanma şansını arttıracakdır. (d) "yöneticilerin yapabileceği bir iş" Bu sistemin yönetimde branşlaşmaya ihtiyac gösteriyor. Yöneticilerin yönetimle direk ilgisi olmayan kişiler arası sorunlar veya hangi makalenin baş sayfada yer alacağı gibi olguları "peer review" sistemine aktarılması (ingilizce olduğu gibi) gerçekden önem taşımakta. --GraphicDesigner 13:07, 18 Temmuz 2006 (UTC)

SAM oylamalarında karar yeter sayısı[kaynağı değiştir]

SAM ile ilgili oylamalarda karar yeter sayısı belirlenmesi gerekliliği ortadadır. 5 kişinin oy kullanıp 3'e 2 ile [8] madde ya da şablon silinmesi hiçte hoş bir durum değil, akılcı değil, demokratik değil, insaflı değil.

SAM'larda alınan kararların sonucunun tartışmaya sebep olmayacak şekilde uygulanması için oylama ile ilgili sayısal kriterlerin belirlenmesi ya da [9] NET bir şekilde açıklığa kavuşturulmaları lazım. --Erdemsenol 08:31, 15 Temmuz 2006 (UTC)

İçerik tanımlanması[kaynağı değiştir]

Buraya bir arkadaşımızın kurtuluş savaşının bir çatışma maddesinin içeriği boş olduğundan silinmesini istemesinden dolayı başvuruyorum. Karar alınmasını istediğim konu savaş şablonunu içeren bir sayfanın boş olmadığının ve bu şablonun içindeki bilgilerin gerçekde en az sekiz cümleye karşılık geldiğidir. Şablon 1) Hangi savaşın 2) ... 8) Kaybeden tarfın KIA, WIA durumunu bildirir. Ayrıca bu şablonlar otomatik olarak değişik bilgi vermediği gibi çatışmanın içeriğinin doldurulması insan zekası istemektedir. Yaratılan şablonların herbirisi aynı değil. Bütün şablonların kullanıcı şablonları gibi sabit bilgi içermdiği göz önüne alınmadığını farkediyorum. Bilgi sadece düzyazı ile iletilecek kuralının olmadığını ve bilginin diğer yöntemlerle (savaş şablonu) iletildiğinin de hatırda tutulması gerektiği. Ayrıca bu çatışmaların önemsiz olmadığını zaman içinde (yıllar olsada) bu konuda daha bilgili kullanıcılar geldikçe şablonun içine sığmayan bilgileri dolduracağını hatırlatmak isterim. Kısaca içeriksiz kavramının bu olguyu göz önüne alarak yeniden tanımlanması gerekmektedir. Bu konu hakkında neler yapılmalı? Tşkr --GraphicDesigner 12:28, 18 Temmuz 2006 (UTC)

Sadece şablon ile pekçok şey anlatılabilir, ve elbette bilgi düz yazı ile verilir diye kesin bir kuralımız yok. Ancak kabul edersiniz ki sadece şablonla ansiklopedi maddesi olmaz ve yeni açılan bir maddenin en azından "taslak" olması gerekiyor. Detaylı bilgi için Vikipedi:Taslak sayfasına göz atın. Oluşturduğunuz maddeye en azından birkaç kısa cümle ile kabaca bir tanım ve açıklama eklerseniz bu tip karışıklıkları da basitçe engellemiş olursunuz. İyi çalışmalar. Tembelejderha 22:07, 18 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi:Portal sayfası 06:28, 14 Haziran 2006 başlamış ama sonrası gelmemiş. Diğer dillerde bu işlerin nasıl düzenlendiği ve onların tecrübelerinden faydalanmanın imkanı varmı? Ben bir portal açmak istersem ingilizce vikide bazı koşulları gerine getirmem gerekiyor. Herşeyden önce amacımı ne yapmak istediğiğimi belirten ve ileride portalın içinde konan bilgilerin diğer yazarlar tarafından ilişkili olup olmadığının tartışabileceği bazı sayfalar yaratmam gerekiyor (ingilizcede bunblara vikiproje diyorlar). Portallar zaten proje faliyetlerini açıklamak okuyuculara bilgi alanlarını tanıtmak amaçlı olduğu için "vikiprojelerin" portalları oluyor. Asıl ÖNEMLİSİ bir portal belli bir süre güncellelenmediği durumda "ÖLÜ PORTAL" kavrami var. Ölü portallar siliniyor (Portal Kirliliği). Hala merak ettiğim bir kişiye ait portal olacak mi? Portalın amaçlarının proje üyeleri amaçları altında demokratik kurallarının işletilebileceği bütün alt yapı kurulmuş ama bizde bunlar yok. Yukardaki kaynak dışında türkçede hiç bir kaynak yok. Lütfen bu konuları tartışmaya açalım. --GraphicDesigner 15:26, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Bizim portallarla ilgili oturmuş bir politikamız yok, doğru. Bu konudaki politikalarımızı Wikipedia'dan yardım alarak beraber kurabiliriz. Topluluk son zamanlarda portallara ilgi göstermeye başladı, bu güzel bir şey.
Benim bildiğim portalların iki temel amacı var:
  • Belli konular için anasayfa oluyorlar,
  • Bu konularda kullanıcıların ortak çalışmalarının organize edilmesini sağlıyorlar.
Eklemek istediğim iki şey var, birincisi Wikipedia'daki politikaları adapte ederken bizim çok daha küçük bir topluluk olduğumuzu akılda tutmamız lazım, bu büyük farklar getirecektir. İkincisi portallara tek başımıza girmeyelim, yeterli katılımı öngöremediğimiz noktada portal açmayalım, emekler boşa gidiyor. Bir portal açmak için her ne politika getirirsek getirelim önce açmaya istekli birkaç tane aktif kullanıcının varlığından emin olmamız lazım. Bunu en basitinden konu ile ilgili görünenlerle mesajlaşarak yapabiliriz. İşleyen bir portal oluşturabileceksek oluşturalım, yoksa sadece istemekle portal olmuyor, özellikle güncel olması gerekenler.
Şu anda yapmam gereken birkaç iş var ama yarına daha somut fikirlerle gelirim. Portallarla ilgileniyorum. (Kullanıcı mesaj:Dbl2010#anasayfa başlık) İyi çalışmalar. Tembelejderha 15:41, 5 Ağustos 2006 (UTC)
  • Aniden birçok yeni portalın eklenmesiyle portal konusu tartışmaya açılmış ve portal kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla o sayfa oluşturulmuş, çevirisine başlanmıştı. Birçok portalın ortaya çıktığı şu günlerde portal konusunda bence her şeyden önce iki şeyi çok iyi anlamalıyız:
  1. Portallar organize bir şekilde aynı konuya ilgi gösteren kişilerin ortak çalışmasına olanak tanırlar,
  2. Portalların faydalı ve güncel olabilmesi için portal için çalışan kişi sayısı çok önemlidir.

