Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Haziran 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




"Gizemli Sihir Numarası" (Orijinal adı: Magical Mystery Cure), Kanada-Amerika yapımı animasyon televizyon dizisi olan My Little Pony: Arkadaşlık Sihirlidir'in üçüncü sezonunun on üçüncü, tüm serinin ise altmış beşinci bölümüdür. James Wootton'ın yönettiği bölümün senaryosu M.A. Larson tarafından yazıldı, yapımcılığını ise Sarah Wall ve Devon Cody üstlendi. Bölümde, Twilight Sparkle'ın arkadaşlarının kaderleri ve sevimli işaretleri değişmekte ve düzeltmek için Twilight'ı kendi sihirli büyüsünü yaratmaya zorlamaktadır. Bölümün bir kısmında Twilight Sparkle'ın bir prenses olduktan sonra bir alicorn'a dönüşmesine odaklanıldı. The Hub, bölümün tanıtımını 2013'te gerçekleşen Miss America'nın kazananı Mallory Hagan'ın yer aldığı özel bir konser etkinliği, taç giyme töreni temalı bir reklam çekilişi kampanyası ve dokuz bölümlük bir maraton ile yaptı. 16 Şubat 2013'te The Hub'da yayımlanan bölüm, 2-11 yaş arası çocuklar kategorisinde ağın en yüksek reytingli yayını oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren ve Lúthien'in Hikâyesi, J. R. R. Tolkien'in birçok eserinde bahsedilen, ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf bakiresi Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili hikâyedir. Orta Dünya'nın ilk çağında, Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6500 yıl önce geçer. Tolkien, hikâyenin birçok farklı versiyonunu yazmıştır, en son versiyon Silmarillion'da yer almaktadır. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi'nde de Beren ve Lúthien'den bahsedilmektedir. Tolkien, Beren ve Lúthien'in hikâyesinin Silmarillion'un ana hikâyesi olduğunu söylemiştir. Hikayenin ilk versiyonu olan the Tale of Tinúviel (Tinúviel'in Hikâyesi), 1917 yılında Kayıp Masallar Kitabı'na dahil olarak yazılmıştır. 1920'li yıllar boyunca Tolkien hikâyeyi yeniden şekillendirip The Lay of Leithian (Leithian Türküsü) adında bir epik şiire dönüştürmüştür. Tolkien 1931'de bu şiir/öykü üzerindeki çalışmalarını bırakmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Call of the Simpsons", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun yedinci bölümüdür ve 18 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Dizi, John Swartzwelder tarafından yazılmış ve Wes Archer tarafından yönetilmiştir. Albert Brooks, bu bölümdeki Kovboy Bob karakterini seslendirmesiyle Simpsonlar'da ilk kez yer almıştır. Bölümde Homer, bir karavan satın alır ve ailesini, karavanla tenha bir yerde bir tatile çıkarır. Yanlışlıkla bir uçurumun kenarına sürmesiyle aile kendini ormanda bulur. Homer ile Bart, medeniyete dönme yolu ararken Homer kendini çamurla kaplar ve bir doğacı tarafından yanlışlıkla Kocaayak olarak tanımlanır. Haber çabucak yayılır ve Kocaayak avcıları, Homer'ı yakalamak için ormanda toplanırlar. Bu arada, Maggie kendini aileden uzak bir yerde bulur ve ayılar, onu yetiştirir. (Devamı...)

(Düzenle)


Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater (İngilizce"Boer-hater" veya "Boer hate") terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır. Bu terimler ilk olarak Güney Afrika'daki İngilizler ve Afrikanerler arasındaki siyasi çekişmeler sırasında, İngilizlerin Boerleri mağlup etmesiyle sonuçlanan II. Boer Savaşı'nda Boerlere karşı önyargılı davranan İngiliz halkı için kullanılmıştır. Boerehater terimi Afrikaner milliyetçiler tarafından İngilizce konuşan beyaz Güney Afrikalılar, muhalif Afrikanerler ve siyahi Güney Afrikalılar da dahil olmak üzere kendilerini eleştiren ve Cape Kolonisi'ndeki çıkarlarına karşı gelen herkes için söylenmiştir. Boerehaat kavramına ise birden fazla şekilde atıf yapılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Lütf-i Celil (Osmanlı Türkçesi: ﻟﻄﻒ ﺟﻠﻴﻞ Anlamı: "İlahi Lütuf"), Osmanlı Donanması'nın Lütf-i Celil sınıfının öncü gemisi olan zırhlı savaş gemisidir. Başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk bir devlet olan Mısır Hidivliği tarafından sipariş edilen Lütf-i Celil, Osmanlı hükûmetinin Mısır'ı gemiyi teslim etmeye zorlaması ile Fransa'daki Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde yapım aşamasındayken Osmanlılara devredildi. Lütf-i Celil, 1877'de 93 Harbi sırasında aktif görevde bulundu ve Rus güçlerinin Tuna'yı geçmesini önlemek için operasyonlarda bulundu. 11 Mayıs'ta devriye gezerken bir Rus topçu bataryasıyla çatışmaya girdi. Geminin kazan dairesine isabet eden bir top mermisinin yol açtığı patlamada gemi mürettebatının çoğu ölürken gemi de battı. Tam boyu 64,4 m, genişliği 13,6 m olan Lütf-i Celil'in su çekimi 4,4 metreydi. Gövdesi demirden yapılmıştı ve burunda bir mahmuz yer alıyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren Saat (d. 26 Şubat 1984, Ankara), Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Başkent Üniversitesi'ne gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı. İlk deneyimini Aşkımızda Ölüm Var (2004) dizisiyle kazanan Saat, ilk başrolünü de Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün (2005-06) dizisinde üstlendi. Ardından sırasıyla Hatırla Sevgili (2006-08), Aşk-ı Memnu (2008-10), Fatmagül'ün Suçu Ne? (2010-12) ve İntikam (2013-14) dizilerinin de başrollerini oynadı. Saat, dizi projelerinin yanı sıra pek çok sinema filminde de yer almıştır. 2009'da gösterime giren Güz Sancısı filmiyle ilk sinema oyunculuğunu yaptı. Gecenin Kanatları (2009), Gergedan Mevsimi (2012) ve Benim Dünyam (2013) filmleri ise yer aldığı diğer filmler oldu. En son 2015-2016 yılları arasında Muhteşem Yüzyıl Kösem adlı dizide Kösem Sultan rolünü canlandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)


Askr ile Embla, İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insandır. İkili, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda ile 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da doğrulanır. Her iki kaynakta da üç tanrı (tanrılardan biri Odin'dir) Askr ve Embla'yı bulur ve ikiliye, çeşitli maddi ve manevi hediyeler verir. İki figürü açıklamak için bir dizi teori öne sürülmüştür ve popüler kültürde ikiliye zaman zaman atıfta bulunulur. Eski Norsçada askr, kelimenin tam anlamıyla "dişbudak ağacı" anlamına gelir. Embla'nın etimolojisi ise belirsiz olmakla birlikte anlamı için iki görüş ileri sürülür: İlki, "karaağaç (elm)" anlamına gelir ve *Almilōn kelimesinin önce almr ("elm"), sonrasında ise *Elm-la şeklinde türemesiyle bu anlama ulaşılmıştır. İkinci görüş ise "asma"dır ve bu anlama, Yunancadaki ἄμπελος (ampelos) kelimesiyle ilişkili olabilecek ve "asma, tropik sarmaşık" anlamı taşıyan *Ambilō aracılığıyla ulaşılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Above and Beyoncé: Video Collection & Dance Mixes, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin remiks ve video albümüdür. İki diskten oluşur; ilki video klipleri, ikincisi çeşitli remixleri içerir. İlk olarak 16 Haziran 2009'da J&R ve Walmart mağazaları aracılığıyla satışa sunuldu, daha sonra internet üzerindeki tüm mağazalarda yayınladı. Above and Beyoncé, AllMusic yazarı Andy Kellman tarafından beş üzerinden üç yıldıza layık görüldü ve Billboard 200 listesinde otuz beşinci sıraya kadar yükseldi. Ayrıca, diğer Billboard listelerinden olan Top R&B/Hip-Hop Albums ve Dance/Electronic Albums listelerinde de yer aldı. Above and Beyoncé iki diskten oluşur. İlk disk, şarkıcının 2008'de yayımlanan stüdyo albümü I Am... Sasha Fierce'in single çalışmalarından olan "If I Were a Boy", "Single Ladies (Put a Ring on It)", "Diva", "Halo", Broken-Hearted Girl" ve "Ego" şarkılarına çekilen video klipleri içerir. Ek olarak, "Ego" klibinin "fan exclusive" düzenlemesi ile video kliplerin çekim arkası görüntülerini de barındırır. (Devamı...)

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-09

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-10

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-11

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-12

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-13

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-14

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-15

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-16

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-17

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-18

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-19

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-20

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-21

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-22

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-23

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-24

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-25

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-26

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-27

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-28

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-29

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-06-30

(Düzenle)



Bugün 26 Mayıs 2024, Pazar ; saat 22.15 UTC