Bence bugünlerde açılmış birçok portalımızda bu iki nokta pek düşünülmemiş gibi geliyor... Çoğunda ilgilenen hiçkimse yok, ilgileneni olanlarda ise sayı 2-3'ü geçmiyor - eğer bu 2-3 kişiden 1-2'si Vikitatil'e çıksa o portallar da yetim kalacak. Sonuç: çok kısa zamanda birçok ölü portalımız olacak ki şu anda bile birçok var... ortada ihtiyaç ve gerekli grup yokken portal açılmasını doğru bulmayan birisi olarak portal politikasının kolayca ve hızlıca oluşturulabileceği kanısındayım ama bence asıl önemli olan bir portal politikası oluşturmaktan öte portal kavramını topluluğa genel olarak daha iyi tanıtmak. Zira bir politika açsak dahi, bu politikaya uymayan hâli hazırda bir sürü portal olacağı gibi birçok başka portal da açılacaktır ve bu tip açılacak portalları politikayı göstererek silinmeye aday göstermek o portalı açmak için emek sarf etmiş olan kişiyi kırabilir... kısacası bu iş biraz hassas, bireylere çok fazla önem ve yetki düşüyor. Herkes diğer Vikipedilerdeki ve bizdeki portal sayfalarına bir göz atsa, genel olarak tanımlara, politikalara bir baksa bence bu sorun fazla büyümeden çözülür. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:28, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Madde 7'de değişiklik isteği[kaynağı değiştir]

VP:HS madde 7'ye bir eklenti önerisi getirdim, bilgi ve ilginize sunulur.. Vikipedi tartışma:Hızlı silme#Madde 7'de değişiklik isteği -Tembelejderha 12:13, 9 Ağustos 2006 (UTC)

SAM ile ilgili soru[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bir maddeye SAM konulup oylama yapılırken içeriği değiştirilirse, oylama tekrarlanıyor mu? Yoksa o ana kadar verilen oylar da geçerli mi sayılıyor? Mskyrider 16:09, 12 Temmuz 2006 (UTC)

  • Bugüne dek gördüğüm kadarı ile madde oylanırken, herhangi bir değişiklik yapıldığında oylama tekrar başlamadı. Mevcut oylama devam etti. Oylama sayfasına maddenin düzenlendiği notu düşüldü. Zaten bu durumda oylar değiştirilebiliyor. En:Wiki'de de oylama sırasında fikrinizi değiştirirseniz eski oyunuzun üstünü çizip, yanına yeni oyunuzu yazın diye bir ibare var. Yani düzenleme yapılırsa kullanıcıların tekrar değerlendirip oyunu değiştirme hakkı var.

Fakat yine de maddenin düzenlenmesinden sonra, silinmeyecek duruma geldiği düşünülen bir maddenin önceki oylarla silinmesi durumunda; VP:SAM sayfasında en altına düşülmüş notu gözönünde bulundurmakta fayda var:

  • Silme işlemine dair not: Bir maddenin silinmeye aday gösterilmesi ve oylama sonucu silinmesi, maddenin ele aldığı konunun Vikipedi'de işlenmesinin uygun olmadığı anlamına gelmez. Her ne kadar Ele aldığı konunun ansiklopedik olmadığı gerekçesiyle silinen bazı maddeler için bu doğru olsa da, çoğu madde tarafsızlık, muhtemel telif ihlalleri veya ansiklopedik tarzda yazılmadıkları gerekçeleriyle silinmeye aday gösterilmektedir.Düzensiz, taraflı unsurlar taşıyan ve telif durumu belirsiz olan maddelerin silinmesi, ileride konunun daha nitelikli biçimde ele alınmasına olanak verebilmektedir.

Yani en kötü ihtimalle silinen madde eğer konu ansiklopedikse, silinmeye aday gösterilme gerekçeleri ortadan kaldırılarak tekrar girilebilir.Syg.--renegademsj 05:52, 13 Temmuz 2006 (UTC)